Nem mondom, hogy „régen minden jobb vót”, de ezek a játékok egészen biztosan jobbak, mint néhány mai AAA-s szuperprodukció.

A mai játékipar ugyan már csak nyomokban hasonlít régi önmagára, azért hiba volna azt állítani, hogy régen minden sokkal jobb volt. Minden korszaknak megvannak a maga hibái és erősségei, ugyanakkor aligha volt jobb gamernek lenni, mint a videojátékok aranykorának címkézett 90-es és 2000-es években.

Bár lehet csak a nosztalgia beszél belőlem, hiszen mindenki a saját gyerekkorát tartja a legfényesebb időszaknak, de tény az is, hogy 20-25 évvel ezelőtt még sokkal nagyobb verseny volt a piacon a játékosok kegyeiért, mint manapság. Ennek nyilván több oka is volt.

Mostanság például piszok egyszerű játékhoz jutni, elég csak a letöltés gombra kattintani hozzá, ugyanez a mutatvány azonban sokkal hosszadalmasabb és körülményesebb volt anno, hiszen be kellett hozzá szerezni a lemezt vagy a cartridge-et („kazettát”). Platformokból is megannyi közül választhattunk, míg most összesen négy (kurrens) akad, de ezek között is egyre elmosódni látszik a határ, sőt. Mindez persze egyáltalán nem baj, hiszen örvendetes dolog, hogy ennyire hozzáférhetőek lettek a játékok, emiatt viszont talán kevésbé tudjuk értékelni a fejlesztők belerakott munkáját.

Bizony, úgy gondolom, hogy régen már csak azért is el tudtuk tátani a szánkat, ha megjelent valami a képernyőn, a játékokkal pedig – a grafikán való fanyalgás helyett – szimplán csak jókat szórakoztunk. Ez a mentalitás a fejlesztőkön, a játékokat készítő csapatokon is meglátszott, hiszen ahelyett, hogy a toxikus rajongók közösségi médiában ki-kitörő dührohamain rágódtak volna, az energiáikat maximálisan a játékaikba csatornázhatták be.

Így pedig megannyi kultikus mestermű született, melyek számos esetben még ma is tökéletesen megállják a helyüket. De hogy ne csak sipákozzak, mint egy megcsömörlött zsémbes nyugdíjas, hét olyan játékot szedtem össze, melyek a fent visszasírt időszakban jelentek meg, és sokkal jobbak, mint a legtöbb új AAA-s portéka.

1. The Sims 1

A Simset az EA az évek során a legjövedelmezőbb kincsesbányájának alakította át, aminek ha a legújabb részét a lehető legfényesebb pompájában szeretnél élvezni, akkor bizony a világmindenség összes pénze sem volna elég rá. Kiegészítő tartalmak persze már az 2000-es első részhez is érkeztek dögivel, akkoriban viszont Will Wright határtalan kreativitása garancia volt arra, hogy nem egy tipikus és sokadik EA-s lehúzásról van szó.

A The Sims legelső része már csak a rajzfilmes hatású grafikája miatt is remekül konzerválódott, és ugyan nincs benne annyi funkció, mint az újabb etapokban, de talán pont ez a fajta egyszerűsége adja a báját. Az egyszerű kezelőfelülete miatt pedig még a legkisebbek is hipergyorsan képesek beletanulni, de csak óvatosan, mert a 22 éves játék még mindig úgy képes órákra a képernyő elé szögezni, hogy az egész csak pár pillantásnak tűnik csupán.

Legális úton sajnos csak dobozosan lehet beszerezni a használtpiacon, esetleg a már jól ismert „kölcsönzőből” (amivel azért érdemes óvatosnak lenni).

2. Heroes of Might and Magic III

Óóó, azok a Heroes 3-mal töltött napok, hetek, hónapok, évek! Bárki mondjon bármit, a Might & Magic-sorozat legeslegjobb darabja a harmadik etap volt, ami nemhogy pillanatok alatt képes beszippantani, de garantáltan a rabjává is tesz. Ugyan a legendás fél-kompetitív körökre osztott stratégiai RPG-nek akad valami története, amit én több száz játékóra után sem tudok felidézni, mert úgy játszottam, ahogy a legjobb: a haverok ellen.

A Heroes III-ban a legfőbb cél, hogy győzelemre vigyük a királyságunkat a másikéval szemben. Ehhez építhetjük, bővíthetjük és fejleszthetjük a birodalmunkat, amivel együtt újabb típusú, képességű és erősségű egységeket és nyersanyagokat kapunk. A terjeszkedéshez a helyi kocsmákban tanyázó hősöket fogadhatjuk fel, akiket irányítva nemcsak felfedezhetjük a környéket, de elfoglalhatjuk a bányákat, harcolhatunk különböző lényekkel, és nyilván összecsaphatunk a másik játékossal, vagy elfoglalhatjuk a várát.

A játék grafikája egyszerűen nagyszerű, ami ugyan próbálta maximálisan kiaknázni az 1999-es lehetőségeket, a New World Computing fejlesztőinek mégis sikerült valami egészen időtállót villantaniuk. A Heroes 3 mint egy mozgó festmény, színes és szagos, és még akkor is mutatós, amikor két kezünkön megszámolhatnánk a képernyőn felsorakozó pixeleket.

Ez az a játék, amit minden játékra nyitott társaságnak legalább egyszer ki kell próbálnia, a legjobb pedig, hogy ehhez elég egyetlen gép is, hiszen adott benne a couch-coop lehetőség. A legeslegjobb pedig, hogy a klasszikust az összes kiegészítőjével együtt a GoG-on mindössze 2,39 euróért pikk-pakk be is lehet szerezni

3. Max Payne 2

A Max Payne az a játék, ami tulajdonképpen még a Mátrix előtt megálmodta a lassításos akciót. A Remedy kult-klasszikus akciójátékát talán csak keveseknek kell bemutatni, főleg, hogy a 20. évfordulója alkalmából egy hosszú cikket is rittyentettünk róla. Nagy kár, hogy a Rockstar szinte semmit nem tudott mit kezdeni a nála maradt jogokkal, így már 10 éve honol síri csend a bosszúszomjas és gyógyszerfüggő ex-zsaru körül.

Sebaj, hiszen a következő GTA-n ügyködő fejlesztők is észrevették ezzel a problémát, így idén meg is keresték az eredeti alkotókat, hogy ha idejük engedi, akkor remakeljék már az első két etapot. Addig viszont, amíg az elkészül, bőven van időnk feleleveníteni a gyönyörű emlékeket, amikor még New York eső áztatta utcán kellett befájdalomcsillapítózva halomra lőnünk a rosszfiúkat.

Ugyan az első részt is bátran tudom ajánlani, az azonban nem öregedett túl jól, a második résszel viszont még a GTA 5-ön nevelkedett fiatalabbak is remekül el fognak szórakozni. Jó hír, hogy mindkettőt eredeti formájában megtalálni a jelenlegi generációs konzolokon is, és pár ezer forintnál nem kérnek értük többet.

4. Tetris

Ez talán a legkézenfekvőbb cucc, ha időtálló retro játékokról van szó. A Tetris örök és elpusztíthatatlan, és bár a Tetris Effect egy teljesen új szintre tudta emelni a klasszikus blokkozós koncepciót, az eredeti is pontosan olyan szórakoztató, mint amikor 1984-ben megjelent.

Játszani már egy csomó online oldalon lehet vele, legjobb élmény azonban a Game Boy kézikonzolokon, vagy a kifejezetten erre kitalált olcsó, 1-2 ezer forintos 9999+ Game kütyükön érheti az embert.

5. Doom 1-2

John Carmack és John Romero műfajteremtő klasszikusát sem kell nagyon bemutatni, hiszen egy máig aktív sorozatról van szó, amit abszolút méltó módon támasztottak 2016-ban, majd folytattak 2020-ban. A Doom összes részét bátran lehet ajánlani az akciójátékok szerelmeseinek, legyen szó az 1993-as első, vagy az 1997-es Nintendo 64-es részről.

Mindegyik egy abszolút időtálló szórakozás, amit nem is a már jócskán elavult grafikának, sokkal inkább a tökéletes játékmenetének tudhatunk be. Ez egyébként Romeroék fejlesztési elvének köszönhető, akik annak idején csak annyit mondtak, hogy egy akciójátékba csak annyira számít a történet, mint egy pornófilmben.

6. Super Mario-összes

A világ legismertebb játékkarakterét sem nagyon kell bemutatni, hiszen a Nintendo tulajdonképpen rá építette fel az egész brandjét. A legelső Mario még 1983-ban jelent meg, azóta pedig töretlen népszerűségnek, és egyre több és több résznek örvend. Nehéz is volna egyet kiemelni közülük, ezért ha van egy Nindendo-konzolod, akkor érdemes lehet az összesre rápróbálni, ami elérhető – legyen az az első Super Mario Bros., a még annál is jobb Super Mario Bros. 2, 3, a Galaxy vagy Odyssey, esetleg a kapcsolatokat tönkretevő Mario Kart, vagy a könnyed kikapcsolódást garantáló Mario Party bármelyik darabja.

7. Haegemonia

A végére egy kis hazait is meg kell említenem, amit a legendás magyar fejlesztőcsapat, a Digital Reality hozott tető alá még 2002-ben. A Haegemoniára pedig méltán lehet büszke a magyar játékos társadalom, hiszen máig az egyik legjobb űrstratégia, ami valaha készült.

A Haegemonia a Homeworld nyomdokain haladva a távoli jövőbe repíti az emberiséget, ahol egy ütőképes űrflotta élén nekünk kell felfedeznünk az egész galaxist. A fő probléma, hogy az időközben gyarmatosított Mars lakói szembefordulnak az anyabolygóval, ami ádáz, és komoly áldozatokkal járó csatározásba torkollott. Még nagyobb probléma, hogy a mélyűrből egy eddig ismeretlen veszély is fenyegeti a megosztott és meggyengült emberiséget.

A Haegemonia egy kifejezetten csodálatosan festő űrjáték, máig komplex és mély játékmenettel, és szerteágazó, lebilincselő történettel. A magyar játékfejlesztés egyik legékesebb köve, amit nem csak az űrkutatásért és sci-fiért rajongónak lehet nagyon erősen ajánlani.

Ha pedig sietsz, akkor a GoG akciójának hála brutálisan olcsón, mindössze 1,89 euróért a tiéd lehet ez a mestermű az összes kiegészítőjével együtt.

 

Nem mondom tehát, hogy régen minden jobb volt, mert nem mondanék igazat. Viszont ilyen és ehhez hasonló csodákkal voltunk tele, melyeket a mai napig fantasztikus élmény újra elővenni. Sőt, sokuk sokkal szórakoztatóbb, mint több mai AAA-s cím.

Te tudsz még a fentiekhez hasonló időtálló klasszikust? Mindenképpen oszd meg velünk kommentben!

Ezekre a játékokra viszont hiába várunk:

10 elátkozott játék, amire hiába várunk, a büdös életben nem jelennek meg!

 

×