Sorra vesszük a legfontosabb dolgokat, melyeket mindenképp tudnia kell egy Xbox Series konzolszűznek.

Bár az Xbox Series konzolok valamivel több, mint két évvel ezelőtt jelentek meg hivatalosan, de az időközben bekövetkező gyártási nehézségek miatt csak az egyik (az olcsóbbik) géppel találkozhattak a vásárlók a boltokban. Ez az időszak viszont véget ért, ami nem csak az új konzolok alatt roskadó polcokat hozott, hanem olyan játékosokat is, akiknek potenciálisan ez lesz az első játékgépe, esetleg egy másik platformról térnek át az Xboxra.

Ezzel a cikkünkkel elsősorban nekik, tehát a teljesen zöldfülűeknek szeretnénk segíteni, ezért összeszedtük a legfontosabb dolgokat, melyekkel mindenképpen tisztában KELL lenni, mielőtt bárki is egy forintot elköltene valamelyik masinára.

Melyiket válasszam?

A Sony-val ellentétben a Microsoft inkább úgy döntött, hogy az újabb – egyébként már 2 éve kurrens  – generációt két teljesen eltérő képességű, úgy pedig árkategóriába tartozó játékgéppel nyitja meg. Az egyik az olcsóbb és szerényebb tudású Xbox Series S, a másik pedig a „nagygép”, vagyis a drágább és jóval erősebb Xbox Series X.

A két masinát kinézetre sem nagyon lehet összetéveszteni: az egyik egy fehér rezsó, a másik pedig egy nagy fekete tégla. Félreértés ne essék, mindkettő esztétikus, kifejezetten jól néznek ki a polcon, ugyanakkor fontos, hogy a jelentős tudásbeli eltérések miatt semmiképp se a bútorhoz válasszunk.

XBOX SERIES S:

A Series S például csak egy 512 GB-os SSD-tárhelyet kapott, amiből körülbelül 150-et a rendszer használ, ergo a rendelkezésre álló szabad hely, amire a játékokat telepíthetjük csupán 360 GB-nyi (+- néhány giga). Ez még úgy is nagyon kevés, hogy ezen a masinán jellemzően kevesebb helyet foglalnak a programok, bővítésre viszont csak a Microsoft saját hivatalos Seagate külső kiegészítőit használhatjuk, melyek kapacitástól függően annyiba is kerülhetnek, mint maga a konzol.

Fontos különbség még, hogy a Series S-ben nincsen lemezmeghajtó és semmilyen módon sem lehet csatlakoztatni hozzá egyet, vagyis a játékokat kizárólag a Microsoft Store-on keresztül vásárolhatjuk meg. A játékok legfeljebb 1440p felbontásban, nagyjából közepes-alacsony beállításokkal futnak – sajnos a látványvilágot alaposan feljavító ray tracing technológia nélkül.

XBOX SERIES X:

A Series X ezzel szemben egy tágas 1 TB-os alap SSD-t kapott, amiből körülbelül 802 GB-ot lehet játékok tárolására használni. Ez pedig kelleni is fog, ugyanis a konzol (még) egy igazi erőgép: látványban simán hozza a számítógépes fronton csúcskategóriának számító RTX 3070-es szintet, amivel a legmagasabb felbontású textúrák és egyre gyakrabban a ray tracing-támogatás is együtt járnak.

A Series X továbbá kapott lemezmeghajtót, ami a visszafele-kompatibilitásnak köszönhetően nem csak az újabb, hanem az összes Xbox One-os, és néhány Xbox 360-as játékot is képes felismerni, úgy futtatni. A legmagasabb elérhető felbontás a 4K – bár az erre képes tévék még nem igazán terjedtek el, de sok játék többféle beállítást kínál a grafika és a teljesítmény testreszabására. Minden sallang nélkül a Series X a legjobb – de nem a legkézenfekvőbb – választás.

A két konzol nem csak a képességeikben, hanem az áraikban is teljesen eltérőek. A Series S egy nagyszerű budget konzol azoknak, akik nem akarnak sokat költeni egy játékgépre, nem különösen fontos számukra a grafika, de szívesen játszanának a legújabb, vagy a legnépszerűbb multiplayer címekkel (Fortnite, Warzone, stb.). A Series X ezzel szemben egy tipikus bivalyerős next-gen élményt kínál, amivel még minimum 7 évig tervezhet a játékos, cserébe viszont jóval többet kell érte kicsengetni.

Játékok és szolgáltatások

A Microsoft volt az első, amelyik egy Netflixhez hasonló játékszolgáltatást indított Game Pass néven, ami az évek során egyre jobb és jobb lett. Sőt, mára ez a lehető legjobb ilyen szolgáltatás, amire előfizetve egy Xbox tulajdonosnak tulajdonképpen nem is nagyon kell videojátékra költenie. A Game Pass-nak összesen három elérhető csomagja van (valójában csak kettő), így a választás sem lesz nehéz:

Game Pass – Az alap szolgáltatást kétféle konstrukcióban választhatjuk függően attól, hogy milyen platformon, PC-n vagy konzolon játszunk. Mindkét csomag alapvetően ugyanazt kínálja: több száz kiváló játékhoz azonnali hozzáférést ugyanazon az áron: havi 3000 forintért. Az egyetlen különbség, hogy a PC Game Pass magába foglalja az EA Play-t is, ami a kiadó saját szolgáltatásának összes játékát tartalmazza.

Az alap Game Pass-szal a Microsoft saját gyártásó és kiadású játékait a megjelenésük napján azonnal elérjük, illetve a Riot Games összes online multiplayer játékában megkapjuk a hősöket. Ezeken túl egy exkluzív kedvezmények ütik az előfizetők markát, melyekkel olcsóbban vásárolhatjuk meg például a kínálatból távozó címeket. Fontos azonban, hogy a PC-s és a konzolos csomag között nincs átjárás, azaz Xboxos előfizetéssel PC-n bejelentkezve nem kapjuk meg automatikusan annak előnyeit.

Game Pass Ultimate – Ez a csomag a legteljesebb, amit a Microsoft kínál. Ebben a PC-s és a konzolos alapcsomag összes tartalmát megkapjuk, plusz jár mellé a GOLD-előfizetés előnye (erről lejjebb), az EA Play teljes katalógusa, a játékstreaming, illetve exkluzív előnyök és ajándékok (például 3 havi ingyen Apple TV, Discord Nitro, stb.). Mindezért 4190 forintot kérnek havonta.

A GOLD a régi Xbox Live Gold utódja, ami az ingyenesen elérhető játékokon túl mindenképpen kell az online multiplayerhez. Ez minden hónapban 2500 forintba kerül, de jár mellé havi két ajándék játék is, ezek viszont általában csak kisebb indie alkotások szoktak lenni. Ezt a csomagot már senkinek sem ajánlom, és valószínűleg a Microsoft is ki fogja hamarosan vezetni.

A Series S mellé én már csak a játékstreaming miatt is az Ultimate-et javaslom, hiszen ha betelik a tárhely, akkor a kínálat játékaival telepítés nélkül is tudunk játszani. Series X-en viszont érdemes az igények szerint választani, de az EA Play miatti nagyobb játékkínálat és az exkluzív kedvezmények itt is az Ultimate felé billentik a mérleg nyelvét. Akárhogy is, a Game Pass-szal hosszú távon nagyon sokat lehet spórolni a játékvásárláson.

További fontos aspektus a lemezmeghajtó és annak hiánya, hiszen Series X-en adott a használt piac lehetőség, azaz kedvünkre adhatjuk-vehetjük a megunt dobozos játékokat, míg Series S-en erre semmilyen formában nincs lehetőség. Ezt ebben a cikkben vesézzük ki alaposan, érdemes elolvasni, mert segíthet belőni az igényeket.

Tartsad karban, mert hangos lesz és el is romolhat!

Az Xboxok is koszolódnak, használódnak, ami azt jelenti, hogy ha nem tartjuk megfelelően karban a választottunk, akkor könnyen meglehet, hogy elromlik. Szerencsére óriási bütykölésre-szerelésre nem kell készülnie senkinek, nagyjából 5-10 perc alatt lezavarható a nagytakarítás, amit néhány havonta mindenképp érdemes megejteni – ha lejárt a gyári garancia!

A Microsoft szerencsére nem bonyolította túl a gépek kialakítását, így még a legamatőrebbek is könnyedén ki tudják pucolni. Ha viszont kell hozzá egy kis segítség, akkor ebben a cikkben pontról pontra megmutatom neked, hogyan állj neki egy Xbox Series X takarításnak (Series S tutorial még nem született, hamarosan pótlom és ide linkelem!!!).

Árak, és mire figyelj vásárláskor

A Microsoft nagyon úgy tűnik, hogy hamarosan meg fogja emelni az Xboxok árát, ami a japán drágulás alapján azt jelenti, hogy a két masina kb. 15.000 forinttal lehet majd drágább. Ez alapján egy vadiúj Series S-ért  140-150.000 forintot, míg egy új Xbox Series X-ért több mint 230-260.000 forintot is legombolhatnak az emberről disztribútoronként. Egyelőre még nem kell ennyit kifizetni értük, szóval ha gondolkozol a vásárláson, akkor érdemes mielőbb megejteni.

Természetesen adott kéz alól, használtan is vásárolni, így nyilván sokkal olcsóbbra jön ki a matek, viszont nagyon fontos, hogy előre SOHA ne utaljunk el ekkora összeget. A konzolt, ha van rá mód mindig próbáljuk ki előbb, illetve lehetőleg olyat válasszunk, amire még áll a gyári garancia. Érdemes megtudni még, hogy bütykölték-e a gépet, mert ha a borítást akár egyszer is lekapták már, akkor ugrott a gari, illetve potenciálisan fennáll a meghibásodás veszélye is. Ha egyébként jó a gép, de már nem garanciás, akkor viszont az első dolgunk a takarítás legyen!

Kiegészítők

Természetesen az Xbox Series konzolokhoz egy csomó kiegészítő érhető már most el. A kontrollerhez egy akkummulátort például javallott az első körben beszerezni, amivel egy csomó fölösleges plusz kiadástól kíméljük meg magunkat és a pénztárcánkat, na meg nem szennyezzük szét a környezetet sem fölösleges elemekkel. Ezekből találsz párat a LEET Shopban is, mindenképp nézz rájuk.

Ezen túl minden más csak rajtunk és az igényeinken áll. Vehetünk mindenféle színű plusz kontrollereket, ha élünk-halunk a versenyjátékokért, akkor kormányszettet, de találunk kifejezetten Xboxra tervezett egyedi fejhallgatókat is, ami nem csak online játék közben lehet hasznos.

Ezek tehát szerinem azok a dolgok, melyeket egy leendő Xbox Series tulajdonosnak mindenképpen tudnia kell a konzolokról.

Persze könnyen lehet, hogy valamit lefelejtettem, szóval ha bármilyen kérdésed vagy észrevételed lenne még, azt mindenképp írd meg kommentben.

Ha pedig még keresed az okokat a Series-re váltáshoz, akkor tessék egy kis segítség:

Ideje váltani? – Íme az összes játék, ami már CSAK Xbox Seriesre érkezik 2023-ban

 

×