Akár tetszik az almásoknak, akár nem.

Az elmúlt hetekben bombaként robbant a hír, hogy az iPhone is USB-C portra vált a jövőben. Könnyen lehet, hogy az Apple már korábban is elgondolkozott ezen, ám most már az Európai Unió tervezete kötelezi is az óriáscéget a lépés megtételére. Ebben az állt, hogy minden okostelefon, tablet, konzol, fejhallgató, kamera, hordozható hangszórónak univerzális, szabványos be/kimenettel kell rendelkeznie. Ezt legjobban az USB-C tudná lefedni, hiszen teljesen gyártófüggetlen, illetve szinte minden háztartásban találunk már egy-egy kütyüt, ami ilyet használ.

Mi is az az USB-C?

Az USB-C csatlakozót készüléktől függően töltésre és adatátvitelre is használhatják az adott kütyü tulajdonosai. Az USB Implementers Forum, mely rengeteg, hatalmas technológia cég csoportja fejlesztette és hitelesítette ezt a típusú csatlakozást. A csoportba olyan nagyágyúk tartoznak, mint az Apple, a Dell, a HP, az Intel vagy éppen a Microsoft. Az ilyen kategóriájú gyártók hozzájárulása különösen értékes, hiszen csak így terjedhet el széles körben a szabvány.

Az USB Type-A/B/Micro B/Mini B csatlakozók már egy ideje velünk voltak, ám a 2014-es fejlesztésű és C típusjelű, szimmetrikus csatlakozó az elmúlt években kezdett csak elterjedni igazán. A betű tehát a csatlakozó formájának, kialakításának megkülönböztetésére utal, a következő változat minden bizonnyal a D nevet fogja magán viselni. A Lightning és Magsafe csatlakozókhoz hasonlóan az USB-C sem rendelkezik megadott orientációval, így nem kell figyelnünk erre a mindennapok során. Az USB-C egy 24 pines USB csatlakozórendszer. Mérete a micro-USB méretéhez hasonló (8,4 x 2,6 milliméter), de a csatlakozó szimmetrikus. Legalább 10 000 csatlakoztatási műveletre tervezték, így nagyon tartós, és vékony készülékek esetén is ideális. 

A sebesség

A kialakítás után a második legfontosabb specifikáció a sebesség, mindenképp érdemes megemlíteni, hogy a legtöbb USB-C csatlakozó 10 Gbps maximális sebességgel rendelkezik. A korai példányok közül néhány 5 Gbps adatátvitelre képes, ám manapság már nehéz olyan kábelt kifognunk. Létezik egy USB 3.2 Gen 2×2 névre keresztelt adatátviteli szabvány is, ebben az esetben 20 Gbps is kisajtolható a csatlakozóból, de ezzel sem találkozunk túl sűrűn. Nem titok, hogy nem könnyű kiigazodni a számozáson, ezért pár héttel ezelőtt kicsit át is vettük ezeket. 

Egy csatlakozó, végtelen lehetőség

USB-C <> HDMI

Míg a klasszikus értelemben vett „sima”, USB-A csatlakozóra legtöbben szimpla adatportként, netán lassú töltőként gondolnak, addig az USB-C sokkal többet tudhat annál. Az USB-C segítségével akár 100 watt feletti töltést is elérhetünk, de az sem szokatlan, hogy DisplayPort/HDMI kimenetként tudjuk használni. Hangátvitelre is tökéletesen alkalmas, a legtöbb gyártó USB-C <> 3.5mm Jack átalakítót kínál a telefonjai mellé. Az elérhető lehetőségek repertoárja az adott eszköz implementálásától függ, nem minden esetben engedélyezi az telefon, notebook gyártója az összes funkciót. Így könnyen beleszaladhatunk abba, hogy egy adott port a laptopon csak töltésre alkalmas, míg egy másik USB-C porttal már képet is varázsolhatunk a külső monitorra. Mindig érdemes végigböngésznünk a gyártói specifikációkat.

Jó döntés volt?

Az Európai Unió az elérhető csatlakozók közül talán a legjobbat választotta. Szélsőséges esetben 20 Gbps sebesség is elérhető a kábeleken, többfunkciós, illetve a kialakítása is meglehetősen felhasználóbarát. Ennél jobb talán egy saját szabvány, port kifejlesztése lehetett volna csak, ám abba a gyártók biztosan nem mentek volna bele. Az USB-C előtt olyan fényes jövő áll, mint az előd USB-A előtt, ám semmi sem tart örökké. Az Apple sem véletlenül tért át az USB-C portokra az iPadeknél, MacBookoknál, hiszen a Lightning 480 Mbps sebességé már karcsú lenne az M1 processzorral felszerelt iPadek korában. Az univerzális csatlakozó másik nagy előnye, hogy elegendő pár kábel és töltőfej a 10 különféle gyártó szabványa helyett. 

Az elkövetkezendő időszakban tovább fejlődhet a csatlakozó, hiszen a használata kötelező lesz, jelenleg pedig csak a portból kihozható lehetőségek felszínét kapargatjuk. Elég csak az USB 4 és Thunderbolt 3 eszközökre gondolnunk, melyek szintén Type-C kialakítású csatlakozót használják, ám 40 Gbps adatátviteli sebességet és 240 wattos töltést is kisajtolhatunk belőlük. Ezek szegényes elterjedése miatt (-leginkább az Apple friss gépeiben találkozhatunk csak velük-) azonban nem lettek érintve bővebben, talán pár éven belül már az átlagfelhasználók is napi szinten használhatják a villámgyors technológiákat.

Új MAGYAR játék készülőben, ami a The Sims legkeményebb ellenfele lehet

×