Egy újabb kutatás mutat rá, hogy azok az emberek, akik online trollkodnak, vagy hagynak dühöngő toxikus kommenteket, azok a valóságban is pontosan így viselkednek.

2021.09.01. – Sokan gondolhatják azt, hogy az internetes trollok és/vagy agresszorok a közösségi felületeken azért olyan idegesítő seggfejek, mert elrejti őket a ködös névtelenség, van az internetadta távolság, személyesen pedig pont emiatt nincs akkora szájuk. Egy reprezentatív kutatás szerint viszont ez egyáltalán nincs így, amely rámutat, hogy az online toxikus emberek a valóságban is pontosan úgy viselkednek, mint a hozzászólásokban.

A dán Aarhusi Egyetem kutatói szerint a vizsgált tulajdonságok alapján olyan személyiségjegyekről van szó, melyeket nem lehet csak úgy levetkőzni. Az online tér valójában csak egy megafonként működik számukra, de az ember személyiségét nem változtatják meg.

Pontosabban: az ember pontosan úgy viselkedik online, mint ahogyan offline.

A kutatásban alapvetően a politikai témákat vizsgálták, azonban könnyen lehet, hogy más területeken is hasonló mintázatokat találnánk. Nagyjából ezt támasztja alá, hogy a felmérést az Egyesült Államokban és Dániában is elvégezték, a világ két pontján pedig úgy lett azonos az eredmény, hogy teljesen eltérő a politikai hangulat, a diskurzus és a kulturális háttér.

„Azt találtuk, hogy az emberek nem ellenségesebbek online, mint offline; hogy az ellenséges egyének nem válogatnak előszeretettel az online (vs. offline) politikai vitákba; és hogy az emberek nem érzékelik túlzottan az ellenségességet az online üzenetekben” – írták a kutatók. „Találtunk némi bizonyítékot egy másik szelekciós hatásra: A nem ellenséges egyének minden – ellenséges és nem ellenséges – online politikai vitából kiválnak”.

Alexander Bor, az Aarhusi Egyetem politikatudományi tanszékének posztdoktora és a tanulmány társszerzője az Engineering & Technologynak elmondta, hogy „számos pszichológiai oka” lehet annak, hogy valaki online dühbe gurul, többek között az, hogy a felhasználók „nem látják azoknak az arcát, akikkel vitatkoznak, és a kommunikáció gyors tempójú írásbeli formája könnyen félreértésekhez vezethet”.

Michael Bang Petersen, az egyetem politikatudományi professzora szerint az online viták azért mérgesednek el, mert a toxikus troll hozzászólások sokkal láthatóbbak a többinél. Ennek az lehet az oka, hogy személyesen sokkal kevesebbszer találkozunk ilyen alakokkal, online viszont jóval hamarabb beléjük futhatunk – ami rendre meg is történik.

„Az online viták nagy nyilvános hálózatokban zajlanak, és egy internetes troll viselkedése sokkal láthatóbb, mint ugyanennek a személynek a viselkedése offline környezetben” – mondta Petersen.

A ‘Personality and Individual Differences’ című folyóiratban 2017-ben megjelent tanulmány szerint a legagresszívabb online trollok hajlamosak lehetnek magas kognitív empátiára, ami lehetővé teszi számukra, hogy felismerjék, mikor triggerelnek, idegesítenek valakit, de az alacsony affektív empátia miatt képtelenek rosszul érezni magukat tőle, ahogyan azt sem veszik észre, hogy ezzel másoknak ártottak.

Mindez azt jelenti, hogy az online közösségi térbe lépve az ember személyisége nem változik meg. Azok, akik a kommentmezőben egy toxikus, káros, véresszájúnak tűnik, az minden bizonnyal a valóságban is az. Ezzel szemben azok, akik nyugodtabbak, sokkal kevésbé bontakoznak vitába másokkal és/vagy hagynak maguk után utálkozó kommenteket.

via – Gizmondo

Ezt is érdemes elolvasnod:

Már alap a magyar játékosok körében a toxikus viselkedés

×