A PlayStation 5 tovább folytatja a hódítást, amiből rekordmennyiségben vettek a játékosok.

Miután a Microsoft a negyedéves eredménybeszámolójával egészen lesújtó képet festett az Xbox konzolok jelenlegi állapotáról, a Sony is késznek érezte megosztani a nagyérdeművel a PlayStation 5 elmúlt három hónapban elért eredményeit. És mint kiderült, van is mire büszkének lenni, ugyanis

az elmúlt negyedévben összesen 6,3 millió PS5-öt adtak el.

Ez a vállalat és a játékipar történetében is egy rekord, mivel soha korábban nem sikerült kiszórni ennyi konzolt az év ezen szakaszában: viszonyításképp 2022-ben ilyenkor „csak” 2 millió PS5 talált gazdára. A tavalyi számot mondjuk komolyan befolyásolta a készlethiány, ami 2023-ban már nem áll fenn, így a játékosok már minden bolt polcain megtalálják a PS5 kétféle kiadását.

Ennek ellenére azért 2022-ben sem volt miért bosszankodnia a japán vállalat vezetőinek, hiszen a remélt 18 milliós összeladást is jócskán sikerült felülmúlni: nem kevesebb, mint 19,1 millió PS5-öt sikerült értékesíteni. Ezzel együtt a konzol 2020 végi megjelenése óta 38,4 millió darab PS5 talált magának utat a játékosok polcaira.

Viszont nem minden téren ilyen rózsás a helyzet. Bár konzolból sokat eladtak, a PlayStation Network felhasználóinak száma 108 millióra csökkent a korábbi 112 millióhoz képest. Az azért némi öröm lehet, hogy a PS Plus előfizetők száma enyhén növekedett, ami a tavaly bevezetett Game Pass-szerű játékszolgáltatás érdeme lehet.

A Gaming & Network Services részleg (a teljes játékrészleg) negyedéves bevétele mindennel együtt elég szép bevételt, 7,9 milliárd dollárt hozott a Sony konyhájára, ami komoly növekedés az előző év azonos időszakában számlált 4,9 milliárd dolláros bevételéhez képest. Ugyanakkor az üzemi eredmény csökkent, ami a devizaárfolyamok okozta visszaesésnek és az egyre növekvő fejlesztési költségeknek tudható be. Mindezzel együtt a teljes éves játékbevétel 29 milliárd dollárra nőtt, ami egészen elképesztő az előző év 19,9 milliárd dolláros eredményéhez képest.

A Sony 2023-ban sem szeretne lassítani a tempón, és egész évben szeretne legalább 25 millió PS5-öt eladni. A vállalat elnöke, Hiroki Totoki szerint ez azért sem irreális, mert a PS4 tulajdonosok a készlethiány megszűnésével idén várhatóan még nagyobb hullámban fognak az újabb generációs konzolra váltani.

Erre egyébként már csak azért nagy esélyt látunk, mert mint már azt jól tudjuk, a God of War: Ragnarök volt az utolsó nagyobb szabású PS-exkluzív, a fejlesztők pedig mostantól már csak a PS5-re fognak koncentrálni. Ennek az első fecskéje a napokban megjelent Horizon: Forbidden West kiegészítője, a Burning Shores, amit kizárólag az újgenerációs játékgépen lehet elérni. De hasonló a helyzet a third party alkotásokkal is, melyek egyre-másra hagyják ki a letűnőfélben lévő PS4-et.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ezekkel a kiegészítőkkel építheted meg az ULTIMATE PS5-ödet | Pimp my PS5

 

×