Úgy lett olcsóbb a régebbi iPhone 13, hogy közben több mint 50.000 forinttal drágább lett.

Nem nekünk ment el tegnap este az eszünk, amikor az iPhone 14-es készülékek árairól írtunk még az Apple eseménye alatt. A bemutató során ugyanis az amerikai almás vállalat szakemberei rendszerint dollárban adják meg az újabb eszközök árát, így nyilván most is ez történt. De jellemzően nem szokott drasztikusan eltérni a forintosított ár a dollárostól, így feltételeztük, hogy ha a jelenlegi váltószámokkal számolunk, annyira nem fogunk sokat tévedni.

Nos, dehogynem. Az eseményt követően ugyanis élesedett az új kütyük magyar oldala is, ahol meglepetten szembesülhettünk a rideg valósággal. Az új készülékek sokkal drágábbak, mint korábban bármi, vagy mint a tengerentúlon, aminek csak az egyik oka keresendő a rosszabb fizetésekben. Nem, az Apple Magyarországon a forint harmatgyengesége miatt jelentősen drágábban kínálja az új cuccait, sőt, már a régebbieket is.

A Telex szúrta ki, hogy az iPhone 13-as az esemény előtt még az eredeti árán, azaz 336.990 forintért volt jelen az Apple oldalán. Az esemény alatt a 14-esek megjelenésével csökkentettek is rajtuk, Amerikában legalábbis, ahol 50-100 dollárral lettek olcsóbbak a régebbi típusok.

A magyar felületen azonban nemhogy olcsóbb, hanem drágább lett, az iPhone 13-ért most már 389.000 forintot kérnek.

Azaz a régi modell Amerikában valóban olcsóbb, nálunk viszont 54.000 forinttal drágább lett. Ugyanez a helyzet az új telefonokkal: az eseményen ismertetett árakat aktuális értékeket mutató valutaváltóval számoltuk át, és bár valószínű volt, hogy néhány tízezerrel drágábbak lesznek, százeres eltérésre azonban nem számítottunk.

Pedig lehetett volna, hiszen a korábbi modellek esetében is hasonló eltérések voltak, ahogyan a HVG is rámutatott: tavaly, az előző iPhone megjelenésekor a forint árfolyama 294 forint körül mozgott per dollár, ami akkor 235.000 forintnak felelt meg, az Apple mégis 100.000 forinttal drágábban árulta itt, mint Amerikában. Ebben az összegben pedig már benne van a magyar 27%-os adó.

Az iPhone 13 alapmodell 128 GB-os kiadása 799$-ról indult, pont úgy, ahogyan most az iPhone 14-es. A jelenlegi 396-400 forintos árfolyammal számolva tehát az új készülék 1:1 ára nagyjából 317.000 forint lenne, azaz közel 82.000 forintot romlott egyetlen év alatt a magyar valuta, ennyivel ér most többet a dollár az iPhone vonatkozásában. Erre pedig még rájön az Apple szokásos 100.000-re, amivel már bőven 400.000 forint fölött járunk.

Így lett az iPhone 14 128 GB-os alapmodellje 450 ezer forint. 

Ez pedig szinte minden mást is érintett. Az iPhone 14 Plusért, ami tulajdonképpen pontosan ugyanaz a telefon, csak egy picivel nagyobb, a boltban félmillió forintot kérnek érte. A csúcsmodellek árcédulája még ennél is durvább: a 14 Pro nem kevesebb, mint 570 ezer forintba kerül, míg a 14 Pro Max zászlósért, ami az alap Pro tudásával és a Plus méretével rendelkezik, 630 ezer forintot kérnek.

Ami viszont még ennél is elképesztőbb, hogy a Pro-Pro MAx nagyobb háttértárral rendelkező modelljei még ennél is vadabb árcédulát kaptak. A Pro Max 512 GB-os modellje 809.990-, az 1 TB-os pedig 929.990 forintba kerül. Ugyanez a sima Prónál 870 ezernél megáll.

A HVG szerint az okostelefonok drágulásában (amit minden gyártó termékénél megfigyelhetünk), leginkább a forintárfolyamnak van a legnagyobb szerepe. A Samsung például egyetlen centet sem emelt az összehajtható csúcskészülékének, a Galaxy Z Fold 4 árán, változatlanul 1799 dollárba kerül, mint a korábbi modell. Ez akkor 700.000 forintban állapodott meg a boltok polcaira érve, míg most ugyanez 780.000 forintos cédulát kapott – kizárólag a forint romlása miatt.

Ha pedig tudni akarod, hogy miért kérnek el egy kisebb vagyont, akkor ezt is érdemes elolvasnod:

Megjöttek az iPhone 14-esek, amikkel filmeket is simán rendezhetünk

 

https://leet.hu/akcios-szoftverek/

×