Kiszámoltuk, hogy az összes Magyarországon is elérhető játékszolgáltatásra előfizetve mennyivel lenne könnyebb a pénztárcánk havonta. Spoiler: sokkal.

Manapság, amikor a játékárak az egekben, és egyre drágább lesz tulajdonképpen minden, egyre többen vehetik fontolóra, hogy előfizessenek egy-egy videojátékos szolgáltatásra, remélve, hogy ezzel jelentősen lecsökken a játszható szórakozásra fordított havi büdzsé.

Ez a taktika pedig akár még működhet is, akkor legalábbis ha egyetlen szolgáltatásra fizetünk be, ami már szintén egy érdekes mutatvány tud lenni, ha a lehető legkevesebb dologból szeretnénk kimaradni. A játékszolgáltatások piaca ugyanis hasonló mértékben növekedik, mint a filmes és sorozatos ágens, ami már nem feltétlenül tesz jót az árérzékeny pénztárcáknak.

A kérdés csak az, hogy többre befizetve is jobban járunk-e, mintha akciókból látnánk el magunkat?

Mivel a játékszolgáltatások is egyre burjánznak, elkerülhetetlenek a szolgáltatás-exkluzív tartalmak, ami a játékos részéről kompromisszumot jelent. El kell hát előbb dönteni, hogy milyenfajta játékokkal szeretnénk játszani, és azt is, hogy milyen formában és milyen minőségben. Nem mindegy ugyanis, hogy a játékszolgáltatást PC-n vagy konzolon, ritkább esetben hordozható eszközökön vennénk igénybe, a legfontosabb szempont azonban az, hogy mennyit vagyunk hajlandóak minderre költeni.

A döntést megkönnyítendő, most összeszedtük az összes hazánkban is elérhető játék- és játékstreaming szolgáltatást, és a legfontosabb tudnivalóik ismertetése mellett azt is kiszámoltuk, hogy mindre előfizetve vajon jobban járnánk-e, mintha havonta vennénk teljes áron a legfrissebb alkotásokat.

GeForce Now

A NVIDIA szolgáltatását elég sokféle eszközön – mobilon, laptopon, PC-n, Shielden, és már Samsung tévéken is – elérhetjük, ez viszont alapjaiban különbözik a többitől. A GeForce Now ugyanis nem játék, hanem streamingszolgáltatás, ami ez esetben azt jelenti, hogy egy gépet, nem pedig egy hatalmas játékkínálatot bérlünk havonta.

Vagyis a játékokat nekünk kell a havidíjon felül megvásárolni, ami a PC-s címekre korlátozódik. A GN kompatibilis az Epices és a Steames fiókokkal, és több mint 1000 játékot támogat, de sajnos még így is akadhatnak bőven olyan címek, amelyekkel nem fogunk tudni játszani a felhőn keresztül. Amivel viszont igen, azzal a lehető legjobb minőségben – legalábbis akkor, ha megfizetjük.

A GeForce Now három csomagot kínál:

  • egy teljesen ingyeneset – közepes minőséggel, várakozási idővel, és 1 órás időkorláttal
  • egy 9 eurósat/4000 forintosat – ray tracing támogatással 1080p 60FPS minőségben 6 órás időkorláttal
  • és egy 19.99 eurósat/8000 forintosat – RTX3080 4K 120FPS minőségben 8 órás időkorláttal.

Persze akadnak játékok, amikkel ingyen lehet játszani, de valljuk be, a GeForce Now nem erre termett. A szolgáltatást azoknak érdemes megfontolni, akik nem akarnak milliókból, de minimum sok százezerből gamer PC-t újítani, de szeretnének a lehető legjobb minőségben szórakozni – és ezt az internetkapcsolatuk is megengedi.

Ubisoft+

A Ubisoft+, ahogyan a nevéből sejtetni engedi egy Ubisoft-exkluzív játék- és félig-meddig streaming szolgáltatás, attól függően, hogy melyik konstrukciót választjuk – de kizárólag PC-n.

Az egyikért 14.99 eurót/6000 forintot gombolna le az előfizetőről a francia kiadó, amiért cserébe több mint 100 saját gyártású játékához engednek hozzáférni, sőt, még a legújabb megjelenésekkel és kiegészítőivel is múlathatjuk az időt. A 17.99 euróba/7000 forintba kerülne a magasabb csomag, amibe mindez Google Stadia által biztosított játékstreaminggel is ki van bővítve, vagyis a Ubi cuccait szinte minden eszközön lehet vele élvezni.

Ezt a szolgáltatást jó szívvel csak azoknak lehet ajánlani, akik élnek-halnak a francia vállalat alkotásaiért, illetve azoknak, akiknek nem feltétlenül számít a játék birtoklása. Egy-két hónapnyi előfizetéssel a zsebünkben ugyanis még a leghosszabb Ubi-féle melós open-world is kipörgethető, ami még így is bővel a játék teljes ára alatt van. Ha pedig ne adj Isten hamarabb végeznénk, akkor ott van 100 másik, amíg le nem mondjuk.

EA Play

Az EA Play egészen konkrétan pont olyan, mint a Ubisoft+, vagyis fix havidíjért korlátlanul pörgethetjük az EA játékainak legjavát. A szolgáltatás azonban szinte minden platformon elérhető – Xboxon, PS-en és PC-n egyaránt, így mindenki számára adott a lehetőség.

Ami viszont érdekes, hogy az árazás platformonként változhat:

  • PC-n (közvetlen EA hozzáféréssel vagy Steammel, ahogy kellemes) 4€, azaz 1500-1600 forint havonta, míg a legfrissebb megjelenéseket magába foglaló EA Play Pro 6000 forintba kerül per hó (ez konzolon nem érhető el)
  • PS-en az alapcsomag 1229 forint – az éves 7990-
  • míg Xboxon a legolcsóbb, itt csak havi 990 forintot és évi 5500 forintot kérnek el az alapszolgáltatásért.

Utóbbi esetében azért, mert az EA Play már az Xbox Game Pass részét képezi. Ezt azért is nehéz ajánlani, mert a Game Pass PC-n is tartalmazza ezt, és ugyan külön valamivel olcsóbb, Xboxon és számítógépeken talán a Microsoft megoldásával érdemes behúzni. PlayStationön viszont ez nem adott, így ott érdemes lehet elgondolkozni az EA Play-en, ha non-stop a kiadó játékait nyúzod.

PlayStation Plus

A Sony egészen frissen, június 23-án útjára indított Game Pass-riválisa, ami amellett, hogy több száz játékhoz enged hozzáférni, a korábban PS Now-ként ismert streaming szolgáltatást is magába foglalja. Ez utóbbit pontosabban csak a legdrágább, retro játékokkal megtámogatott csomag tartalmazza, míg a hatalmas kurrens (PS4-PS5) játéktárat a középső csomaggal érhetjük el.

  • van egy havi 2700 forintba kerülő Essential-csomag, ami konkrétan ugyanaz, mint a korábbi PS+
  • van egy havi 4200 forintba kóstáló Extra-csomag, ami több száz frissebb játékból álló kínálatot ad
  • és van egy havi 5100 forintért kiváltható Premium-csomag, ami mindezek mellett retro játékokat és játékstreaminget is tud

Ajánlani az első két csomag esetében csak a PlayStation-konzol tulajdonosai számára lehet, hiszen a Sony szolgáltatása csak ezekre a masinákra korlátozódik. A Premium a játékstreaming miatt már más tészta, erre ugyanis van egy külön PC-s alkalmazás is. Hátránya viszont, hogy ugyan akadnak bőséggel PS-exkluzív (már inkább gyártású) programok, az újabb megjelenések hosszú ideig nem fognak bekerülni a PS+ kínálatába.

Google Stadia

A Google Stadiát nem feltétlenül szokták a sikertörténetek között emlegetni, pedig egészen érdekes hibrid-szolgáltatás ez. A Stadia alapvetően egy játékstreaming szolgáltatásnak indult, majd kitalálták a Stadia Prót, ami kvázi a Game Pass receptjéhez hasonlítható, bár annál kevésbé vonzó, de legalább folyamatosan bővülő kínálathoz enged hozzáférni. Jó pont ugyanakkor, hogy a GeForce Nowhoz hasonlóan csomó eszközről elérhető: játszhatunk PC-n, mobilon, tableten vagy Samsung TV-ken is.

A Stadiánál alapvetően két opciója van egy játékosnak. Az egyik, hogy megvesszük a választott játékot több ezer forintért, a AAA-s cuccokat teljes áron, így pedig játszhatunk vele a platformon, kvázi előfizetés nélkül. A másikban lehetőségben ugyanez adott, de havi 2990 forintért még elérjük a Stadia Pro kínálatát is.

A Google viszont kipróbálási lehetőséget is nyújt: egy csomó játékot időkorláthoz kötve ugyan, de regisztráció nélkül kipróbálhatunk, ha pedig komolyabban is megtetszik a szolgáltatás, az új előfizetőknek az első hónap díját teljesen elengedik – ami azért elég baráti.

Game Pass

A Game Pass talán a legjobb választás mind közül. A Microsoft játék- és játékstreaming szolgáltatásának kínálata mennyiségben ugyan alulmarad a PS+-hoz képest, kialakításában és elérhetőségében viszont messze lekörözi azt. A Game Pass elérhető mobilon-tableten, PC-n, konzolon, és mostantól a Samsung tévéin dedikált alkalmazásban is. A konstrukciók jól átláthatóak, hiszen mindössze csak kettő van belőle:

  • az alapcsomag, ami PC-n és konzolokon is elérhető – ebben hozzáférünk a Game Pass teljes játékkínálatához mindössze 3000 forintért havonta (Xboxon ehhez még hozzácsapják az EA Play-t)
  • és az Ultimate, amiért 4190 forintot kérnek havonta, de magába foglalja a játékstreaminget, a PC-s és a konzolos kínálatot, illetve a fentebb ismertetett EA Play-t is.

A Sony-val ellentétben azonban a kiadó legújabb saját gyártású címei is itt debütálnak, így az előfizetőknek nem kell külön, teljes áron megvenniük azokat. Ez pedig azért fontos, mert az összes játékukkal együtt már a Microsoft részét képezi a Bethesda és az Activision Blizzard páros terjedelmes portfóliója is.

Számoljunk!

Ez nem kevesebb, mint hat játékszolgáltatás, melyek a legtöbbször nagyon hasonló ajánlattal próbálják meggyőzni a játékosokat. Egy gyors matek után azonban rájöhetünk hogy ha mindre igényt tartanánk egyszerre, akkor egyáltalán nem jönnénk ki sokkal jobban, mintha minden hónapban teljes áron vennénk egy új megjelenésű játékot. Persze a szolgáltatásokkal nem egyet, hanem együttvéve több mint ezret kapunk, igaz, ezer év is kevés volna, ha mindnek a végére akarnánk jutni.

A szolgáltatások alapcsomagjaival (Game Pass, Stadia Pro, PS+ Extra, EA Play, Ubi+, GeForce Now) számolva egy hónapra az annyi mint 21.690 forint. Persze az ingyenes megoldásokkal sok ezer forinttal karcsúbb lenne ez a szám, de az ugyebár nem számítana előfizetésnek, vagy játékszolgáltatásnak.

Ezzel szemben, ha minden ki szeretnénk maxolni és az elérhető legdurvább csomagokkal számolnánk, az nem lenne kevesebb 33.280 forintnál. Nyilván ezen is lehet itt-ott kozmetikázni – főleg az EA Play és a Ubisoft+ szolgáltatásokon, de ez nélkülük is egy elég magas összeg volna.

Pro tipp:

A játékszolgáltatások kiválasztásakor írd le magadnak, hogy mik az igényeid, nagyjából milyen játékokkal szeretnél játszani, illetve hogy mennyi a maximális erre beáldozható havi keret. A Game Pass Ultimate például egész jól lefed egy egészen széles spektrumot, ami mellé már csak egy olcsóbb kiegészítő csomagot érdemes választani.

Ha Xboxunk és PS-ünk van, akkor a választás egyértelmű lehet – így havi 10.000 forint alatt megúszhatjuk, ami sokaknak sajnos még így is egy elég magas összeg lehet, de legalább egy teljes árú játék ára alatt van. Ha PC-n játszunk, akkor a Game Pass ugyancsak egy jó választás, ha csak ritkán vennénk játékokat, de a streaming miatt gyenge gépek tulajdonosainak is jó opció lehet.

Ha viszont nem a játékokon, hanem a PC-s alkatrészeken spórolnánk, akkor a GeForce Now lehet a legjobb a célra – bár itt is fennáll a veszélye, hogy egy-egy cím lekerül a támogatottak listájáról. Ugyanez áll a Google Stadia esetében, ahol ugyan a játékokat külön is megvásárolhatjuk, ebben az esetben viszont jobb, ha tudjuk, hogy ilyenkor nem a tulajdonjogért, hanem csak a „kölcsönzésért” fizetünk, azaz ha megszűnik a szolgáltatás, a játékokat is fújhatjuk.

A legjobb megoldás tehát minden esetben az, ha olyan játékszolgáltatást választunk, ami a játékkatalógus mellett streaminggel is rendelkezik. Ezzel pedig jelentősen lefaragtuk a lehetőségeinket, ezzel pedig a havi költségeket is.

Na és azt tudod, hogy ugyanez hogyan alakulna a filmes és sorozatos szolgáltatókkal?

Mennyibe kerülne összesen, ha minden streaming szolgáltatásra előfizetnél?

 

×