Ezeket a jó tanácsokat megfogadva lejjebb faraghatsz a videojátékos költségeiden, ha nem akarsz, vagy nem vagy hajlandó teljesen lemondani róla.

Akárhogyan is nézzük, a videojáték egy luxushobbi, hiszen egy-egy újabb játékkonzol közel 200.000 forintba, egy komolyabb gamer PC pedig akár ennél is sokkal többe fájhat, de még a játékok árai is egyre magasabb szinteket ütnek meg.

Oké, a videojáték sosem volt egy olcsó mulatság, mára azonban annyira elterjedt és annyira alapvető szórakozási, kikapcsolódási formává vált, mint például a film- és sorozatnézés, vagy a zenehallgatás. Ezért is tartom abszurdnak, amikor valaki azzal érvvel a játékokkal szemben, hogy könnyű róluk lemondani – mert hát luxus, míg a filmekről vagy a zenéről már nehezebben tudnák ugyanezt elmondani.

Személy szerint legalábbis könnyebben túl tudnék élni egy évet is filmek vagy sorozatok nélkül, de ha a játékokról kellene ugyanennyi időre elbúcsúznom, valószínűleg záros időn belül bekattannék. Ez lehet az én kriptonitom, de merem vélni, hogy a világ több mint 3 milliárd játékosa között is szép számmal akadnak olyanok, akik hasonlóan éreznek.

A játék ugyanis nemcsak luxus, hanem egy fárasztó nap utáni megnyugvás és feltöltődés, egy mindennapi kapaszkodó az élet nehézségei között, egy gigantikus közösségi tér, egy kapcsolódási pont, egy pszichológiai fellélegzés. Erről pedig nem könnyű csak úgy lemondani.

Ugyanakkor el kell ismerni, hogy drága is. Igazából teljesen mindegy, hogy ingyenes játékkal játszunk, vagy kifizetjük a kért árát, valahol így is, úgy is sokat fogunk költeni. Ezért is eshetnek sokan kétségbe az elharapódzó gazdasági helyzet láttán, hiszen az egyre magasabb szintekbe emelkedő infláció, úgy az egyre csak emelkedő árak mellett a legtöbben szorosabbra húzzák a nadrágszíjat, ami sajnos komoly lemondásokkal jár.

A játékipar ebben a világgazdasági helyzetben egyébként is hátrányból indul, mivel tavaly lábon lőtték magukat – vagy pont elébe mentek az inflációnak – a játékárak emelésével. Így több stúdió már 27.000+ forintra címkézi a legújabb megjelenéseit, de nem ritkák a 30-35.000 forintért kínált, épp csak valami extrát tartalmazó kiadások sem, amit a legtöbb gamer egyszerűen már nem engedhet meg magának.

Kétségtelen tehát, hogy egy gamer háztartás, legyen bármily nehéz is, de a játékokon tud a legtöbbet spórolni. Ezért is hoztam pár olyan tanácsot/praktikát, amivel sokat spórolhatsz, és cserébe nem kell teljesen lemondanod a szeretett kikapcsolódásról sem.

Játékszolgáltatások

Videojátékos oldalról a folyamatosan romló gazdaság legnagyobb nyertesei a játékszolgáltatások lehetnek, és nem is véletlenül. Azzal, hogy már a Sony-nak is van egy Game Pass-szerű havi előfizetéses szolgáltatása, a Nintendón kívül tulajdonképpen minden platformon adott a lehetőség a játékkölcsönzésre.

Ez lehet az egyik legjobb és legpraktikusabb formája a spórolásnak, hiszen egy teljes árú játék árának a töredékéért férhetünk hozzá több száz remek alkotáshoz. Legyen szó a Game Pass-ról vagy a PS Plusról, mindkettő annyi játékot kínál havonta pár ezer forintért, amennyit egy élet alatt sem tudnánk végigjátszani. Ezekben pedig jellemzően mindenki megtalálja a magának valót.

A játékszolgáltatásokról és a költségeikről egyébként itt olvashatsz bővebben, ha pedig Xboxod és PS-ed is van otthon, akkor a GP és a PS+ összehasonlítást is érdemes átnyálaznod. De szó mi szó, havi 5000 forintból (MAXIMUM) simán megúszhatod a dolgot – és megúszhatod a játékvásárlást.

Használtpiac 

Egy másik jó spórolási módszer, ha a játékainkat dobozos formában vásároljuk meg, majd ha már egyáltalán nem tartunk rá igényt, és csak a polcon porosodna, akkor tegyük fel egy arra alkalmas online piactérre, majd adjuk el. Így a játék eredeti árából is visszafolyik valami, ha viszont úgy szeretnénk, akkor akár el is cserélhetjük valami másra.

De a másik oldalon is jó lenni, hiszen használtan olcsóbban vehetjük meg a játékot, vagy a saját megunt cuccainkat válthatjuk be rá, amivel ugyancsak sokat faragunk a költségeinken. Ilyenkor azonban nagyon fontos, hogy előbb győződjünk meg a játék lemezének állapotáról (karcos-e, esetleg nincs-e darabokban), ha pedig van lehetőség, akár működés közben is próbáljunk rá.

Ehhez nyilván kell a személyes találkozó – és elsősorban ezt javaslom, ha pedig erre nincs lehetőség, akkor kizárólag leellenőrizhető személytől vásárolj, képes bizonyítékokkal. Előre semmiképp se utalj, mindig állapodjatok meg az utánvétben, és még a postán csekkold a küldemény tartalmát-épségét.

 Akciós a csirke-far cry!

Egy másik, de kevésbé drasztikus, és sokak által már most is használt módszer, ha a játékokat csak akciósan szerezzük be. Ha eddig mindig felültél a hype-vasútra és égető fájdalmat éreztél, ha egy játék nincs meg azonnal a megjelenése napján, akkor érdemes ezen a mentalitáson mihamarabb változtatni, ha spórolni akarsz.

Nem szakad rád a világmindenség, ha fél vagy egy teljes évvel később játszol ki egy cuccot, cserébe viszont sokkal olcsóbban teheted. Manapság már minden platformon hetente-havonta tartanak valami óriási kiárusítást, amelyekben olcsó kincsekre lelni – én például egy csomó PS-exkluzívot vettem így nevetséges pénzért.

A digitális vásárlás margóján azonban fontos megjegyezni, hogy azért is érdemes csak az akciók során ilyen formában betárazni, mert ezeken később már nem tudunk túladni, nem tudjuk őket elcsereberélni, vagy kölcsönadni a haveroknak. Ezért jobb, ha digitálisan eleve jóárasítva húzzuk be.

Az ingyenességnél viszont nincs jobb akció, ezért PC-sként érdemes lehet hetente csekkolni az Epic Games Store-t is.

Költségvetés

Válaszd bármelyik megoldást, esetleg többet egyszerre, a legfontosabb, hogy legyen egy saját pénztárcához igazított konkrét és határozott heti-havi költségvetésünk, amitől semmi esetben nem térünk el.

Ha úgy érezzük, hogy összesen 5000 forintot tudunk költeni videojátékra az adott időszakban, akkor az legyen annyi, ha 10.000-et vagy 20.000-et, akkor pedig annyi. A lényeg, hogy jelöljük ki a takaró végét, amin túl ne nyújtózzunk. Hogy ebbe mi fér majd bele, azzal később külön lehet kalkulálni, de fontos, hogy ezekben az egyre nehezebbé váló időkben pontosan tudjuk mennyit költhetünk.

Te még milyen hasznos tippekkel tudnál szolgálni a játékos kollégáknak?

Meglehet, hogy ez is érdekelhet:

7 kult-klasszikus retro játék, ami jobb, mint a legújabb AAA-s címek

 

https://leet.hu/jbl-bt/

×