Pontos megjelenési dátumot kapott az új PSP, addig viszont már nincs sok idő, hogy kitaláljuk mégis kinek és miért érdemes megvenni.

2023.09.01. – Nem tudom, mennyien emlékeznek még a WiiU nevű csodára, ami annak ellenére is csúfos bukása volt a Nintendónak, hogy egyébként hasonlóan remek exkluzív játékokkal lehetett rajta játszani, mint most a Switchen. Mégis, valami nagyon hiányzott a furcsa konzolból, ami egyszerre akart kézikonzol és egy otthoni játékgép lenni.

Ha csak ennyit tudnánk a WiiU-ról, még azt hihetnénk, hogy szinte semmiben sem különbözött a Switchtől, ami pontosan ugyanezen az ötleten alapszik, mégis sikeres lett. Van azonban egy hatalmas különbség a két masina között: míg a Switch elsősorban inkább egy kézikonzol, amit kirakhatunk nagyképernyőre is, addig a WiiU egy nagykonzol szeretett volna lenni, amit handheldként is használhattunk.

Igen ám, csakhogy a WiiU a lakáson kívül, távol az anyagéptől nem igazán működött, így maximum csak a retyón ülve vehettük hasznát az elsődleges kontroller kellős közepébe illesztett kijelzőnek. A marokképernyőre ugyanis streamelve érkezett a konzol képe, pontosan úgy, mint amit most hatalmas csinnadratta közepette, innovációt kiáltva újra feltalált a Sony.

Ez nem ez az a PSP, amit kerestünk!

De tényleg, milyen gonosz, aljas dolog már, hogy a Sony hosszú-hosszú évek után, pont, amikor a kézikonzolok reneszánszát éljük előrukkol egy olyan izével, amit a nagysikerű handheldjének monogramja alapján nevez el? Ezzel nyilván nem lenne nagy gond, ha valóban egy PlayStation Portable utódról, egy újragondolásról volna szó, de itt erről szó sincs. Az új PSP legfeljebb két dologban egyezik a régivel: a Sony készíti, és mindkettőben van egy kijelző.

Az új kütyü, a PlayStation Portable ugyanis sokkal inkább egy WiiU 2, mintsem egy PSP folytatás. A „remote player” ugyanis önmagában használhatatlan, játékot lejátszani képtelen, kizárólag az otthoni PS5 képének fogadására alkalmas – méghozzá WiFi-kapcsolaton keresztül. A gép hardvere piszok gyenge, ezért a kiszivárgott videók alapján hiába egy Android-alapú rendszer működteti, a feltörésével sem nagyon megyünk túl sokra.

Szóval buszon, vonaton, vagy úgy egy random padon üldögélve sem vesszük semmi hasznát.

A Sony hivatalos ismertetője szerint az „innovatív” PSP (bocsánat, de így hívják…) azok számára készült, akik kénytelenek másokkal osztozni a nappali tévéjén, vagy szimplán csak a ház egy másik pontjáról szeretnék élvezni a PS5 játékait. Node! Arról miért is nem esik szó, hogy ha a PS5 képét a PSP-re küldjük, akkor ezzel párhuzamosan más már nem is használhatja a kozolt a tévéről?

Mert ez szomorú helyzet.

Ha például abban reménykedtünk, hogy így elejét tudjuk venni a vitának, hogy épp ki játsszon azon az egyetlen tévén, amire a PS5 van kötve, akkor nagyobbat fogunk csalódni, mint az első szerelmünkben. Az pedig egy másik gigantikus fekete pont, hogy a PS Plus Premium csomagjában elérhető játékstreaminget sem támogatja – hiába ordít érte az egész koncepció.

Ez utóbbi egy hatalmas selling point lehetett volna, nem csak a PSP-nek, de az éppen kőkeményen megdráguló PS+ számára is. A Sony viszont valamiért nem élt ezzel a lehetőséggel, pedig a túloldalt a Game Pass felhő alapú játéka lassan már mindenen is elérhető – hozzáteszem konzol nélkül.

Na mindegy. Kísérletezzenek csak a WiiU 2-vel, ha arra van idejük és pénzük, csak kár, hogy mindeközben hivatkozott világszínvonalú exkluzív játék sem nagyon jelent még meg PS5-re, amit PSP-re továbbíthatnánk. Pedig november 15-én állítólag már meg fog jelenni, addig pedig csak a – valóban kiválónak ígérkező – Spider-Man 2 érkezik, amit kötve hiszem, hogy a játékosok egy 8 hüvelykes 1080p felbontásra képes LCD-képernyőn szeretnének élvezni.

Magyar árcédulát még nem ismerni, de ha az euró átszámolós rendszerrel matekozunk, akkor 219,99 eurónak megfelelő 84.600 forint + áfa lesz, amit ki kell érte csengetni. Nem vagyok matematikus, de a számításaim alapján az úgy már a 100.000 forintot karcolgatja. Jó üzlet vajon? Ennyiért, de még olcsóbban is lehet már kapni Nintendo Switchet.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Tudtad, hogy a PlayStation ikonikus szimbólumainak jelentése is van?

×