Jó és rossz híreket is kaptunk a GSC Game World csapatától a már nagyon, nagyon, de nagyon régóta várt STALKER 2: Heart of Chernobyl kapcsán.

2023.08.24. – A STALKER 2 nagyon nem akar összejönni az ukrán GSC Game World csapatának. Az okokat nem nehéz kisilabizálni: az ukrán-orosz háború miatt a játék fejlesztése nagyon lelassult, hisz a legtöbben el kellett hagyniuk az otthonaikat, átmeneti szállásokra költöztek, több fejlesztő pedig a fronton védte a hazáját és a szeretteit – volt köztük, aki mindeközben hősi halált is halt.

Ugyanakkor már a háború 2022 februári kitörése előtt sem álltak jól. A STALKER 2-t eredetileg még 2018-ban jelentették be 2021-es megjelenési dátummal, majd csak később, a Microsoft-Bethesda közös ’21 júniusi játékbemutatóján derült ki, hogy nem tudják tartani a tempót. Az új dátum 2022. április 28-ra változott, hogy aztán 2022. januárjában decemberre odázzák azt is, majd pedig az orosz megszállás sötét árnyékában már bizonytalanra, TBA-ra módosult.

Azóta semmi igazán konkrétat nem hallani a STALKER 2-ről, amelyet még az orosz-szimpatizáns hackerek is kipécéztek maguknak, akik feltörve a GSC szervereit lelopták és idén nyáron kiszivárogtatták a játék korai verzióját. Szóval alaposan rájár a rúd a fejlesztőkre, akik azonban továbbra is tántoríthatatlanul kalapálják álmaik játékát, a legendás STALKER-sorozat legújabb fejezetét.

Az időközben Prágába átköltözött csapat a korábbiakhoz képest most egészen jó, bár némileg szomorú hírekkel törte meg a csendet: a STALKER 2 próbaverziója kint van a Gamescomon, ahol a jelenlévők belekóstolhatnak a veszélyes zóna felfedezésébe. Ez azt jelenti, hogy a napokban néhány újabb részletet biztosan meg fogunk tudni róla, pláne, hogy a Leet is képviselteti magát az eseményen Danival és Boldizsárral, akik ha hozzáférnek a STALKER 2-höz, az élményeiket-tapasztalataikat az Unibet Magyarország Twitch-csatornáján élőben fogják közvetíteni, elmesélni.

Ami miatt keserédes az öröm, hogy a demó mellé egy megjelenési dátumot is csatoltak. Eszerint a STALKER 2 – a korábban szivárogtatásnak hitt, de valójában csak placeholder december 1-i megjelenés helyett –

2024 első negyedévében fog megérkezni. Ez cirka 3 éves késést jelent az eredeti célhoz képest.

Az okok tulajdonképpen pontosan azok, amikre hivatkoztak még 2022 januárjában is: egyszerűen több idő kell ahhoz, hogy tökéletesre csiszolják a játékmenetet, kigyomlálják a hibákat, finomítsanak, esetleg változtassanak mechanikákon. A lényeg, hogy elvileg már az utolsó simításokat végzik, azaz elvileg a 2024-es esztendő már tartható lesz.

Persze azt is hozzá kell tenni, hogy a Microsoft talán nem bánja annyira a késést, mint a GSC fejlesztői. A STALKER 2 ugyanis a megjelenése első napjától elérhető lesz a Game Pass kínálatából, pontosan úgy, mint most szeptemberben a Starfield, illetve októberben a Forza Motorsport.

Erre pedig nyilván nem volna okos még egy harmadik nagyágyút is ráindítani, ezért egy olyan időpont éppenséggel kapóra jött, ahol nem különösebben tobzódunk a Day 1 Game Pass címekben. 2024 első fele pontosan ilyen, hiszen a többi nagy fejlesztés valószínűleg csak az év későbbi részében, a második felében jelenik meg – mint például a Hellblade II, az Awoved, vagy a Flight Simulator 2024.

Ugyanakkor a 2024 Q1-ben már annyira biztos mindenki, hogy PC-n (Steam és GoG) megkezdődött a STALKER 2 előrendelése, sőt, a hivatalos oldalán már a fizikai kópiákat is berendelhetjük magunknak. Az elővásárlást azonban senkinek sem ajánlom, a pénzünket érdemes minden esetben inkább a megjelenés után elkölteni.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Brutális ingyenes grafikai tuningot kapott a 27 éves első Tomb Raider

 

×