Sajnos a megjelenésére már biztosan nem fog megszépülni a Sony PS5 mellé tervezett újabb „kézikonzolja”, a Project Q.

2023.07.23. – Szinte napra pontosan két hónappal ezelőtt leplezte le a Sony a legújabb, egyelőre csak Project Q-ként létező rettentő ocsmány „kézikonzolját”, ami állítólag még idén kikerülhet a boltok polcaira. Bár sok köszönet nem lesz benne, a Q ugyanis nem több egy félbevágott DualSense kontroller közé ékelt közepesen kicsi tabletnél. De tényleg, kinek jutott ez eszébe?

A kérdés a Q minden aspektusára áll, hiszen a jelenleg domináló handheldekkel ellentétben az nem képes natívan futtatni egyetlen PlayStationös játékot sem, kizárólag az interneten a PS+ felhő alapú szolgáltatásával működik. Ez egy ROG Ally és egy Steam Deck, de még a tőlük jóval gyengébb Switch árnyékában sem túl meggyőző, melyeken az online lehetőségeken és szolgáltatásokon túl még offline is lehet játszani.

Sőt, a Sony-tól az is bőven kitelik, hogy a „kézikonzolt” a saját megoldásaikra korlátozza, ami azt jelenti, hogy hiába lenne tökéletesen alkalmas mondjuk a Geforce Now-ra vagy a Game Pass-ra, azokat szoftveresen letiltják. Nem tudom, említettem-e már, de a PSP utódjaként tetszelgő Project Q valójában egy kontroller közepébe kontárkodott tablet? Ezt azért hangoztatom, mert a Microsoft dokumentumaiból a bíróságon kiderült, hogy körülbelül 300 dollárt ~ kb. 100-120.000 forintot kérhetnek majd el érte. Ha viszont ez igaz, akkor lehet jobban járunk egy valódi tablettel + mellé egy kézikonzolos kontrollerrel, amin az összes valamirevaló felhős játékszolgáltatás elérhető.

Mindez azonban valószínűnek tűnő jóslat csupán, hivatalosan ezekről a Sony még egyszer sem értekezett. Hamarosan viszont, egy egyre terjedő pletykában augusztusra prognosztizált újabb PlayStation-eseményen tudhatunk meg többet, amin állítólag az új PS5 modellt, a várva várt Slimet is bemutathatják. Ezt pedig egyre biztosabbnak tűnik, legalábbis a Twitteren hirtelen feltűnt videó alapján csak erre következtethetünk, amelyben egy zsír új, láthatólag a gyártósorról frissel leesett Project Q látható félig-meddig működés közben.

Félig-meddig, mert a prototípuson még nem a Sony saját, testre szabott rendszere, hanem egy mezei Android OS fut. Ez tulajdonképpen megerősíti a kontroller+tablet tézist, ami kétszer is aláhúzza a Q létezését megkérdőjelező kritikákat. Jogosan, hiszen mégis ki az, aki hajlandó lenne többet fizetni egy szimpla Androidos táblagépért, aminek az oldalára rá van ragasztózva egy DualSense csak azért, mert azon a Sony és a PlayStation logója látható?

Erre a kérdésre valószínűleg majd csak a megjelenése után kapunk érdemi választ. Az mindenképp árnyalná a helyzetet, ha a Sony végül a rá egyáltalán nem jellemző nyitottság mellett döntene, és a Q-n lehetne Geforce-os és Game Pass-os játékokat pörgetni – bár ettől függetlenül sokaknak még így is fájó pont lehet a kötelező internetkapcsolat. Az árazása is fontos szempont, hiszen 120.000 forintból már nem csak egy középkategóriás tabletet, de csatlakoztatható kontrollereket, külső akkumulátort és még egy táskát is vehetünk.

Ha viszont a Sony tényleg a saját képére szabja az Androidot, melyen kizárólag az otthoni PS5-re telepített játékokat tudjuk elindítani, azzal voltaképp megágyaznának a Project Q űrből is látható bukásának, amekkorát anno a Nintendo mutatott be a WiiU-val.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Miért fáj olyan iszonyatosan kegyetlenül, ha LEGO-kockára lépsz?

 

×