Hatalmas kő eshet le minden film-, sorozat- és játékrajongó szívéről: hónapokig tartó leállás után egyezségre juthattak Hollywood művészei és producerei.

2023.09.25. – Ma még nem érezzük a hatásait, de lesz böjtje annak, hogy az amerikai filmesek majd’ fél éven át nem írtak semmit vagy álltak kamera elé. Legalább lassan vége van, mert megegyeztek a felek. Mint ismert: a Hollywood egészét megbénító színész- és írósztrájk május elején indult, először csak az írók és forgatókönyvírók leállásával. Az Amerikai Írók Céhének (WGA) munkabeszüntetéséhez később csatlakozott a színészeket összefogó szakszervezet, a SAG-AFTRA is, hogy megsürgessék az alkukötést.

Miért nem dolgozott egy színész és író se?

A szerzők azért hagyták abba a munkát, hogy magasabb minimálbért, (sorozatok esetében) folyamatos foglalkoztatást és – a streamingen aratott siker arányában – bónuszt is követeljenek a filmstúdióktól. A producerek biztos féltek, hogy a tisztességesen fizetett írók miatt majd nem lesz pénz algamentesíteni a medencét, mert sokáig hajthatatlanok voltak. Aztán

146 nap leállás után vasárnap megállapodás született

jelentette be a WGA. A szervezet szerint „a végleges szerződés megfogalmazásától függően elvi egyezségre” jutottak a felek. Mint írták, a megállapodás kivételes, hiszen jelentős előnyökkel és védelemmel ruházza fel az írókat a korábbi állapotokhoz képest. Bár részletesen még nem fejtették ki, hogy a filmstúdiók és producerek végül milyen pontokat fogadtak el, a WGA lelkes közleménye arra enged következtetni, hogy teljes a győzelem.

Forrás: WGA X-oldala

A feltételek véglegesítése már csak pár nap alatt átfutó formalitás: a szerződés szövegét megszavaztatják a tárgyalásokat bonyolító testülettel, majd jóváhagyatják a WGA vezetőivel és voksolnak róla a tagok is. Ha mindezen átmegy, a szakszervezetek képviselői aláírják, és mehet tovább a munka. Ez lesz az a pont, amikor a nyilvánosság is többet megtudhat majd róla, hogy mit értek el a tárgyalásokon.

Mit okozott a leállás?

A sztrájk hatalmas káoszt okozott a film- és sorozatgyártásban. Egymás után jelentették be az előkészítő folyamatok, forgatások, utómunkák leállítását, a The Last of Ustól és a Deadpool 3-tól a Stranger Thingsen és a The Boyson át a Sárkányok házáig vagy a Dűne 2-ig. Hollywood munkabeszüntetése egyébként nem csak a teljes filmipar megbénulását eredményezte: lassan, de biztosan elérte a játékipart is, de utóbbi megúszni látszik a színész- és írótársadalom haragját.

A filmeknél és sorozatoknál egyelőre nem érezni a leállás súlyát, mert még bőven a sztrájk előtt forgatott produkciók kerülnek a mozikba és képernyőkre. A színész- és íróhiány nagyjából jövő nyáron vagy ősszel lesz igazán szembetűnő, amikor alig érkeznek majd újdonságok Hollywood felől.

Most még vannak újdonságok, amikre érdemes lecsapni:

Új előzetes: a The Boys spinoffja még jobb lehet, mint az eredeti

×