Az Xbox bevezetett egy új büntetőrendszert azok ellen, akik nem hajlandók megérteni, hogy a toxikus viselkedés nem menő. Hát, komoly következménye lesz.

2023.08.16. – Én szerintem nem lehet eleget beszélni arról, hogy mennyire káros lehet, amikor valaki az interneten, sőt egy játékon keresztül nem tud normálisan viselkedni. Az online játékok világában régóta óriási probléma a toxikus viselkedés, a kiadók pedig igyekeznek fellépni ellene. Most úgy tűnik, hogy az Xbox vezetői komolyan büntetni fogják őket.

Azt persze mindenki tudja, hogy a rossz, káros magatartás ellen maga a közösség is küzd, ahogy a fejlesztők és kiadók is. Az Activision, az Electronic Arts és a Ubisoft nem csak a csalókat bünteti tiltással, de sokszor a bántó, sértő, rasszista és zaklató magatartást is. Most viszont nem egy-egy játékból való eltiltásról döntöttek az Xbox fejesei. Hanem arról, hogy ha nem viselkedsz jól,

az teljes Xbox közösségi funkcióról le lesz tiltva.

Igen: ebbe beletartozik az online multiplayer játék, a chat és minden online parti. Tehát minden, ami online közösségi funkció. Ehhez pedig most az Xbox egy teljesen friss büntető-rendszert hozott létre, aminek alapja az, hogy hány reportot kapsz. Vagyis: ha nem viselkedsz megfelelően az Xbox online térben, akkor mások bizony simán jelenthetnek téged. Ha ezekből sokat gyűjtesz össze, akár egy évre, sőt örökre kitilthatnak az Xbox online ökoszisztémájából.

Az Xbox új rendszere letiltja káromkodó, toxikus játékosokat

Az Xbox friss bejegyzésében Dave McCarthy, az Xbox Player Services vezetője részletezte a platform teljesen új strike-rendszerét, ami a rossz viselkedést kívánja megállítani.

„Folyamatosan fejlesztjük a biztonsági intézkedéseinket, és újabb rendszereket és eszközöket hozunk létre, amik lehetővé teszik, hogy tisztelettudóan lépjetek kapcsolatba egymással” – mondja.

A legújabb intézkedés értelmében a büntetések szépen lassan halmozódnak, mindig fokozva a büntetés mértékét. Ha tól sok strike-ot (büntetőpontot), kvázi tiltást kapsz, egyre rosszabb lesz a helyzet. Mivel a rendszer csak a napokban kerül bevezetésre, mindenki tiszta lappal indul, mintha sosem tett volna semmi rosszat.

De hogyan működik, és miért kapok büntetést?

A blogbejegyzésben egy grafikonon példák vannak felsorolva arra, hogy milyen típusú „nem megfelelő viselkedés” eredményezhetnek tiltást. A csúnya beszédért például 1 strike jár, ugyanez vonatkozik a csalásra is. A zaklatás (különösen a szexuális zaklatás) vagy a megfélemlítés két strike-ot jelent. A gyűlöletbeszéd három strike-kal büntetendő.

McCarthy a rendszert a jogosítványoknál használt büntető-pontokhoz hasonlította. Ennek értelmében az Xbox egy napra eltiltja azt, aki két strike-ot kap. Négy strike hétnapos felfüggesztést von maga után. Nyolc strike-ot elérve a szabálysértők 12 hónapra ki lesznek tiltva az Xbox összes közösségi funkciójából. Minden egyes strike legfeljebb hat hónapig marad a felhasználó nyilvántartásában.

A nem online single player játékokat persze lehet közben játszani, de online térbe nem engednek.

A blogbejegyzés azt tanácsolja minden Xbox-felhasználónak, hogy a legjobb, amit tehentek, hogy viselkedjenek normálisan az online térben. Elve szomorú egyébként, hogy ilyen komoly büntetést kell létrehozni emiatt. A játékosok igazán megtanulhatták volna már, hogy minden toxikus viselkedésnek van következménye.

Az Xbox egyébként mindenkit megnyugtat: alaposan kivizsgálják az eseteket. Sok indokolatlan report nem eredményez büntetést. Minden esetet egyesével néznek át, és emberek értékelik ki.

A legrosszabb, hogy a gyerekek néha igencsak toxikusak:

Gamerek a szülőkhöz: „Neveljétek meg a játékban káromkodó, rasszista gyereketeket!”

×