A törvény előtt kell felelnie Kai Cenatnak, amiért a gyűlése óriási káoszba fulladt Manhattan utcáin. De miért csődült össze ennyi ember?

2023.08.06. – Nem tudta kezelni az összecsődített tömeget egy sikeres amerikai Twitch streamer, aki pár óra alatt káoszba lökte Manhattan utcáit. A 21 éves Kai Cenat 6,5 millió követőjével közölte szerdán, hogy két nap múlva élő eseményt tart New Yorkban, aztán péntek délután egykor szintén a csatornáján árulta el, hogy

a személyesen megjelenő rajongók között szétoszt 300 darab újgenerációs PlayStation konzolt

számol be a BBC. A hírcsatorna riportja szerint a bejelentést követő két óra leforgása alatt többszáz ember zúdult a helyszínre, a város egyik legforgalmasabb vasútállomásának környékére.

Elszabadult a pokol

A helyszínre a tömegtüntetéseknél alkalmazott legmagasabb készültséget rendelte el a New York-i rendőrség, aminek következtében kb. ezer járőrt és rohamosztagost riasztottak. De hamar kezelhetetlenné váltak a dolgok: az emberek az állomás tetejére másztak, kocsikat rongáltak meg és elkezdték üvegekkel dobálni a kiérkező egyenruhásokat – sorolja a New York Post. A tömeget Cenat is megpróbálta csitítani, de kissé suta próbálkozás volt a szöveg, hogy „addig nem csinálunk semmit, amíg nem biztonságos odakint”, főleg azért, mert a helyszíni streammel leleplezte, melyik kocsiban ül. A Fox News felvételén jól látszik, hogy a fekete SUV-ot pillanatok alatt megrohamozták az emberek, abban bízva, hogy hozzájutnak az ígért konzolok egyikéhez.

 

Ezen a ponton muszáj megjegyezni: erősen kétséges, hogy ebben a járműben lapult többszáz PlayStation 5, de lehet, hogy Cenatot még az előtt állították meg az eddigre már őrjöngő rajongók, hogy odaért volna az osztogatás helyszínére. Az egészből akkora balhé lett, hogy a streamer is menekülőre fogta, a felbőszült rajongók pedig rátámadtak egymásra és a rendőrségre. Többen megsérültek, 60 embert letartóztattak.

Nyomozás fogja kideríteni azt, hogy Kai Cenat PS5-osztogatós ígérete valós volt-e, és bujtogatta-e zavargásra vagy rongálásra az embereket. Ez utóbbit nem hisszük – valószínűleg csak elvesztette az irányítást, mivel felkészültség és előismeretek nélkül hullott az ölébe a social media, és senki sem volt körülötte, aki szólt volna, hogy hülyeséget csinál. Egy biztos: közterületre szervezett gyülekezésre vagy rendezvényre nem kért engedélyt, így egy vádpont mellé már most behúzhatja a pipát az ügyész.

Forrás: New York Post

Jeffrey Maddrey rendőrkapitány azt nyilatkozta, már korábban is láttak hasonló tömegjelenetet, de ennyire veszélyes helyzetet még sosem: a fiatalok teljesen süketek voltak a kiérkező rendőrök minden utasítására.

„Ásókkal, fejszékkel és építőipari szerszámokkal felfegyverkezve járkáltak. Voltak, akik tűzijátékot gyújtottak meg és a rendőrök felé vagy egymásra dobták”

– osztotta meg a tiszt. Hozzátette: Cenatot délután 5 körül vették őrizetbe, majd azzal a végzéssel engedték haza, hogy augusztus 18-án meg kell jelennie a bíróság előtt, hogy feleljen a hatóságok kérdéseire.

A streamerek valósága nagyon mocskossá válhat:

Volt sok sírás és rívás – Ezek voltak a Twitch legnagyobb drámái 2022-ben

×