Egy Twitter-felmérés alapján kiderült, hogy mennyire értenek egyet a gamerek a 70 dolláros/eurós AAA-s játékárral, amiről a kiadóknak is megvan a véleménye.

Egy friss felmérés alapján nemrég kiderült, hogy a játékosok többsége nem csak nem örül, de egyenesen ellenzi, hogy a AAA-s játékok 70 dolláros/eurós alapárat kaptak tavaly. Ezen persze semmi meglepő nincs, hiszen senki nem szeret többet fizetni a játékokért. Sokan azzal érvelnek, hogy a játékok az utóbbi években egyre rosszabb állapotban jelennek meg, vagy éppen nem azt az élményt nyújtják, mint amit a kiadó ígér, így nem igazán éri meg a 70 dollárt. Nálunk Magyarországon még rosszabb a helyzet, hiszen egy játék akár így akár 30 ezer forintba is kerülhet.

A szomorú hír azonban az, hogy ez nem igazán fog megváltozni.

Néhány nappal ezelőtt megjelent egy olyan felmérés is, ami szerint a 70 dolláros ár igen nagy hatással bírt a játékiparra, természetesen negatívan. Ahogy arról mi is beszámoltunk, hiába fogy nagyon szépen a PS5, Európában jóval kevesebb játékot veszünk mostanában, mint például egy évvel korábban, vagy a COVID előtt.

A felmérések szerint a tendencia az, hogy az emberek kevesebb játékot vesznek, azokra viszont többet költenek: játékon belül vásárolnak extrákat. Ez azt eredményezte, hogy bár kevesebb játék fogy, azok bevétele nőtt. Ennek ellenére a lényeg az, hogy mióta drágábbak a játékok, kevesebbet veszünk belőlük.

A TweakTown Twitter felmérése 25000 válaszadóhoz jutott el, az eredmények pedig azt mutatják, hogy a válaszadók túlnyomó többsége úgy érzi, hogy 70 dollár túl sok egy videojátékért, különösen a jelenlegi gazdasági helyzetben.

Az összesen 25 291 válaszadó 68%-a, azaz 17 122 játékos mondta azt, hogy legfeljebb 60 dollárt hajlandó fizetni az új AAA-játékokért. 23%, azaz 5792 fő hajlandó 70 dollárt is fizetni, de csak különleges esetekben, például a kiemelt és magasabb minőségű játékok, például a PlayStation 5 exkluzív címei esetében. A felhasználók mintegy 5%-a, azaz 1239 ember olyan előfizetéseket használ, mint az Xbox Game Pass és a PlayStation Plus. A megkérdezettek további 5%-a, azaz 1138 fő szerint 70 dollár elfogadható ár az új AAA-címekért. A válaszadók a jelenlegi AAA videojátékokról is elmondták véleményüket: a játékosok jelentős része eléggé mérges azért, hogy a játékok milyen optimalizálatlan módon jelennek meg. Sok panasz érkezett arra vonatkozóan, hogy a 70 dolláros árcédula ellenére a címeket rossz állapotban adják ki, szóval semmi nem indokolta az áremelést.

Annak ellenére, hogy a játékosok elégedetlenek az áremelkedéssel, a platformtulajdonosok, például a Sony, a Microsoft, a Nintendo és a kiadók többsége nagy valószínűséggel nem fogja visszahozni a 60 dolláros árat. Ennek oka az, hogy a játékfejlesztés költségei nőnek, és egyes platformtulajdonosok több pénzt keresnek így, mint valaha.

A Sony például a 2022-es pénzügyi évben rekordot jelentő 6,367 milliárd dollárt termelt a PlayStation Store eladásiból. A Sony annak ellenére érte el ezt a bravúrt, hogy a 22-es pénzügyi évben 39 millióval kevesebb játékot adott el, mint a 21-es pénzügyi évben. Érdekes módon néhány kiadó, például a Capcom megtartotta a 60 dolláros árcédulát PlayStation 5-ös játékainál.

Borítókép: Kevin Kenson

Ezt láttad már?

Akciófigyelő | 94 (!!!), mondom 94 zseniális játék lehet a tiéd INGYEN a Steamen

 

×