Ezeket a tanácsokat megfogadva jelentősen leredukálod annak a lehetőségét, hogy átverjenek a használt piacon.

Most, hogy a PS5 és az Xbox Series X sem hiánycikk többé, és szinte mindegyik disztribútor üzletében találunk belőlük néhány tucatot, azzal a lendülettel nyerészkedők is eltűntek az online piacterekről. Ez egyben azt is jelenti, hogy a használt játékgépeket is emberi, az időközben megemelkedett bolti ár alatt vásárolhatják meg azok, akik néhány tízezer forintot szeretnének spórolni.

Ez mindenképpen egy nagyszerű fejlemény, hiszen hiába kerül jelentősen többe egy hasonló képességű PC, a PS5 és a Series X sem olcsó mulatság. Igen ám, csakhogy amíg a vadiúj masinákkal maximum csak az elenyésző számban felbukkanó gyári hibát kockáztatjuk, addig egy használt konzol megannyi lehetséges buktatóval járhat, ha a vásárlást megelőzően nem vagyunk kellően alaposak és körültekintőek.

Nyerészkedők már nem, csalók azonban szép számmal akadnak.

A cikk írása előtt gyorsan leellenőriztem néhány online piacteret, ahol jellemzően a használt termékeket próbálják eladogatni. Szinte mindegyiken lehet találni könnyen kiszúrható és kiszűrhető csalót, akik valószínűleg a csillogó szemű vásárló pénzéért cserébe nem küldenek semmit, vagy nem azt, amire az ember számítana.

Szerencsére viszont mindenhol utána lehet járni az eladónak, így mindenekelőtt ezzel érdemes kezdeni a kutatómunkát. Ha például többen ugyanazt a képet, esetleg egyértelműen internetről letöltött beállított fotót használnak illusztrációnak, az már gyanúra adhat okot. Ha ilyennel találkozunk (pl. Facebook Marketplace-en több más-más nevű, de vélhetőleg kamu-profil próbál ugyanazzal a képpel eladni egy konzolt), akkor semmiképp sem érdemes bajlódni az üzenetváltással.

De ezen túlmenően is akadnak dolgok, melyekre fokozottan érdemes odafigyelni. Gyorsan vegyük is át őket!

Állapot: Az egyik legfontosabb és legegyértelműbb, hogy a kiszemelt használt konzol megfelelő állapotban legyen. Ezt a legtöbb esetben a képekről nem fogjuk tudni egyértelműen megállapítani, hiszen a belsejébe nem látunk bele, de az már egy biztató jel, ha maga a gép borítása szép, szemmel láthatóan jól megőrzött állapotban van.

Ellenőrzés: Rögtön ehhez kapcsolódik a második fontos dolog, amit nem szabad félvállról venni (mégis sokan megteszik), az ellenőrzés. A gépet szinte minden esetben érdemes kipróbálni, mielőtt megvesszük. Egy 15-20 percet, ha tudjuk nyomkodjuk, próbáljuk ki alapmenetben és játékkal, és a teljesítmény mellett a hangjára is figyeljünk oda. Ha hangos a konzol, az jelezhet egy esetleges takarítást, de akár nem megfelelő hűtést is.

Az ellenőrzéshez tartozik még az eladó lecsekkolása is. Ahogyan fentebb is említettem, nagyon sok csaló akad, ezért hogy biztosan elkerüljük őket, járjunk utána, hogy az adott személy megbízható-e. Nézzük meg a profilját, illetve a korábbi adás-vételi tevékenységeit. Mivel több oldalon és platformon lehetőség van az eladók értékelésére (Facebookon is), így érdemes megnézni azt is, hogy mások mit gondolnak az illetőről.

Tartozékok: Sokan trükközhetnek azzal is, hogy egyszerűen „kifelejtenek” fontos tartozékokat a dobozból, melyek alapesetben a konzol mellé járnának. Persze az is előfordulhat, hogy valóban véletlenről, figyelmetlenségről van szó, de igazából mindegy is, hisz a lényeg az, hogy mindig ellenőrizzük, hogy meg van-e minden.

Egy konzol esetében ez mindenképp kell jelentsen egy kontrollert, egy táp- és egy HDMI-kábelt + a PS5-nél egy talapzatnak is lennie kell. Ha bármelyik bármilyen okból is hiányzik, de a gép maga tökéletes és működőképes, akkor nincsen nagy baj, mert ezeket külön is be lehet szerezni. Azt viszont mindenképp csekkoljuk, hogy más eladók a teljes szettért mennyit kérnek, ugyanis ha hasonló az árfekvés, az minimum egy jó alkualap. Én legalábbis semmiképp sem fizetnék egy hiányos csomagért, mint egy hiánytalanért.

Garancia: Sokat számít az is, hogy van-e garancia a gépre, avagy sem. Ha bizonyíthatóan igen, akkor az az eladót is megbízhatóbbá teszi, és nyilván mi is jól járunk vele, hiszen a garanciális idő alatt felmerülő meghibásodásokat a gyártó ingyen kijavítja. Ha nincsen garancia, akkor mindenképp legyünk óvatosak, mert a javítást magunknak kell finanszíroznunk, cserébe viszont még lejjebb tornázhatja a gép árát.

Ár: Elég sokat beszéltünk az árról, szóval ideje rátérni a mocskos anyagiakra. Nyilván az, aki egy használt konzolt vesz eléggé árérzékeny, ezért mindenképp érdemes összevetni az árakat más eladók kínálatával, illetve, hogy azért az összegért ki és pontosan mit ajánl.

Nagyon fontos továbbá, hogy előre soha senkinek ne utaljunk! Még egy ezrest sem! Már csak a fentiek miatt is fontos a személyes átvétel és fizetés, ha viszont erre nincs mód, akkor mindenképpen utánvételben állapodjunk meg. Ha valaki erre nem hajlandó, akkor köszönjünk el és keressünk mást, akinek ez nem okoz problémát. A csomagot pedig azonnal ellenőrizzük! Ha postára jött, akkor ott, ha futár hozta, akkor még előtte bontsuk ki, és győződjünk meg róla, hogy nem egy zacskó kő, vagy néhány doboz halkonzerv van benne.

Xbox One Series S? Vagy Xbox Series One X?: Az utolsó nagyon fontos dolog inkább a konzolokban egyáltalán nem járatosaknak szól. Ha ajándékba veszünk konzolt, akkor elsősorban arról kell meggyőződni, hogy tényleg azt vesszük-e meg, amit szeretnénk. Ez a PS4-PS5 esetében elég könnyű, hiszen a magasabb szám jelzi a jobb és legújabb gépet, de a Microsoft eléggé megbonyolította a helyzetet.

Az Xbox One és annak összes ezután következő jelzése: One S, One X ugyanabba a generációba tartozó konzolok különböző modelljeit jelzik. Ezekkel egyre több új játékot már nem lehet lejátszani. Az Xbox Series gépcsalád jelenleg a legújabb konzolokat jelzik, amiből kettőt különböztetünk meg: a Series S-t és a Series X-et.

A két Xbox közötti különbségekről egy külön cikket is írtunk, ahogyan a PlayStation 5 két eltérő modelljéről is kanyarítottunk egy ismertetőt, érdemes átnyálazni őket, ha nem tudod melyik mit tud.

Aztán van még a Nintendo Switch, amelyet három verzióban vásárolhatunk meg. Van a sima, jelzés nélküli alapgép, a Switch, választhatjuk a Lite-ot, amit csak kézikonzolként használhatunk, illetve van az alapgép felturbózott verziója, az OLED.

Elsősorban ezek szerintem a legeslegfontosabb dolgok, amikkel mindenképpen tisztában kell lenni, mielőtt használt konzolt (vagy akár már elektronikai kütyüt) venne magának az ember.

Persze simán lehet, hogy valamit kihagytam, mert nem jutott eszembe, ha szerinted van ilyen, akkor azt kérlek mindenképpen jelezd kommentben, hiszen ezzel sok más embernek is segíthetsz.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Okosodnál? – Íme a 14 legjobb MAGYAR ismeretterjesztő YouTube-csatorna

 

×