A Microsoft ezzel a világ második legnagyobb játékpiacát tudhatja maga mögött az Activision Blizzard felvásárlásában.

Bár az elmúlt hónapokban a Sony mindent is megtett azért, hogy az piaci versenyt felügyelő szervek semmiképp ne engedélyezzék a játékipar egyik legnagyobb akvizícióját, az utóbbi hetek fordulatai alapján azonban nagyon olybá tűnik, hogy a Microsoft végül tényleg ráteheti a mancsát az Activision Blizzard + King trióra.

Pedig néhány hónappal ezelőtt egyáltalán nem állt még ilyen jól a redmondiak szénája. A brit és az amerikai versenyhatóság is tiltást latolgatott, ami alapján még mi is azt feltételeztük (jogosan, teszem hozzá), hogy az Xbox anyacége bukhatja az üzletet. Most azonban az egyik legnagyobb játékpiacon, a Sony otthonában aratott győzelmet a Microsoft,

a japán versenyhatóság ugyanis semmilyen akadályt nem állít az ügylet elébe, és engedélyezték az Activision Blizzard felvásárlását.

 

Mindez azért is érdekes, mert az amerikai kongresszus tagjai egész pontosan múlt héten panaszkodtak arra, hogy a szigetországbeli hatóság aggályos mértékben szemet huny a Sony versenyellenes tevékenységei fölött, rámutatva például arra a feltételezésükre, hogy a PlayStation gyártója fizethetett azért, hogy Japánban blokkolják a redmondi üzletet. Erre jött az éles válasz, miszerint a japán szakértőknek semmi problémájuk nincs az üzlettel, sőt, az még az amerikaiak előtt áldásukat adták rá.

Ez egyébként aligha lehet meglepő, hiszen az Xbox One Japánban (is) gigantikus bukás lett, amellyel szinte teljesen kiszorultak az ottani piacról. Bár az Xbox Series konzolok valamelyest erősítették az Xbox helyzetét, a márka mindössze 2%-ot hasít ki magának a játékpiacból a Nintendo és a PlayStation mellett.

Az is a Microsoft sikerességét támasztja alá, hogy a napokban a brit Verseny- és Piacfelügyelet is változtatott a korábbi álláspontján, és kategorikusan kijelentette, hogy a Microsoft 69 milliárdos felvásárlása nem károsítja a játékkonzolok versenyét. Ez ugyan még nem egyenlő az engedéllyel, hiszen a Game Pass játékszolgáltatását továbbra is vizsgálják, ugyanakkor egyre valószínűbb, hogy az Egyesült Királyságban is engedik végbemenni az akvizíciót.

Emellett március elején a Reuters szellőztette meg, hogy áprilisban az Európai Uniós szervek is approválják az üzletet, aminek margóján előreláthatólag semmilyen kompromisszumos megállapodást nem támasztanak. Azaz az Activision Blizzard és a King összes tulajdona feltétel nélkül redmondban köthet ki, és ha akarják, akkor az EU felől Xbox-GP exkluzívok is lehetnek. Erről viszont majd csak később tudunk biztosat mondani.

A világ második legnagyobb piacát Japánnal tehát kipipálhatja a Microsoft. A győzelmi mámorhoz azonban még kevés lesz, hiszen hátra van még Amerika, ahol közel sem olyan biztos, hogy az FTC ilyen könnyen beadja a derekát. Ha pedig akár egyetlen területen is kigáncsolják az vételi szándékot, vagy kifutnak a nyárra datált határidőből, akkor a teljes megállapodást újra kell tárgyalniuk az Activision Blizzarddal, majd ismét le kell zongorázniuk az elmúlt több mint egy év ellenőrzési-átvilágítási folyamatát.

Japán mellett eddig Szaud Arábiában, Chilében, Brazíliában és Szerbiában engedélyezték az MS-AB egyesülést.

via – Reuters, Windows Central,

Ezt is érdemes elolvasnod:

Nézd, amíg tudod! – 36 film kerül le a Netflix kínálatából március utolsó napjával

 

×