A két vállalat hazájában próbálják megtorpedózni a játékipar eddigi legnagyobb üzletét.

A Microsoft még 2022 év elején dobta le a játékipari atombombát, amikor bejelentette, hogy több mint 68 milliárd dolláros szinte alkalmi vételi áron felvásárolja a világ egyik legnagyobb játékipari vállalatát, az Activision Blizzardot. Pontosabban kifejezte a vásárlási szándékát, ugyanis a példa nélküli akvizíciót a világ szabályozó szervei is jóvá kell hagyják, ha pedig valaki vétózza az üzletet, akkor az egész dugába is dőlhet.

Eddig nem sok országban approválták az egyesülést, leginkább a közel-keleti régiókban adták áldásukat a frigyre, míg a nyugati féltekén a világnak egyre árgusabb szemekkel vizsgálják az ügyletet. Az Egyesült Királyság és az Európai Unió versenyhatóságai például mélyebb vizsgálatokat kezdeményeztek, míg a két cég hazájában, Amerikában már azt lebegtették be, hogy hajlandóak megtorpedózni az akvizíciót.

Ebben egyébként igen nagy szerepe van a Sony-nak is, amely szüntelen azt hangoztatja, hogy a redmondiak üzletének súlyos és szörnyű következményei lennének a játékpiacra, hiszen így a világ legnépszerűbb játékait tehetik akár teljes mértékben Xbox-exkluzívvá. Ezzel szemben a Microsoft azzal védekezik, hogy a Sony voltaképp a saját módszerével vádaskodik, hiszen exkluzív játékaik mellett még a Game Passt sem engedte be a konzoljára. Sőt, még biztosítékokat is adnának arra, hogy a Call of Duty, a Diablo, és az összes sikerjáték továbbra is megjelenhet PlayStationre is.

Mindez azonban nem hatotta meg Amerika Szövetségi Kereskedelmi Bizottságának (FTC) tagjait, akik a minap egy sajtóközleményben jelentették be,

hogy hivatalosan is megpróbálják meggátolni az Activision Blizzard felvásárlását, és egyúttal trösztellenes panaszt nyújtanak be a Microsoft ellen.

A közleményben az olvasható, hogy a Bizottság akkor élhet ilyen panasszal, ha megalapozottan feltételezhető, hogy a létrejönni kívánt üzlettel törvényt sértettek – vagy törvényt fognak sérteni.

A trösztellenes panasz ugyan nem jelenti automatikusan az akvizíció végét, ugyanakkor jelentősen megnehezíti a folyamatot azzal, hogy a továbbiakban azt már közigazgatási bíró előtti hivatalos meghallgatáson tárgyalják. Ez pedig már csak amiatt is problémás, hogy az üzlet zárultát 2023 júliusában határozták meg, és ha addig nem sikerül dűlőre jutni, akkor a feleknek újra kell tárgyalni azt, majd minden kezdődhet elölről.

Az FTC azt állítja, hogy az Activision gyártja a legikonikusabb és legnépszerűbb videojátékokat, és világszerte több millió havi aktív felhasználóval rendelkezik, ezt pedig gyártótól függetlenül számos eszközön kínálja. Ez azonban hamar megváltozhat, ha a Microsoft ráteszi a mancsát, ami dönthet akár úgy is, hogy a rivális konzolokon drágábban árulja a játékokat, esetleg direkt rontsa a játékélményt, vagy akár a saját eszközeire és szolgáltatásaira is korlátozhatja őket.

„A Microsoft már bebizonyította, hogy képes és hajlandó visszatartani tartalmakat a játékokkal foglalkozó riválisaitól” – mondta Holly Vedova, az FTC Versenyhivatalának igazgatója. „Ma megpróbáljuk megakadályozni, hogy a Microsoft megszerezze az irányítást egy vezető független játékstúdió felett, és azt arra használja fel, hogy károsítsa a versenyt több dinamikusan és gyorsan növekvő játékpiacon.”

Ezt is olvasd el:

Íme minden játék és újdonság, amit bejelentettek a The Game Awardson

 

×