A konzoleladások több mint 40%-kal megugrottak a PlayStation 5 miatt Európában az elmúlt negyedévben.

Lehet, hogy túl sokáig tartott, de ahogy azt valószínűleg már mindenki tudja, a konzolhiány hivatalosan is véget ért, a haszonlesők legnagyobb bánatára. Ami a PS5 konzolt illeti, az eladások az elmúlt időszakban 500 százalékkal nőttek, ami nem semmi. Az viszont nemrég a GamesIndustry.biz kutatásából kiderült, hogy bár sok PS5 fogy Európában, valójában a játékeladás csökkent, akár a konzolokról, akár a PC-s játékokról beszélünk. Az elmúlt negyedév tehát mindenki számára megterhelő lehetett. Játékra már nem maradt pénz.

Kevesebb játékot veszünk?

Idén márciusban 13,6 millió PC-s és konzolos játékot adtak el Európában, ami enyhe, 4%-os csökkenést jelent 2022 azonos időszakához képest. Ez azt jelenti, hogy az év első negyedévében 39 millió játékot adtak el, ami 11%-os csökkenést jelent a tavalyi évhez képest. Ez magában foglalja a dobozosan kiadott és online értékesített játékokat is az európai piacon.

A Hogwarts Legacy a negyedév legkelendőbb játéka lett, a leggyorsabban fogyó játék Európában (a FIFA-franchise-on kívül). Lehet, hogy a Hogwarts a negyedév legnagyobb játéka, de márciusban a Resident Evil 4 volt az, amelyik megszerezte az első helyet. A Capcom horror remake-je alig két hét után került az eladások első helyére. A márciusi top tízben nincs Nintendo játék.

A PS5 szárnyal

A GamesIndustry.biz szerint 2022 márciusától 2023 márciusáig a PS5 eladásai Európában 500%-os növekedést értek el az előző évhez képest. Összességében 2023 első negyedévében (az év első három hónapjában) a PS5 eladások 369%-kal nőttek.

Összehasonlításképpen: a Nintendo Switch eladásai ugyanebben az időszakban 18%-kal csökkentek, míg az Xbox Series X/S eladásai 10%-kal estek vissza. Az adatok Európára vonatkoznak: leginkább Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Belgium és Portugália adataiból állították össze.

Az elemzés szerint 2023 márciusában 1,5 millió játékkiegészítőt adtak el, ami 13%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Ismét a Sony dominál, mivel a legkelendőbb termék a PS5 DualSense kontrollere volt.

A PlayStation 5 apropóján a bennfentesek meg vannak győződve arról, hogy a Sony hamarosan leleplezi a konzol vadonatúj dizájnját, ami nem egy Pro vagy Slim modell lesz. Egyszerűen csak egy PS5 2.0, ami feltételezések szerint levehető lemezmeghajtóval rendelkezik.

Ez is érdekes:

Nagyot szólhat a magyar Game of Thrones: itt az első ízelítő a 10 milliárdos Hunyadi sorozatból

 

×