Egy kis iparági csipkelődés sosem árt, ezúttal a Google készített egy vicces videót. Az Apple üzenetküldési szokásait kritizálták.

2023.09.23. – Az Apple kedden mutatta be a legújabb telefonjait. Az iPhone 15 széria ezúttal is négy új variánssal gazdagodott. A „sima” változat mellett megtalálhatjuk a Plus, a Pro és Pro Max változatokat is a boltok polcain. Ezek árusítása csak pénteken, azaz szeptember 22-én kezdődött el. Az előrendelők már múlt pénteken lecsaphattak az újdonságokra, az első órák után már csak októberi szállítást tud ígérni az Apple. Jól látható tehát, hogy továbbra is remekül fogynak a készülékek.

A legnagyobb kritika évek óta az Apple telefonok csatlakozóit illette. A kritikák és az EU döntésének hatására azonban az új telefonok már USB-C csatlakozóval érkeztek meg a polcokra. Többé tehát ez sem támadási felület, sokkal nyitottabb lett az almás gyártó. Az más kérdés, hogy a 15 és 15 Plus telefonokban USB 2 sebességgel döcögnek továbbra is az adatok, egyedül a Pro készülékeken érhető el a 10 Gbps-es átvitel.

Ezúttal a Google szólt be az Apple-nek

Egy kis csipkelődés sosem árthat két rivális között, korábban a Samsung és a OnePlus is megtette ezt, de a Google-nek sem kell a szomszédba menni egy kis trollkodásért. Type-C ide vagy oda, továbbra is kifejezetten zárt rendszerrel és ökoszisztémával rendelkeznek az Apple telefonjai. Az iCloud alkalmazás is lényegesen kevesebbet tud Windowson, mint máshol, hogy csak egy példát említsünk.

A hivatalos Android fiókon ezúttal egy kamu reklám, az iPager videója került fel. A videó alapját egy régóta meghúzódó konfliktus adja. Az Apple a saját, iMessage rendszerébe nem fogad be külső platformokat, holott a többiek részéről meglenne rá a hajlandóság. Az Androidos telefonokat például csak SMS-en keresztül tudjuk elérni a gyári alkalmazásból, holott a Google által használt, internet alapú RCS protokolt is alkalmazhatnák ezekhez az üzenetekhez. Ekkor külön SMS díjat sem kellene fizetni a szolgáltatók felé.

Természetesen a kritika jogos, ám az Apple álláspontja is érthető. Egyrészt a saját ökoszisztémájába tudja zárni így a felhasználókat, másrészt biztonsági kockázatot is nyújthat. Könnyen lehet azonban, hogy az Európai Unió új szabályozásainak köszönhetően az Apple-nek ezt is meg kell lépnie az elkövetkezendő években.

Ennyit kell dolgoznod a Mekiben, ha rányúlnál az új iPhone-okra

×