Drámát, csábítást, erőszakot és nagyszabású csatákat ígér a Hunyadi János életét feldolgozó sorozat, amit Rise of the Raven címmel exportálunk.

Kiadták az első mini werkfilmet és hozzá egy rövid előzetest a magyar piacra Hunyadi, külföldre Rise of the Raven címmel érkező sorozatból, ami nem csak abban lesz formabontó, hogy mekkora közpénzhegyet raknak bele (10,5 milliárd forintot), hanem abban, hogy ez várhatóan meg is látszik rajta. A kisfilmben megszólaló Robert Lantos társproducer egyenesen addig megy, hogy

„Európában még nem készült ekkora kaliberű történelmi produkció”.

Vigyázat: a Trónok harca is jórészt európai helyszíneken forgott, de majd meglátjuk. Mindenestre a kanadai filmes ugyancsak ehhez a fantasy-hoz viszonyítja a Hunyadi méreteit; mint mondja: „olyan mint a Game of Thrones, csak sárkányok nélkül”.

A rövid werkből kiderül, hogy a sorozat előkészítése kb. 10 évvel ezelőtt kezdődött, amikor Lantosnak megmutatták a Bán Mór 14 kötetes regényfolyamából készült szinopszist, benne Hunyadi János „lenyűgöző, izgalmas és rendkívüli történetével”. A színészgárda, mint minden hasonló alkotás esetében, itt is hatalmas, de nem kevés kihívást jelentett, hogy – hűen a történelmi alapanyaghoz – nagyon nemzetközi csapatra volt szükség (így a sorozat maga is több nyelvű lesz). A legismertebb arcok a Blöff, a Mission: Impossible 2 és a Batman: Kezdődik színésze, a szerb Rade Serbedzija, aki alighanem Hunyadi apját, Luxemburgi Zsigmondot fogja alakítani, illetve az Oscar-jelölt olasz Giancarlo Giannini (Casino Royale, A Quantum csendje, A tűzben edzett férfi) – ő nem túl meglepő módon az éppen aktuális római pápa lesz (nem tudni melyik: Hunyadi életében öt is regnált).

A magyar színészek, akik életük nagy lehetőségét kaphatták meg a nemzetközi piacra szánt sorozattal: Kádár L. Gellért és Rujder Vivien (Hunyadi és neje, Szilágyi Erzsébet), valamint Fekete Ernő, Hermányi Mariann, Medveczky Balázs és Törőcsik Franciska. A gárdát nem kevesebb mint két évig válogatták, mire mindenkit megtaláltak – mondja Robert Lantos. Az epizódokat persze más-más személyek írják (egyet a regényfolyamot jegyző Bán Mór is papírra vetett), és ugyancsak eltérő rendezők dirigálják. Utóbbiak között az Oscar-jelölt Robert Dornhelm, a Terápiából nyolc epizódon dolgozó Nagypál Orsi és a Félvilág vagy A berni követ készítője, Szász Attila neve tűnik fel a stáblistán.

Robert Lantos biztos abban, hogy a történetet hitelesen, mégis korszerűen viszik képernyőre. „Ez egy igazi történelmi sztori. Megvan benne az intrika, a szenvedély, az árulás, a csábítás, a bátorság. Ez a történet megváltoztatta a világ menetét” – fogalmaz a videóban.

 

A Hunyadi (Rise of the Raven) trailerét egy Cannes-ban rendezett televíziós szakmai rendezvényen leplezték le, de először nem nemzetközi porondra megy, hanem itthon mutatják be, a TV2-n, aztán Ausztriában, az ORF-en, majd talán nagy nemzetközi csatornákon és streaming szolgáltatóknál is. Elég sajátos bontásban lehetünk majd részesei a kalandnak, ugyanis, ahogy azt a HVG korábban megírta, a tízrészes széria első nyolc epizódja tévében jelenik meg, míg az utolsó kettő egész estés játékfilm formájában mozikba kerül. Ha minden jól megy, 2024-től láthatjuk hogy sikerült.

Addig nézz más magyar remekeket:

Megvan, mikor és hogyan tér vissza a Besúgó sorozat streamingre

 

×