Az Apple hosszú évek után beadta a derekát. Az iPhone rajongók jóval gyorsabb adatátvitelre számítanak, ám könnyen csalódás lehet a vége.

2023.09.14. – Az Apple kedd este, a Wonderlust eseményen bemutatta az iPhone 15 szériát. Ahogy azt már korábban sejteni lehetett, 4 új modell debütált ezúttal is. Az iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro és 15 Pro Max legfontosabb tulajdonságait összegyűjtöttük azonnal. Az szintén borítékolható,  hogy az elkövetkezendő napokban egyre több, homályos részlet is tisztázódik a telefonokkal kapcsolatban. Az első tesztekre még várnunk kell pár napot, a boltokba pedig csak szeptember 22-én kerülnek az új iPhone-ok.

A leakek alapján egy dolgot biztosra lehetett venni már a bemutató előtt. Ez pedig nem más, mint a Lightning csatlakozó lecserélése a jóval univerzálisabb USB-C portra. Az Apple több kütyüjén meglépte ezt már korábban, a MacBookokon vagy épp több iPad modellen is régóta ez a csatlakozó figyel.  Könnyen lehet, hogy az Apple már korábban is elgondolkozott ezen, ám most már az Európai Unió tervezete kötelezi is az óriáscéget a lépés megtételére. Ebben az állt, hogy minden okostelefon, tablet, konzol, fejhallgató, kamera, hordozható hangszórónak univerzális, szabványos be/kimenettel kell rendelkeznie. Ezt legjobban az USB-C tudná lefedni, hiszen teljesen gyártófüggetlen, illetve szinte minden háztartásban találunk már egy-egy kütyüt, ami ilyet használ.

Nem minden iPhone profitál a váltásból

iPhone 15 - USB-C

iPhone 15 – USB-C

Az Apple Lightning csatlakozója USB 2 szabványon működött, azaz 480 Mpbs átvitelére volt csak képes. Ez igaz volt a „sima” és Pro modellekre is, az Apple ilyen téren eddig nem különböztette meg a két szériát. Most azonban már ilyen szempontból is elkülönül a felhozatal:

  • Az iPhone 15 és 15 Plus USB-C csatlakozója csak a korábbi Lightningnak megfelelő, USB 2 / 480 Mpbs sebességet tudja majd továbbra is, hiába az új port.
  • Az iPhone 15 Pro és Pro Max azonban hatalmas ugrik, az A17 Pro USB 3 vezérlőjének köszönhetően akár 10 Gpbs adatátvitelre is képesek lesznek a telefonok.

Remek kérdés, hogy az Apple a 15 és 15 Plus esetében miért maradt a régi sebességeknél, hiszen az USB 3 is lassan 10 éves technológia. Nagy eséllyel a korábbi iPhone 14 Pro szériára tervezett A16 processzor nem tartalmaz gyors USB kapcsolatot biztosító vezérlőt, így a Lightning sebességekkel kell beérniük az új tulajdonosoknak.

Megjelent az iPhone 15 széria – Íme minden, amit bemutatott ma az Apple

×