Érdemes nem sokáig halogatni a konzolvásárlást, hamarosan ugyanis megdrágulnak az Xboxok is.

Az aktuális, 2020 végén elindult konzolgeneráció számos téren megújította a PlayStation és az Xboxos szcénát. Elhozták például a forradalmi ray tracing technológiát, amely lényegében a fény részecskéinek valós viselkedését modellezi a játékon belül, beemeltek korábban csak PC-n elérhető funkciókat és alkalmazásokat, illetve a gyártók most először nyitottak kizárólag digitális, azaz lemezmeghajtó nélküli modellekkel.

De egy másik téren, az árazásban is rendhagyó a PS5-Xbox Series generáció. Korábban ugyanis soha nem fordult még elő olyan, hogy évekkel a konzolok megjelenése után megemelik az alapgépek ajánlott fogyasztói árát. Pontosabban egyazon modellen belül nem volt még hasonló, eddig ugyanis az árakat ügyesen, formai-fizikai újításokkal tartották szinten – mint amilyen volt az Xbox One S és a PS4 Slim.

A gazdasági helyzet, illetve a gyártást érő nehézségek miatt kénytelenek az árkorrekcióra. Ezt előbb a Sony lépte meg még 2022 közepén, amikor 50 euróval emelt egy masszívat a PS5 Digital Edition és a lemezmeghajtós modelljei árán, melyek így már 230-260.000 forint közötti áron kerülnek a disztribútorok polcaira. Ennek a drágulásnak először még ellenállt a Microsoft, bár a Sony-ra reagálva hozzátették, hogy valamikor 2023-ban ők is kénytelenek lesznek meghozni ezt a kellemetlen döntést.

Ez pedig egyre közeledni látszik. A redmondiak február 17-én jelentették be, hogy a világon elsőként Japánban lesznek drágábbak az Xbox Series konzolok, melyekért egységenként körülbelül  14.000 forinttal kérnek többet, mint korábban. A napokban pedig a Gaming Deputy számolt be arról, hogy a szigetország után Európát is elérte az áremelés, és kvázi mától kezdődően már Svédországban is többet akasztanak le a játékosokról, akik valamelyik újabb Xboxot választanák.

A svéd boltokban is hasonló mértékű a változás: mindkét Xbox Series modellért 500 svéd koronával kérnek többet, ami jelenlegi árfolyamon számolva kb. 17.300 forintra jön ki.

Mit jelent ez a magyar játékosok számára?

Semmi jót. Magyarországon már lassan hozzászokunk a világvezető áfához, ami jelentősen megdobja az elektronikai termékek bolti árát is. Ezt a megdöbbentő különbséget jól példázták az iPhone 15-ösök, melyekért minden esetben kategóriákkal kell többet csengetnie egy magyarnak, mint mondjuk a tengerentúlon. A konzolok esetében szerencsére nincs ekkora, több százezres különbség, de még így is több tízezer forintban kimutatható az eltérés.

A GameStop üzleteiben például 460 dollárt kérnek egy lemezolvasós PS5-ért, ami forintba átszámolva nagyjából 165.000 forintra jön ki. Nálunk ugyanez az alapgép 230-260.000 forint környékén mozog. Ezt az Xboxnál is megfigyelhetjük, aminek az erősebbik modelljéért szintén ennyit kérnek el a GameStopban, míg nálunk 220.000 forintba fáj. De még akkor is olcsóbbak lennének, ha az eredeti 500 dolláros árakkal számolnánk, hisz ekkor sem beszélünk 180.000 forintnál többről.

Szóval idehaza duplán szar, amire a mostani áremelés-hullám még egy lapáttal rátesz.

Sajnos pontos infókat még nem tudunk, a drágulás azonban egészen biztosan nem fogja elkerülni a magyar piacot. Bár némi eltérés akad a svéd és a japán árakban, de nagyjából körvonalazódhat bennük, hogy mi az irány. Eszerint tehát a Microsoft piaconként 40 és 50 dollár között emel árat, és mivel mi jellemzően a drágább kalapba szoktunk kerülni, érdemes az utóbbival számolni.

Ha ez valóban így alakul, akkor az 50 dodós emelés + áfa a boltokba érve közel 23.000 forinttal dobhatja meg az Xbox Series X és Series S árcéduláját. Legalábbis ezzel érdemes kalkulálni, minden más maximum kellemes meglepetés lesz. Vagyis, hamarosan nagy az esély rá, hogy a boltokban egy új Series X 250.000-260.000 forintba, míg egy új Series S pedig 140-150.000 forintba fog kerülni.

Ez természetesen a használt piacra is hatással lesz, ahol szintén hasonló mértékkel kérhetnek majd el többet egy konzolért – azaz, ha most 70-80 ezer forintért találni Series S-t, akkor ez a drágulás után akár 100.000 forinttá evolválódott.

Senkit nem szeretnék sürgetni, hiszen idővel minden elektronikai termék ára lecsökken, úgy a játékkonzoloké is. De ha valaki komolyan gondolkozik egy Xbox Series X|S vásárlásában, azt érdemes lehet mihamarabb nyélbe ütni, ugyanis nem is olyan sokára valószínűleg mélyebben bele kell majd nyúlnunk a zsebünkbe, mint most.

Ezt is érdemes elolvasnod:

MINDEN, amit tudnod kell az Xbox Series X|S-ről, mielőtt veszel egyet

 

×