A Sony alaposan feltuningolja a 2022-ben átalakított játékszolgáltatásának legdrágább csomagját, amitől még vonzóbbá válhat a PS Plus Premium.

2023.08.09. – Bár a tavaly nyáron az Xbox Game Pass mintájára átvariált PS Plus legdrágább csomagja, a Premium jelenleg nem a legvonzóbb ajánlat a palettán, hiszen az Extrában is elérhető játékkínálat fölött alig-alig frissülő retro katalógust, 57 játékdemót, illetve egy ezidáig nem kifejezetten gyakran használt, a konkurenciához képest nagy lemaradásban kullogó játékstreaminget kínál(t).

A Sony azonban hisz a konstrukció sikerében, amit a Microsoft Activision Blizzard + King egyesülés árnyékában még bőszebben kezdhet el fejleszteni. Ennek lehet az első szele a felhőalapú játék képességeinek drámai kitolása, ami hamarosan 4K-s felbontásra is képes lesz. Legalábbis a bétatesztelése már elindult, melyen a meghívót kapott szerencsésebb Premium-előfizetők vehetnek részt.

Ez egy hatalmas lépés a Sony számára, hiszen 4K-s streamingre még a konkurencia, az Xbox Cloud Gaming sem képes. Persze, ha Xboxon (vagy Samsung TV-n) játszik az ember így, akkor képes felskálázni a felbontást 1080p-ről, ami egyértelműen jobb képet eredményez, de egyelőre valódi 4K-ra, de még 2K-ra se képes még. Ebben az evolúciós lépcsőfokban a PS Plus Premium most csúnyán otthagyja az Xbox szolgáltatását.

Ekkora felbontásra jelenleg csak az NVIDIA legvadabb csúcskártyáival megtámogatott GeForce Now szolgáltatás képes.

A bétában résztvevők csak néhány támogatott játékkal tesztelhetik a 4K-t, mint többek közt például a Fortnite, a Destiny 2, a Death Stranding, a Horizon Forbidden West, vagy a a God of War: Ragnarök. Az első visszajelzések is abszolút pozitívak, a streaming a jó képminőséget stabilan képes tartani, és az input lag is alig észrevehető, az pedig már csak hab a tortán, hogy a játékok másodpercek alatt betöltődnek.

Az azonban nem tiszta, hogy a 4K-s felbontás a renderelésre, azaz a játék grafikájára, vagy a streaming minőségére, azaz a tévére sugárzott kép maximális felbontására vonatkozik-e? De akárhogyan is, a felhasználó csak jól jár, hiszen mindkét esetben csodálatosan tiszta és szép lesz az összélmény, olyan, amilyennel még az Xbox Game Pass megoldása sem tud szolgálni.

A PS Plus Premium fejlődése pedig azért is nagyon fontos most a Sony számára, mert még erre az évre ígérték a Project Q-ként emlegetett új „kézikonzoljukat”, ami a mai trendekkel totál szembefordulva kizárólag streaming alapú játékra lesz képes. Tűpontos részleteket még nem ismerünk a géppel kapcsolatban, de megkockáztatom, hogy idővel otthoni PS5 hiányában, de Premium-előfizetés birtokában is használható lehet, ehhez azonban elengedhetetlen egy nem csak a nevében prémium szolgáltatás, amihez úgy tűnik, lassan, de biztosan fel is fog érni.

Kár, hogy a kézimasina ilyen csúnyácska lesz:

Hát nem egy PSP! – Videón a Sony kellemetlenül csúnya új „kézikonzolja”

×