Nem sok pihenőt kap az ezek szerint túl nagy szólásszabadságot hirdető Twitter: kis híján repült az App Store-ból, erre az Unió köt bele – nem is kicsit!

Megütheti a bokáját a Twitter a tartalommoderálás hiánya miatt, hiszen az ütközni látszik az Európai Unió dezinformáció és gyűlöletbeszéd ellen hozott szabályaival.

Forrás: PBS

Elon Musk a minap még arról tweetelt, hogy milyen „romantikus” sétát tett Tim Cook-kal az Apple gyönyörű székházának parkjában (a két cégvezető árnyéka elég jól kivehető a videón):

 

„Jó beszélgetés volt. Egyebek mellett rájöttünk, hogy a Twitter letiltásának lehetősége az App Store-ból csupán egy félreértés. Tim tisztázta: az Apple soha még csak fontolóra sem vette”

írta Musk, de nem örülhetett sokáig a konfliktus elsimításának, mert egyből jött egy másik, az EU részéről. A HVG a Financial Times (FT) nyomán azt írja, hogy a Twitter betiltására azért kerülhet sor az államszövetségben, mert a közösségi oldal jelenleg nem tartja be a tartalommoderálás itt érvényben lévő jogszabályait.

Forrás: Business2Community

Erről már tájékoztatták is az új tulajdonost – egyébként nem akárhogy:

Thierry Breton uniós ipari vezető a Muskkal folytatott szerdai videós megbeszélés során fenyegette meg a Tesla-vezért

– közölte az FT egy neve elhallgatását kérő bennfentesre hivatkozva. Breton a meetingen rámutatott:

  • a Twitter-nek be kell tartania egy sor online gyűlöletbeszéd és dezinformáció elleni uniós szabályt,
  • 2023-ban bele kell egyeznie a platform „átfogó független auditálásába”,

de szerinte gond van a korábban jó okkal eltávolított felhasználók (pl. Donald Trump) visszaállításával is . Az uniós politikus részéről ez nem önálló akciózás: az Európai Bizottság igazságügyi vezetője, Didier Reynders nemrég ehhez hasonló nyilatkozatot tett a Twitter kapcsán.

Mi más problémákat is észrevettünk azért:

Annyira nincs modi a Twitteren, hogy teljes filmeket töltenek fel az oldalra

 

Elindult új webshopunk, nézz szét te is!

×