Nem csak egy korábbi felmérés, de egy friss poszt is bizonyítja, hogy az online játékok világában a lányok még mindig elrejtik a nemüket. Jó okuk van rá.

2023.09.25. – Kétségtelen, hogy a videojáték a mai világban a szórakozás egyik legjobb formája, legyen az single player vagy online élmény. Sajnos azonban nem mindenki számára számára kínál mindig maradéktalan kikapcsolódást. Az online térben ugyanis nagyon gyakran találkozunk bántó, toxikus, zaklató, sértő és rosszindulatú magatartással.

Az elmúlt években számtalan felmérés és kutatás igyekezett megmutatni, hogy az online játékok közösségei mennyire toxikusak egymással. Eközben a videojáték-fejlesztő cégek mindenféle büntetéssel igyekeznek visszaszorítani a nem pozitív magatartású online playereket. Legutóbb például az Xbox jelentett be egy igen szigorú keretrendszert.

Néhány évvel ezelőtt, 2021-ben még mi is beszámoltunk egy felmérésről, amely azt mutatta be, hogy a női gamerek legtöbb esetben nem fedik fel nemüket az online térben. Félnek ugyanis a zaklatástól. A helyzet némileg változott azóta, de sokan még most is félnek.

Online zaklatás – felmérés?

Igen, a pár éve készült felmérés szerint a női játékosok 59 százaléka az interneten játszva elrejti nemét, hogy „elkerülje a zaklatást”. A Reach3 kutatócsoport felmérése során 900 női nő véleményét vette alapul. A felmérés szerint sok nő, aki elrejti nemét, inkább férfinak adja ki magát, férfias nevet használ, vagy nem használ voice chatet.

A felmérés során sok nő azt írta, megváltoztatja szokásait az online térben, hogy elkerülje a zaklatást. Sőt, sokan úgy érzik, hogy kénytelenek kilépni a játékból miatta. A vélemények szerint a férfi játékosok rendszerint nemük miatt küldenek nem kívánt üzeneteket, szexuális töltetű kérdést és egyéb nem kívánt megjegyzéseket.

A felmérés szerint a nők 77 százaléka tapasztalta a nemek szerinti megkülönböztetést játék közben. Ez magában foglalja a sértéseket, magánjellegű kérdéseket, kéretlen tanácsokat vagy más „kifejezetten szexista megnyilvánulást” az online térben.

Friss vélemények

A témával kapcsolatban nemrég új vélemények születtek, amikor valaki a Redditen tett fel egy erre vonatkozó kérdést. Egy játékos azt kérdezte: „sok lány még mindig rejtegeti a nemét, amikor játszik?” Természetesen a poszt rengeteg kommentet eredményezett, ami kiválóan rávilágít a jelen helyzetre.

Do many other women still hide their gender when gaming?
byu/Mori-Me-Joey ingaming

„Minden egyes játékban férfi karakterrel játszom, és mindig semleges neveket használok, ahogy a legtöbb lány, akit ismerek. Korábban rengetegen zaklattak, amikor rájöttek a nememre, ezért mostanában igyekszem elrejteni. Bárcsak más lenne a helyzet, de így könnyebb és biztonságosabb” – írta a poszt készítője.

Természetesen a válaszok alapján mindenkinek más a véleménye a dologról, attól függően, hogy ki mit tapasztal az online térben. Bár egyesek tényleg nem mutatják meg a nemüket, vanna olyanok, akik már nem tartanak annyira a zaklatóktól.

„Legtöbbször olyan emberekkel futok össze, akik normálisak, és csak egy jót akarnak beszélgetni és élvezni a játékot” – válaszolta egy játékos, aki ellenvéleményen van.

„Ha valakiről kiderül, hogy toxikus, csak letiltom, jelentem, és továbblépek, élvezem a játékot. Nem akarok elbújni és félni valakitől, aki flörtölni próbál és képeket kér tőlem. Vagy azt mondja, hogy csináljak neki egy szendvicset, egyszerűen csak jelentem” – folytatta egy másik kommentelő. „De megértem a többi lányt, akik inkább nem mondanák meg a nemüket, teljes mértékben megértem és támogatom a döntésüket” – tette hozzá.

„Én így érzek. Nem fogok senkit kijavítani, amiért azt feltételezi rólam, hogy férfi vagyok, de nem is fogom különösebben titkolni, hogy nő vagyok” – tette hozzá JezraCF. „A nemnek semmi köze a játékhoz, szóval egyszerűen nem érdekel. Viszont eléggé ódzkodom a voice chat használatától, hacsak nem olyanokkal játszom, akit ismerek.”

„Határozottan hiszek abban, hogy a nemeket ki kell hagyni az online játék világából. Sokunknak ez egy hobbi és egy menekülés.” – írta Nick_Lanky.

Sajnos sok online játékos osztotta meg negatív tapasztalatait, de szerencsére, legalábbis ebben a Reddit-témában, úgy tűnik, sok a pozitív hozzászólás is. Egy másik felmérés során, 2023 elején minden tizedik női játékos bevallotta, hogy nagyon rosszul érezte magát az online játék közben kapott zaklatás miatt. Reméljük, hogy a helyzet szép lassan megváltozik. Te mit gondolsz a témáról?

Ezt láttad?

VÉGE! Készülhetnek tovább a színész- és írósztrájk miatt leállt filmek és sorozatok

×