A Kókuszcsoport január után februárban sem lassított, ami még népszerűbb lett a magyar ajkú Twitchen.

A magyar Twitch(en is nyomuló) tartalomgyártók a februári csonka hónapot elég szépen lehozták, hisz néhányuk konkrétan jobb nézettséget ért el, mint korábban a 31 napos januárban. Persze a nyers számokat nézegetve a laikusnak elég nagy bukónak tűnhet az év második hónapja, mert bár a magyarok 4,4 milló órán keresztül csüggtek a Twitchen, a három napos kiesés miatt az erre vonatkozó rubrikában 7,8%-os csökkenéssel szemezhetünk a statisztikai oldalakon.

Mit jelent mindez?

Összesített februári magyar Twitch-statisztikák

Az ég világon semmit. Bocs, hazudok, mert igazából annyit tudunk meg ezekből a számokból, hogy 28 nap az kevesebb, mint 31. De nézzük a jó oldalát: legalább a matek az megy. Ha pedig már ennyire ráéreztünk arra a mocskos számtanra (juj-juj, valaki itt nem szereti a matematikát), akkor némi osztás meg szorzás után pont kijön, hogy  Magyarország legértékesebb influenszereinek is megválasztott debreceni brigád, a TheVR annak ellenére impozáns 21%-os (!!!) nézettségnövekedést könyvelhet el, hogy

  1. 28 nap!
  2. csipkebokor vessző,

és átlagosan hangyányival kevesebben nézték a streamjeiket, mint januárban. Ezt a SullyGnome és a TwitchTracker adataiból kikövetkeztetve – az előző hónaphoz képest jelentősen – több élő adással kompenzálták, amit a masszív és hűséges törzsbázis nem is győzött eléggé meghálálni.

Így esett, hogy a TheVR a rövid hónap ellenére is magasan jobb össznézettséget produkált, mint 2022 júliusáig visszamenőleg bármikor.

Ez csak akkor érződik még durvábbnak, ha megnézzük az össznézettségi rangsor második helyezettjét, Nessaly barátot. Ő ugyancsak jobb nézettségnek örvendhet, de a 146.775 órányi (egyéni rekord) megtekintése így is jóval kevesebb, mint a debreceniek nézettségének a fele. Persze elég igazságtalan összevetni egy tartalomgyártó csapatot egyetlen önálló alkotóval, így Nessajt méltán nevezhetjük az egyedül nyomuló Twitch streamerek magyar helytartójának.

Már csak azért is, mert Nessaj mindösszesen 79 órát élőzött, míg mögötte a harmadik és a negyedik helyezett TsBlackii, illetve AdamKissAK ketten együtt hoztak össze ennyi megtekintett órát, miközben kategóriákkal többet streameltek. Na, azért Nessajjal nehéz versenyezni.

Az összesített megtekintések listáján a nyolcadik hely környékén egy elég érdekes arcot is találunk, aki Shadow_TheLoneWolf néven nyomul. Vele eddig egyik vizsgált kategóriában sem találkozhattunk még, ami azért sem csoda, mert 2021 februárjában bukkant fel először a platformon. Azóta mondhatni elég dinamikusan növekedett a csatorna, 2023 februárjára pedig beérni látszik a belefeccölt meló. Mondjuk a subathon egy picit csalásnak érződhet, ami a streamerek körében az egyik leghatékonyabb bevethető számmisztika.

De nincs is olyan nagy baj a subathonnal, hiszen a kisebb csatornák az alacsony átlagnézőszám miatt csak ezzel a non-stop formátummal tudnak felkerülni az ilyen toplistákra, azaz láthatóvá válni. H a kevés nézőt sok munkával ~ tehát élő adással szögezik a képernyők elé, akkor simán össze tud jönni egy nagyokkal/régiekkel vetekedő havi nézettség.

Ugyanakkor emiatt a népszerűséget sem az összmegtekintés alapján állapíthatjuk meg. Sokkal jobb mérőszám erre az átlagos nézőszám, vagyis, hogy adásonként általában mennyien kíváncsiak egy-egy tartalomgyártóra. Mennyien veszik a fáradtságot, vagy szakítanak kifejezetten időt arra, hogy élőben kövessék a kedvenceiket. Ugyanis hiába a különböző támogatási módok, az ember legértékesebb fizetőeszköze az ideje.

Szóval ezen a listán már egy egészen más képet kapunk!

Azon mondjuk már senki sem lepődik meg, hogy itt is a TheVR vezet, méghozzá elég magasan 2524 nézővel per adás. Másodikként 1846 átlagnézővel ismét Nessaj érkezik, utána viszont az igazán érdekes részre kanyarodunk .

A harmadik legnépszerűbb streamer a magyar ajkú Twitchen a fura (konkrétan teljesen kivehetetlen) beszédű, valószínűleg komoly dühkezelési problémákkal küzdő FIFA-streamer/celeb Psgogli lett februárban, aki több mint 1600 embert tudott rendszeresen összecsődíteni. Ebből mondjuk nem volt olyan sok, hisz összesen 37 órát nyomott le, de ez talán még jobban felértékeli a követői hűségét.

A februári hónap negyedik legnépszerűbb csatornája az utóbbi időben őrületes tempóban fejlődő Kókuszcsoport (Jólvanezígy) lett, ami a hosszabb januárhoz képest rövid időn belül 52%-kal, azaz több mint 400 (!!!) nézővel növelte az átlagos napi közönségének számát. Ilyen mértékű növekedést egyetlen magyar csatorna sem tud felmutatni, ami februárban azért is durva, mert a SullyGnome adatai szerint a túlnyomó többség inkább veszített az átlagos nézőszámból (a nagyobbak jellemzően mínusz 5-25% között).

Fun fact: a Kókuszcsoport februárban Magyarország 5. legjobban növekvő Twitch-csatornája lett (2032+ feliratkozó), olyan nevek mögött, mint a TheVR, Nessaj, Jordanfaki, és Zsozeatya.

Az ötödik legnépszerűbb arca a magyar Ticcsnek mindenki kedvenc Zsozeja volt, akire hasonló mértékben voltak kíváncsiak a nézők, mint a Kókuszcsoportra. Azaz 32 órán keresztül jellemzően 1390 embernek osztotta az élet legnagyobb bölcsességeit. Zsoze számai is azt mutatják, mint Goglinál: hiába streamel keveset a Twitchen (nem ez a fő platformja), de még így is irdatlan sok követőjét tudja ide is magával rántani.

Na de mit néztek a magyarok februárban?

Hogwarts Legacy-t. A varázsvilágos játék egyszerűen minden földbe tiport. Megjelent, majd konkrétan az összes toplistás népszerű játék nézettségét lenyomta: a League of Legends 12%-kal, a szerencsejáték (Slots) 22%-kal, a GTA V 18%-kal zuhant be.

Ennek egy része nyilván a 28 napnak is betudható, de ha kizárólag ez volna az egyetlen ok, akkor mindennek hasonló mértékben kellett volna csökkennie. De nem, mert a World of Tanks, a World of Warcraft, a DayZ, a CS:GO, de még a póker streamek nézettsége is nőtt egy picit.

Ez egyébként azért lehet érdekes, mert a kisebb botrány övezte Hogwarts Legacy-t picit kevesebbet streamelték, mint a LoL-t, és csak egy bolhafingnyival többet, mint a Fortnite-ot – ami amúgy be sem került a top5-be, de még a top10-be is csak kínkeservesen. Szóval egy kicsit többen és többet nyomják streamben a battle royale-t, mint amennyien kíváncsiak rá.

Szumma!

A TheVR magabiztosan őrzi az elsőségét, ami mellett még belefért egy több hónapot össznézettségi mérföldkő. Hasonló a legtöbb már bejáratott csatornánál is érezhető: van egy masszív, folyamatosan visszatérő hű bázis, akik biztosítják a kedvenceik helyét a Twitch-toplistákon. Másutt viszont, teljesen más tematikában hatalmas változásokat tapasztalhatunk.

A Kókuszcsoporttal előretörő Jólvanezígy ugyanis nemcsak az egyik leggyorsabban fejlődő csatorna, de egyben nagyon jól rámutat egy tátongó piaci résre, a kifejezetten felnőtteket célzó közéleti témákkal (is) foglalkozó reggeli beszélgetős műsorok hiányára, amit kishazánkban valamiért csak nagyon kevesen próbálnak ilyen formában betömni.

Ehelyett a legtöbben videojátékokkal próbálnak robbantani, ami persze a nemzetközi színtéren is megfigyelhető, csak angol vagy spanyol nyelven eleve méretesebb közönségre lőnek. De tőlünk nyugatabbra a talk show-k, kifejezetten beszélgetős koncepcióra felépített műsorok aránya és száma is sokkal jobban áll, míg Magyarországon ez inkább a rádióra, a YouTube-ra és a Spotify-ra korlátozódik, ahova az utólag megvágott, felvett anyagokat töltik.Egész egyszerűen kevés a kifejezetten fiatalokat megszólító reggeli műsor.

Ezért is lehet, hogy a Kókuszcsoport a Jólvanezíggyel január után februárt is kipipálhatja, mint a legkiemelkedőbb, legjobban fejlődő és legérdekesebb magyar Twitch-csatorna.

Ezt is érdemes lehet elolvasnod:

Itt az összes újdonság – 69+ új sorozat és film érkezik a Netflixre márciusban

 

×