Az Európai Unióban várhatóan nem fognak sok akadályt gördíteni a Microsoft – Activision Blizzard üzlet elé.

A Microsoft még tavaly januárban jelentette be, hogy több mint 68 milliárd dollárért szívesen felvásárolná a videojáték-ipar egyik legnagyobb szereplőjét, a szebb napokat is látott Activision Blizzardot. Mivel ekkora üzletre soha korábban nem volt példa a játékiparban, várható volt, hogy az adás-vétel különösen sokáig el fog húzódni, hisz a világ különböző piacai fölött bábáskodó versenyfelügyeleteknek mindent is meg kell vizsgálniuk.

A vállalatok átvizsgálása, illetve a komplett szegmens alapos felmérése eleve sok időt emészt fel, miközben a legnagyobb rivális Sony is ott próbálja kigáncsolni az üzletet, ahol csak tudja. A japán játékóriás pedig itt-ott célt érni látszik, hisz az amerikai szervek után a brit versenyhatóság is blokkolná a vásárt, addig legalábbis biztosan, míg ki nem hagyják belőle a Call of Duty-t.

A redmondiak erre válaszul összehívták a nagyokat Brüsszelben, hogy egy személyes prezentációval próbálják meggyőzni az EU döntéshozóit és a piac többi szereplőit arról, hogy mindenkinek jó lesz, ha az Activision Blizzard végül hozzájuk kerül. Itt jelentették be azt is, hogy 10 éves megállapodást kötöttek a Nintendóval és az NVIDIA-val arról, hogy tuti megjelenhessenek a játékok az ő platformjaikra is, illetve azt is, hogy a GeForce NOW kínálatából a Game Pass címeit is elérhetik majd az előfizetők.

És itt jöhet a fordulat.

A Reuters értesülései szerint a Microsoft elnökének, Brad Sams brüsszeli előadása meggyőzte az EU versenyhatóságát, ami néhány feltétellel hajlandó lenne engedni beteljesedni az üzletet. A portál szerint az Európai Bizottság április 25-én jelentheti be a jóváhagyását, amit a britekkel ellentétben nem kötné a komplett Activision vagy a Call of Duty-sorozat kihagyásához.

Ugyanakkor a Microsoftnak biztosításokat kell tenni, miszerint a felvásárolni kívánt játékok továbbra is megjelennek a konkurens konzolokra és PC-re.

Ezzel valószínüleg Redmondban is bőven kiegyeznének, hiszen a bejelentés első pillanatától ezzel érvelnek. A Sony viszont még ezt is megnehezítheti, ha sorozatosan elutasítja a Microsoft ajánlatát – ahogyan tette azt korábban is, mikor a többi vállalat mellett nekik is felajánlottak egy 10 éves szerződést az érintett címek jövőjével kapcsolatban.

Emellett a Reuters szerint licencmegállapodások mellett a Microsoftnak más magatartási korrekciós intézkedéseket is fel kell ajánlania, hogy eloszlassa a Sony-n kívül más felek aggályait, de nem tértek ki rá, hogy ez pontosan mit is jelent. Valószínűleg itt arról lehet szó, hogy nem befolyásolhatják (ronthatják) a játékok teljesítményét Xboxon túli platformokon, vagy emelhetik meg az áraikat előnytelenül a riválisok gépein.

Bármilyen pozitív fejlemény is mindez, az EU engedélye azonban önmagában még nem jelent semmit. Ahhoz ugyanis, hogy az Activision Blizzard ❤️ Microsoft frigy végbe menjen, az összes hatóságnak áldását kell adnia. Ez pedig Amerikában és Nagy-Britanniában kifejezetten kemény dió lesz, ha pedig 2023 júliusáig nem sikerül lezárni, akkor az egész tárgyalást és eljárást az elejéről kell kezdeni, ami plusz egy évet minimum kitenne.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Óriási nézettséget ért el a TheVR februárban a Twitchen, amit a Kókuszcsoport épp meghódít

 

×