Úgy áll a bál a YouTuber hajmeresztő légi mutatványa miatt, mint talán még soha: szponzorált videóban törte össze a repülőjét.

Szándékosan okozhatott légi szerencsétlenséget egy videó elkészítése miatt Trevor Jacob amerikai YouTuber. Ha ez igaz, akkor végképp’ sikerült átzúzni azt a határt, hogy mit és meddig szabad megtenni 15 perc hírnévért az interneten. Az őrült videós még tavalyelőtt szenvedett balesetet a repülőjével – amiből hogy, hogy nem, „időben” sikerült kiugrania ahhoz, hogy még néhány látványos felvételt készítve ejtőernyővel érjen földet, miközben a repülője irányíthatatlanul a földbe csapódik.

Forrás: Trevor Jacob

A PC Gamer felidézi: Jacob 2021 novemberében a saját egymotoros repülőgépét használta arra, hogy egy barátja hamvait szétszórja a Sierra Nevadai erdőségek felett. Mivel egy hozzá elvileg közel álló személy végtisztességéről is szó van az ügyben, különösen gusztustalan, hogy a szertartást egyáltalán videóra rögzítette, ráadásul megrendezhetett belőle egy repülőgép-szerencsétlenséget is!

A később megjelent (szponzorált) videós beszámoló szerint Jacob repülőgépének motorja egyszer csak lehalt a levegőben, mire a YouTuber kiugrott belőle és sorsára hagyta, hogy a dél-kaliforniai Los Padres Nemzeti Erdészet területén jól földbe álljon. Az amerikai légügyi hatóság (de szerintünk bárki más is, akinek valaha volt köze kisrepülőhöz, vagy ejtőernyőhöz) rendesen összevonta a szemöldökét a látottakon, mivel Jacob

1. meg sem próbálta újraindítani a leállt motort,
2. nem kért segítséget és senkit sem értesített rádión,
3. nem keresett lehetséges landoló zónát,
4. a pánik ellenére volt lélekjelenléte szelfibotot ragadni, mielőtt ugrott,
5. a repülő éppen megfelelő pontjait jó előre bekamerázta ahhoz, hogy a menekülés minden pillanata látható legyen,
6. a zuhanásról csak két nappal később tett hivatalos bejelentést.

„Őszintén szólva, nagyon sok itt a piros zászló. Semmi értelme annak, hogy valódi motorhiba áll a háttérben” – írta a repüléstechnológiával foglalkozó Flying subredditen Torque_Tonight. „Teljesen hihetetlen reakció, rossz színészi játék, a gyanúsan nagy utazómagasság ellenére semmi kísérlet a hiba megoldására. Csak kiugrás hosszan tartó szabadesésbe egy ejtőernyővel és egy szelfibottal.”

„Ráadásul úgy tűnik, hogy az orrát lefelé trimmelte, hogy garantálja a közeli, nagy sebességű lezuhanást.”

 

A véleményeket a légügyi hatóság is osztotta, ezért azóta is tartó vizsgálatokat indított a baleset miatt és még tavaly áprilisban felfüggesztette a YouTuber pilóta engedélyét. A New York Times megtudta: a jogosítvány bevonását azzal indokolták, hogy Jacob vakmerő és gondatlan módon viselkedett, amivel emberéleteket és jelentős anyagi károkat kockáztatott. Bár a balesetben senki sem sérült meg (leszámítva talán néhány állatot vagy fát) és csak a YouTubert érte anyagi kár (ami a szponzorációval és az eddig 3,6 milliós nézettséggel valószínűleg megtérült), az, hogy egy videó kedvéért ekkora rizikót okozott másoknak és saját magának, sem etikai, sem jogi szempontból nem tolerálható. Mivel hazudott a hatóságnak a baleset körülményeiről (azt állította, nem tudja hol a roncs, de nem sokkal később egy barátjával elszállította) és bizonyítékokat semmisített meg (különböző szemétlerakókba dobta ki a gép egyes alkatrészeit), büntetőeljárás indult ellene, ami akár 20 év börtönnel végződhet.

Drága lett ez a videó, mégse kaszált vele annyit, mint mások:

Nem egy minimálbér! – Ennyit keresnek a legnagyobb YouTuberek

 

×