Volt sok sírás és rívás - Ezek voltak a Twitch legnagyobb drámái 2022-ben

Mivel a Twitch alkotóinak is jól jön néha az extra figyelem, így 2022-ben is komoly drámáknak lehettünk szemtanúi a világ legnagyobb live-streming platformján. Voltak személyes tragédiák, túltolt biciklik, és direkt generált feszültségek, mi pedig jól kigyűjtöttük a leghangosabbakat.

0
 

Mivel a Twitch alkotóinak is jól jön néha az extra figyelem, így 2022-ben is komoly drámáknak lehettünk szemtanúi a világ legnagyobb live-streming platformján. Voltak személyes tragédiák, túltolt biciklik, és direkt generált feszültségek, mi pedig jól kigyűjtöttük a leghangosabbakat.

Ninja felesége befenyítette Pokimanet

Tyler Blevins, ismertebb nevén Ninja, ha már nem is a legnézettebb, de az tuti, hogy a Twitch legismertebb streamere, aki 2022 legelső nagyobb balhéját szállította, méghozzá egy másik ismert arccal, Pokimane-nel szemben.

A dolog a 2021-es gyűlöletraidekkel kezdődött, amely során több tucat kisebbségi (LMBTQ és színesbőrű) tartalomgyártó chatjét árasztották el vállalhatatlan kommenteket hagyó botokkal. A Twitch elsőszámú ellenségei 21-ben és azon túl is a gyűlöletraidek voltak, így sokan talán nem is lepődtek meg azon, hogy JiDion tetteit is bannal jutalmazták. Történt ugyanis, hogy a streamer arra bíztatta a nézőit, hogy lepjék el Pokimane chatjét az internetes szlengben inzultálást jelentő L+Ratio kifejezéssel.

Ez a Twitch és Poki szerint sem fért bele, így JiDiont szinte azonnal ki is tiltották, aki ugyanezzel a lendülettel Ninjához fordult segítségért. Arra kérte Blevinst, hogy járjon el az ügyében a Twitchnél, hátha ő le tudja redukálni neki a büntetését néhány napra. Mivel Ninja reakciója inkább támogató jellegű volt, Pokimane egy adásában keményen kritizálta őt, amiért segít JiDionnak elsimítani a dolgot, amivel szerinte egy másik streamer zaklatása mellett áll ki.

Ezután Ninja felesége és akkori menedzsere, Jessica Blevins privát üzenetben kereste fel Pokit, csak hogy ezt-azt tisztázzon vele. Jessica elárulta neki, hogy férje egyáltalán nem pártolta a problémás streamert, és lehetőleg ne is mossa őket össze. Erre Poki rendesen begőzölt és egy válaszában rendesen nekiment a párnak, aki váltig meg volt győződve az igazáról: különböző felvételeket vágott ki Ninja streamjeiből, amikben olyanokat mondott, hogy szívesen Fortnite-ozna majd JiDionnal, majd azt találta mondani, hogy Jessicának már csak nőként is mellette kéne kiállnia.

Ninja felesége ezen már nem volt hajlandó vitatkozni, és jogi lépésekkel fenyegette meg Pokimantet, amiért szerinte az több tízezer ember előtt valótlanságokat terjeszt róluk.

Mivel azonban egyik félnek sem kellett végül bíróságra mennie, feltételezhetjük, hogy a színfalak mögött csak sikerült elsimítani a nézeteltérést. Lábjegyzetként talán még érdemes megemlíteni, hogy Ninja küldött egy üzenetet Pokinak, amiben a nagyapja életére esküszik, hogy nem kereste meg a Twitch vezetőségét JiDion kitiltása miatt, és hogy szerinte óriási hibát követ el, ha tovább húzza ezt a konfliktust.

Hát, elegáns. A balhé után amúgy Jessica bejelentette, hogy nem menedzseli tovább a férjét, ehelyett inkább egy saját márka felépítésébe kezd.

DrDisrespect a Twitchen túlról is kísért

Guy „DrDisrespect” Beahm egykor a Twitch egyik legnagyobb és legmeghatározóbb neve volt, egészen 2020-ig, amikor is egyik pillanatról a másikra kitiltották a platformról. A tartalomgyártónak persze egy csomó ellentmondásos ügye volt, például egy nyilvános WC-ből streamelt, amiért meg is büntették, de a végleges kitiltásakor épp semmilyen balhéja nem volt. Bár pletykák azok keringenek, de hogy pontosan miért kapott permabant, azt máig nem tudni.

Beahm végül beperelte a Twitchet, sokan pedig reménykedtek, hogy a tárgyalás során nyilvánossá válnak a részletek, de mindenki csalódni kényszerült, ugyanis ez is a színfalak mögött, óriási csöndben zajlott, majd ért véget. Viszont nagyon furcsa lehetett, hogy a felek szinte pontosan ugyanazzal a szöveggel rukkoltak elő, de egyikük sem ismerte el a bűnösségét.

Bár DrDisrespect azóta sem térhetett vissza a Twitchre, az ember azért azt gondolná, hogy nem lesznek további problémák vele kapcsolatban. Nos, mint kiderült, nem csak magát a Doktort személyesen tiltották, de még közvetetten sem lehet őt mutogatni a platformon.

Ezt Hikaru sakknagymester a saját bőrén tapasztalhatta meg, akinek egyetlen bűne az volt, hogy élőben közvetítette, ahogyan Disrespect úr maga is sakkozik.

A nagymester profilját három teljes napra függesztették fel ezért a szörnyőséges tettért.

Gerinctörős TwitchCon

 

Évente jellemzően kétszer kerül megrendezésre a Twitch egyik legnagyobb eseménye, a TwitchCon, a legnagyobbat viszont 22-ben San Diegóban tartották. Itt aztán volt minden, mint a búcsúban: kaja-pia, különböző standok, kipróbálható kütyük, különböző játékok, na meg persze streamerek.

A Lenovo például egy óriási, szivacsokkal teli gödörpályát hozott, amiben meg lehetett vívni a vérre menő szivacscsatákat. Mint kiderült, szó szerint, egy Adriana Chechik nevű streamer ugyanis beleugrott a puhának és biztonságosnak vélt lyukba, ami nem volt annyira biztonságos és puha (fenti videón látható). A tartalomgyártó súlyos gerincsérülést szenvedett – elmondása szerint el is tört a háta az eséstől.

A streamer azóta több műtéten is átesett, kiderült, hogy nem csak a csontjai, hanem különböző idegek és húgyhólyagja is súlyosan megsérültek. Külön tragédia, hogy a baleset utáni vizsgálatok révén derült ki, hogy várandós, a sérülései kezelése és a sikeres rehabilitáció miatt azonban nem tarthatta meg a babát.

Néhány héttel később Chechik visszatért a Twitchre, ahol elárulta a nézőinek, hogy a helyszínről azóta sem kereste meg senki. Így sajnos ne tudni, hogy a Lenovót vagy a szivacspálya kivitelezőjét felelősségre vonták-e a baleset után.

Amouranth és a családon belüli erőszak

 

Egyesek szeretik, mások utálják, de a legtöbben kénytelenek elismerni Amouranth sikerét, amiért ilyen rövid idő alatt – előbb a Twitch szabályzatát kicselezve – jutott a platform élére. A hot tubot és a soft pornóba hajló streameket Twitchen meghonosító Kaitlyn „Amouranth” Siragusa viszont egy nagyon sötét titkon üldögélt, ami 2022-ben nehezen, de előtört belőle.

Egy adásban ugyanis elárulta, hogy nem csak, hogy férjnél van, de a párja folyamatosan erőszakoskodik vele, sőt, ő kényszerítette a szexi streamekre is.

Ezt aztán különböző módokon próbálta bizonyítani: korábbi SMS-üzeneteket mutatott, melyekben a férfi fenyegette őt, élő adásban mutatta meg a férje egyik hívását, amiben a kutyái megölésével próbálta zsarolni Kaitlynt, de a lakásukban okozott károkat is bemutatja. Ezután a streamer két napra teljesen eltűnt, többen aggódtak érte, hogy a titokzatos agresszív férfi tarthatja rettegésben őt, mire újra felbukkant a Twitchen.

Ezután jogi segítséget kért a válásához, azóta pedig láthatólag megcsappantak a ruhátlan streamek, kevesebb  adekoltázs, több a tartalom. Ettől függetlenül sokan nem hiszik el a történetét, és azzal vádolják, hogy az egész csak egy jól kitervelt médiahekk. Bárhogyan is, mi azért örülünk, hogy nincs semmi baja, és ha koholt, ha igaz a sztori, mindenképpen egy jó példával járt el sok hasonló helyzetben élő nő előtt.

Twitches kaszinó és szexuális zaklatás

Ha nem érted, hogy a fentiek pontosan hogyan függnek össze, akkor nem veled van a baj, mert az egész egy óriási katyvasz, meg egy kicsit hülyeség is.

De az elején: Az egyik szerencsejátékos streamer, ItsSliker mindenféle kamu ürügyre hivatkozva elkezdett pénzt kéregetni más tartalomgyártóktól, amit aztán mind élőben a félkarú rablóra költötte. Miután mindez kiderült, egyre többen kezdtek felszólalni a szerencsejátékos streamek ellen, köztük a legnagyobbakkal, Mizkiffel és Pokimane-nel.

A Twitch végül októberben betiltotta a szerencsejátékos streameket, amin több ezer alkotó borult ki egyszerre. Az gyik legnépszerűbb szerencsejátékos streamer, Trainwreck erre akkora dühbe jött, hogy mindenféle szexuális zaklatással kezdte el vádolni Asmongoldot és az OTK szervezetet, csak azért, hogy a szerencsejátékokról egy másik témára terelje a közvélemény, úgy pedig a Twitch figyelmét.

Ebbe a balhéba aztán nagyon sokan beleálltak, mindenki előhozakodott valami nagyon csúnya, buliban ittasan tapizós sztorival, előkerültek a későbbre mentett homofób és rasszista beszélgetésekről készült képernyőfotók, és a több és a többi, de végül a szerencsejátékosok csak alul maradtak.

Trainwreck ezután bejelentette, hogy otthagyja a Twitch-cset, és átigazol a frissen induló Kickhez, ahol folytathatja a Slotsozást. Mondjuk ebből egy külön botrány is kerekedett, mikor kiderült, hogy az egész ügy mögött valójában egy kriptokaszinó, a Stake.com állt.

YouTube és Ninja

 

Szinte már divat lett, hogy a tartalomgyártók egymásra licitálva hagyják ott a Twitchet, és találnak vissza vagy új otthonra a Youtube-on. Az elmúlt években egyre többen döntenek a lila helyett a piros vállalat mellett, az elvándorlás pedig 2022-ben sem lassult.

Persze a Twitch még így is bőven piacvezető, aminek nem sok aggódnivalója akad, de az azért mégiscsak kellemetlen tud lenni, ha egy masszívabb követőbázissal rendelkező tartalomgyártó int búcsút. Volt is nagy szívritmuszavar, amikor Ninja nagy drámaian bejelentette, hogy nem tudja, hogy az éppen aktuális (egy szeptemberi) adás után hol fogja folytatni.

Nem csak a Twitch popóluka mehetett hirtelen össze, hanem a rajongóké is, akik semmilyen konkrétumot vagy kapaszkodót nem kaptak, hogy ezután hol keressék kedvencüket. Nos, mint kiderült, továbbra is a Twitchen, csak Ninja szereti egy kicsit túldrámázni a helyzetet, ami éppen a nagy semmi volt.

Nos, ezek voltak a Twitch 2022-es legnagyobb drámái, reméljük a 23-as esztendő már valamivel békésebben fog telni – még ha erre csekély is az esély.

Ezt is olvasd el:

Lesz mit nézni! – Íme az összes létező film és sorozat, ami videojáték alapján készül

 

×