Az Apple bemutatta végre az iPhone 14, a 14 Plus, a 14 Pro és Pro Max készülékeket, amikkel ugyan filmeket is rendezhetünk, sokan mégis csalódni fognak.

Ahogyan az Apple azt ígérte, úgy a mai napon megmutatták végre az újabb iPhone-okat, melyek ugyan megannyi újdonsággal, és az előző modellekhez képest jelentősnek ható tuninggal érkeznek, sokan mégis csalódhatnak. Legalábbis azok, akik az esemény tematikája és az előzetes pletykák alapján műholdas kommunikációra képes telefonra számítottak, ez ugyanis csak részben valósult meg.

Természetesen először az alapmodelleket leplezték le, melyeket öt színben: fehérben, feketében, halovány lilában, világoskékben és pirosban lehet majd leemelni a boltok polcairól szeptember 16-tól, illetve a nagyobbik október 7-től. Persze elő is lehet őket rendelni, amire már szeptember 9-től lesz lehetőség, a kérdés csak az, hogy mennyire érdemes kapkodni a cserével.

iPhone 14

Nos, erre nem egészen lesz egyértelmű válasz, ugyanis az iPhone 14 jó is, meg nem is. A készülék kétféle méretben lesz kapható: az alap 6,1 hüvelykkel, a Plusra keresztelt nagytesó 6,7 hüvelykkel büszkélkedhet, ami mindenkinek elégnek kell legyen. A telefonokban az A15-ös chip ketyeg, amit a tavalyi Pro akksija hajt meg, az Apple szerint ez bőven elég, hogy a piacon a leggyorsabbnak hívhassák az árkategóriájában.

Az iPhone 14 teljesen új kamerarendszert kapott, 12 megapixeles főkamerával, ami állítólag minden eddiginél jobb képeket lesz képes készíteni, még a leggyatrább fényviszonyok közepette is. Ehhez betársul a Photonic Engine nevű új képjavító rendszer, illetve az Action Mode funkció, ami az előzetesek alapján gimball-szerű képstabilizálásra lesz képes.

De új funkcióból más téren sincs hiányérzetünk, jön például az Apple Watch-ba is bekerülő Crash Detection, ami képes érzékelni, ha az autóval balesetet szenvedünk. Ekkor a telefon automatikusan felajánlja a segélykérést, így a bajban egyetlen mozdulat lesz elérni a megfelelő szerveket. Lesz továbbá 5G, illetve elbúcsúzunk a fizikai SIM-kártyáktól is, ami helyét teljes egészében az eSIM veszi át. Megijedni nem kell, ugyanis ezt piszok egyszerűen, internet nélkül is be lehet állítani – egyszerre akár többet is.

Aki viszont műhold-képes kapcsolatra is számított, az csalódni fog, erre ugyanis kizárólag a segélykérő szolgáltatásokat használhatjuk.

A műholdhoz való csatlakozás nagyon egyszerű lesz, simán csak be kell tájolni a telefont, majd küldhetjük is a segélykérő üzeneteket. Ami pedig az árakat illeti:

az iPhone 14 449.990 forintról fog indulni, míg az iPhone 14 Plusért  499.990 forintot fognak elkérni. 

Nyilván jönnek a Pro és Pro Max modellek is, melyek már sokkal izgalmasabbnak tűnnek. No nem a műholdas kapcsolat miatt, az alapmodellnél a drágább verziók sem tudnak többet, más aspektusaiban viszont már találunk érdekességeket.

A pletykáknak megfelelően tényleg eltűnt végre a notch, ami az Androidot használó konkurenciákhoz képest egy több éves elmaradása volt az Apple-nek. Ez viszont nemcsak egy egyszerű kulcstartó karikának való lyuk a telefon tetején, hanem érdesítésekre dinamikusan változó kis szigetecske. Innen is a neve, a Dynamic Island. Ez persze csak egy szoftveres mókolás, mégis olyan jól működik és néz ki, hogy csak azon csodálkozok, miért nem jutott eddig ez az eszébe senkinek?!

Emellett a kijelző is fényesebb, a keretek vékonyabbak, ami viszont a legfontosabb, hogy már az újabb A16-os chip duruzsol benne. Az Apple szerint nyilván ez a legdurvább és leggyorsabb chip az egész mobilos piacon,  aminek egyik legérdekesebb erőssége, a képfeldolgozás. Ez azért is van fókuszban, mert a 14 Próba egy egészen brutális 48 megapixeles főkamera került, négypixeles érzékelővel és f/1,78-as rekeszértékkel.

A négypixeles érzékelő lehetővé teszi a 2x Teleobjektív opciót is, amely az érzékelő középső 12 megapixelét használja a teljes felbontású fotók és 4K videók készítéséhez, digitális zoom nélkül. Emellett a ProRAW funkció használatával a szakemberek a teljes 48 megapixeles felbontást is elérhetik. Emellett még egy csomó más újdonság is akad a kamerában;

  • Egy új 12MP-es Ultra Wide kamera 1,4 µm-es pixelekkel, ami élesebb és részletgazdagabb képeket készít, javítva a már most is erőteljes makrófotózási képességeket.
  • Továbbfejlesztett telefotó kamera, ami 3x-os optikai zoommal csábít.
  • Egy új előlapi TrueDepth kamera ƒ/1,9-es rekeszértékkel, ami jobb minőségű képeket és videókat készít szupergyenge fényviszonyok mellett. Az autofókuszt használva még gyorsabban tud fókuszálni rossz fényviszonyokban, és még távolabbról is képes csoportképeket készíteni.
  • Teljesen újratervezett Adaptive True Tone vaku
  • Éjszakai mód, Smart HDR 4, Portré mód egyedi megvilágítással,
  • Az Action Mode nyilván itt is elérhető lesz, ami a bemutató alapján elképesztően hatékony képstabilizálást képes elérni.
  • Cinematic mód, ami már 4K 30 FPS és 4K 24 FPS-sel is elérhető.
  • Profi szintű munkafolyamatok a videókhoz, beleértve a ProRes3 és a végponttól végpontig Dolby Vision HDR-t.

iPhone 14 pro

Mindennek viszont ára is lesz:

a 6,1 hüvelykes iPhone 14 Pro 569.990 forintról indul, míg a 6,7 hüvelykes 14 Pro Max 629.990 forintért lesz kapható.

A Pro-modelleket négyféle színben: feketében, lilában, ezüstben és aranyban lesz beszerezhető – mindkettő szeptember 16-tól, de az előrendeléseket szintén szeptember 9-től lehet leadni.

The iPhone 14 Pro with Dynamic Island.

Jönnek az új almás okosórák is!

Kapásból három is: az Apple Watch Series 8, a jóárasított Apple Watch SE2, illetve az szuper-strapabíró Apple Watch Ultra.

Az alapmodell kinézetre nagyon hasonlít a korábbi 7-es modellre, de még az S8-nak nevezett chip is majdhogynem azonos az elődjével, az S7-tel. A nagyobb változásokat inkább a funkciók szintjén érdemes keresni:

  • lesz Crash Detection, ami érzékeli, ha közlekedési baleset éri a viselőjét, és azonnal felajánlja a segélykérést
  • Lesz női menstruációs ciklusfigyelő funkció is, köszönhetően a hőmérséklet érzékelőnek. Ezzel a nők pontosan nyomon tudják majd követni a ciklusukat, ami segíthet teherbe esni, vagy épp elkerülni azt, de betegségek jelzésére is alkalmazható.
  • Alacsony energiafogyasztásos üzemmód is érkezik, amivel az üzemidő elviekben feltornázható akár 36 órára is.

Apple Watch Series 8: All new features.

A sima Apple Watch S8 kétféle verzióban kerül boltokba: lesz egy sima WiFi modell 209.990 forintért, illetve a SIM-foglalatos modell 259.990 forintért.

Az olcsóbb, úgy pedig szerényebb képességű SE óra tökéletes választás lehet gyerekeknek, amiből szintén kettő, egy WiFi-s és egy SIM-es lesz kapható ~ 129.990 és 154.990 forintért.

Az Apple Watch Ultra már érdekesebb mutatvány, ezt ugyanis hihetetlenül strapabíróra tervezték. Az Apple ígérete szerint egyszerűen nincs olyan körülmény, amit ne bírna ki az Ultra, ami egy nagyobbacska titánium vázat kapott, laposabb oldalakkal és lapos zafírkristályos képernyővel.

A kijelző itt még nagyobb, mint az alap Series 8-ban, az Ultra masszív, 49 mm-es méretben érkezik. Ez nyilván nem minden csuklóra fog tökéletesen passzolni, de az Apple itt tényleg a jobb akkumulátoros üzemidőre törekedett, ami kényszerűen a kütyü felhizlalásával járt. Ennek köszönhetően a kifejezetten sportra, túrázásra és extrémsportra fejlesztett óra 60 órát is simán kibír egyetlen töltéssel.

Persze mindezeken túl is bőven gazdag a saját hasznos funkciókban is;

  • gombnyomásra átkapcsolható éjszakai mód,
  • iránytű
  • pontos útvonalkövetés
  • lokáció megjelölése, így mindig tudni fogjuk, hogy mi merre helyezkedik és pontosan micsoda.

Ennek viszont ára van. Az Apple Watch Ultra kizárólag SIM-es verzióban lesz kapható kőkemény 419.990 forintért. Az összes órát mától elő is lehet rendelni, az SE és az S8 szeptember 16-án kerül a boltokba, míg az Ultrára 23-ig kell várni.

Apple Watch Ultra: All features.

És végezetül érkezik az új AirPods Pro is!

Az új, második generációs Air Pods Pro nem nagy megfejtés: minden korábbinál jobb hangzást ígér, aktív és adaptív zajszűrés mellett. A zajszűrő funkció szinte mindenhez képes automatikusan alkalmazkodni, és minden külső zajt képes tökéletesen, a korábbi modellnél kétszer hatékonyabban kiszűrni.

A legérdekesebb újítást viszont nem is a füles, hanem a töltőtok adja. A tok kap egy hangszórót, így ha esetleg nem találjuk, akkor az iPhone segítségével lejátszhatunk rajta egy hangot, amivel pillanatok alatt a nyomára bukkanhatunk.

Az új Pro fülest szeptember 9-től lehet előrendelni 124.990 forintos áron, a boltokba pedig szeptember 23-án kerül ki.

Tényleg ez vár ránk? – Így fog kinézni az emberiség 1000-10.000 év múlva?

×