A Lenovo Legion Go kütyüjével kezdetét veszi a kézikonzolos forradalom.

2023.08.01. – ASUS ROG Ally, Steam Deck, Nintendo Switch, AYANEO… nekem úgy tűnik, hogy beléptünk a kézikonzolok reneszánszába. Már ha lehet ilyet mondani, mert én például nem emlékszem egyetlen olyan időszakra sem, amikor ennyi hordozható masina küzdött volna egyszerre egymással a játékosok kegyeiért. Pláne nem azonos teljesítménnyel, tudással és pontosan ugyanolyan játékkínálattal. Kivéve a Switchet, ő az a furcsa távoli nagybácsi, aki évente egyszer tűnik csak fel valamelyik családi összejövetelen, hogy összefuráskodja az egészet.

A ROG Ally, a Steam Deck és az AYANEO tulajdonképpen ugyanazon koncepció nagyon hasonló, és alig eltérő variánsai. Egyikkel sem nyúlunk mellé, mert mindegyik szinte ugyanazt nyújtja. Kérdés, hogy elbírja-e a piac ezt a versenyt, vagy az egymás fejére növéssel nem egy handheld forradalmat, hanem annak érdektelenségbe fúló bukását fogják okozni?

Nos, én inkább az utóbbira tenném a voksom, már csak azért is, mert a mindenféle kínai gyártó mellett hamarosan a Lenovo is előrukkolhat a saját hordozható PC-kézikonzol hibridjével. Legalábbis ezt véli tudni a Windows Central, ami egy gyártóhoz nagyon közeli forrásra hivatkozva lebegtette be a Lenovo Legion Go létezését és potenciális megjelenését.

Így nézett ki a cikk legvégén felemlegetett Legion Play

Az új marokgép állítólag nem csak kompatibilis lesz a Windows 11-el, hanem azzal előre telepítve, a dobozból frissen kicsomizva már indulásra készen fogja a masinán várni az első bekapcsolást. Ez azt jelenti, hogy az összes Windowson elérhető játékkal kompatibilis lesz, telepíthetjük rá az Epic Games Store-t, a Steamet, a GoG-ot, na meg a Game Pass-t, de vásárolhatunk mindenféle más boltból is (pl. Fanatical stb.), szóval a játékok futtatásához az egyetlen kitétel a gépigénynek való megfelelés.

Ha pedig hihetünk a forrásközeli pletyinek, akkor ezzel sem lesz sok probléma: a masinába elvileg az AMD kifejezetten ultravékony eszközökhöz gyártott valamilyen Phoenix 7000-szériás chipje kerülhet, ami Zen 4 CPU-maggal rendelkezik, és ami az Ally-hoz hasonlóan 15 és 30 watt közötti teljesítménytartománnyal bír. Azaz játéktól függően alacsony és magasabb fokozatra is lehet kapcsolni – előbbi nyilván kevésbé fogja meríteni az akksit, ami egy ilyen vasnál szignifikáns szempont.

Kár, hogy az akkumulátor méretéről már nem szól a fáma. Pedig jó lett volna, mert a WC szerint az összes konkurenciánál nagyobb, 8 inches kijelzőt kaphat. Ez  viszont egyben azt is jelenti, hogy bizony méretes cucc lesz, amit kicsit nehezebben fogunk magunkkal cihölni egy-egy busz-, vagy villamosútra.

Mindez persze még csak városi mendemonda, ami majd csak a Lenovo saját bejelentésével válik hivatalossá – na meg a specifikációkat tekintve konkrétabbá. Addig viszont játsszunk csak el a gondolattal, hogy mégis mi a fenének ennyi kézikonzol? Valóban ekkora igény volna rá, vagy csupán technológiai nemiszerv méregetésről van szó csupán? Igazából mindegy is, mert az ilyen versengésekkel jellemzően mi, játékosok csak jól járhatunk. Szóval reméljük, hogy a Lenovo Legion Go egyszer talán tényleg megjelenik, és nem jár úgy, mint a szerencsétlen streamingen alapuló elődje, a Legion Play, ami végül sosem hagyta el a tervezőasztalt.

Ezt is érdemes elolvasnod:

9 annyira sz@r és félelmetesen gagyi horrorfilm, hogy az már jó

×