Mindkét játékszolgáltatás egyaránt remek választás lehet, de vajon melyik a jobb? Ennek járunk most alaposan utána.

Amikor a Microsoft pár évvel ezelőtt elindította a Game Pass névre keresztelt, amolyan Netflixes játékszolgáltatását, a konkurens konzolgyártó Sony egészen határozott, teljesen ellentétes állásponton volt a modell életképességét illetően. A Game Pass sikeressége azonban alaposan rájuk cáfolt, ezért – a játékárak emelése mellett – ők is megfontolták a dolgot, majd idén hivatalosan is elindították a saját előfizetéses rendszerüket.

Mindezt a már meglévő PS Plus szolgáltatásba szuszakolták be, ami így plusz két csomaggal bővült ki. Ezek viszont kísértetiesen hasonlítanak a Game Pass megoldásaira, ezért voltaképp lehet, és érdemes is összevetni egymással a játékosok kegyeiért versengő szolgáltatásokat, és alaposan megvizsgálni, hogy pontosan mit is kínálnak az előfizetőiknek a pénzükért, illetve kinek és melyikért érdemes csengetni.

PS+ vs Game Pass

Round 1: Csomagok és árazás – FIGHT!

A legfontosabb talán, hogy a játékszolgáltatások árazása, hiszen csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak mindkettőt egyszerre, főleg, ha mellette néhanapján még játékokat is szeretnénk vásárolni. Ez utóbbi nyilván furcsán hathat, azonban a redmondiak rámutattak, hogy a szolgáltatás valójában nemhogy csökkenti, hanem inkább megdobja a játékeladásokat.

Az árazás szempontjából nagyon fontos, hogy melyik csomaggal szemezünk, amiből a PS+-nak három is van,

  1. Essential: PS+ alapcsomag, ugyanaz, mint a régi – 2700 forint/hó7500 ft/3 hó18.000 ft/év
  2. Extra: alapcsomag + játékkatalógus – 4200 ft/hó12.400 ft/3 hó30.000 ft/év
  3. Premium: alapcsomag + játékkatalógus + retro + demók + streaming – 5100 ft/hó15.000 ft/3 hó36.000 ft/év

A Game Pass összesen kettővel operál:

  1. Xbox vagy PC Game Pass: játékkatalógus (+PC-n EA Play) – 3000 ft/hó
  2. Game Pass Ultimate: Gold alap + Xbox és PC játékkatalógus + EA Play (PC és konzol)+ streaming – 4190 ft/hó

Ez alapján a PS+ ajánlata tűnhet jobbnak, pontosabban mélyebbnek és skálázhatóbbnak, ez azonban becsapós. A Sony középső, Extra csomagja ugyanis a Game Pass legkisebb csomagjával egyezik meg, míg az Ultimate tulajdonképpen hasonló szintet képvisel, mint a PS+ Premiumja. Utóbbi esetében eltérés a retro játékkínálat, ez viszont Xboxon a visszafele kompatibilitásnak köszönhetően kvázi ingyenes, a Sony-nál viszont legalább indokolja a magasabb árat, ezt viszont ellensúlyozza az Ultimate-be olvasztott EA Play.

Ez viszont az Extra esetében nem áll, aminél így 1200 forinttal olcsóbb a Game Pass, amit külön a PC-sek és külön az Xboxosok is elérhetnek. A PS+ szolgáltatását azonban számítógépeken csak a streaminggel megtoldott csomaggal – NEM natívan – lehet élvezni, ami így ezen a platformon (csomagtól függően) 1000-2100 forinttal kerül többe. Aztán ott van a streaming lehetősége, amit az Xbox esetében egyre több eszközön használhatunk ki: telefonon, PC-n, konzolon, és már TV-ken is, míg a PS+ megoldása PS-re és PC-re korlátozódik.

Round 2: Játékok és extrák – FIGHT!

Ezen a téren nem sok különbséget fogunk találni a két szolgáltatásban. Mindkettő több mint 400 játékot kínál mindenféle évjáratban és műfajban, ezeket pedig aligha lesz képes bárki tényleg végig is játszani – sokuk pedig mindkét oldalon megtalálható. A PS+ Extra ugyan feltünteti a Ubisoft+ Classics-ot, de a Game Passba is folyamatosan – és hasonló mértékben – érkeznek a francia kiadó alkotásai.

Ez az arány viszont a PS+ Premium csomaggal teljesen felborul, természetesen a Sony irányába. A retro katalógusba ugyancsak több száz játékot sikerült becsomagolni, melyekkel a teljes elérhető kínálat közel 800 játékra, vagyis majdnem a duplájára emelkedik. Ebben pedig a PS1, a PS2, a PS3 és a PSP generációk legnagyobb címeit találjuk, ami minden bizonnyal sokak számára lehet egy csábító ajánlat. Ennek viszont megvan a maga veszélye is, hiszen a retro kínálat a jövőben alig fog majd frissülni.

A Game Pass ugyan el-elvétve tartalmaz pár retro cuccot, alapvetően nem erre van kihegyezve. Ezt Xboxon a már említett visszafele kompatibilitással oldották meg, ami minden egyes Xbox-tulaj számára ingyenes, és csak a támogatott játékok régi lemezeivel kell rendelkeznünk – vagy megvásárolhatjuk őket a Store-ból is. Ezen a fronton viszont, már csak a generációs előnyök/hátrányok miatt is, elmarad a PS+-tól. A Game Pass mindezt az EA Play-jel kompenzálja, ami PC-n már az alapcsomag része, Xboxon pedig az Ultimate mellé jár, ami szintén nagyon sok nagyszerű játékot jelent.

A legnagyobb különbséget azonban az jelenti, hogy a Microsofttal ellentétben a Sony a saját gyártású címeiket nem fogja berakni a PS+ kínálatába a megjelenésük napján. 

Ez pedig kulcsfontosságú is lehet, hiszen már a redmondiakhoz tartozik a Bethesda, illetve hamarosan az Activision Blizzard is. Ez ugyebár azt jelenti, hogy a kiadókhoz tartozó játékok PlayStation-ön teljes áron, 24-28.000 forintért, míg a konkurencián egyenesen a Game Passba jelennek meg – az előfizetés árán, melyeket a streaming miatt mindenféle eszközön el lehet érni.

Mindezeken túl érdemes lehet megemlíteni a szolgáltatások mellé ajándékba adott különböző játékbeli extrákat is, melyeket jellemzően népszerű online multiplayer címekben válthatunk be. Ezek a PS+ és a Game Pass esetében is folyton változnak.

Final Round : Összegzés – FIGHT!

Kétségtelen, hogy minkét szolgáltatásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, ugyanakkor az egyik jóval flexibilisebb, ezáltal pedig sokkal szélesebb közönséget ér el, mint a másik.

A Sony a szolgáltatásával ugyan nagyot húzott, a japános merevsége sajnos itt is meglátszik. A szolgáltatását leginkább azoknak a kizárólagos PS-tulajdonosoknak lehet ajánlani, akik nem szeretnének folyton újabb játékokat vásárolni, amíg ki nem jön a legújabb ultramagas minőséget képviselő Sony-gyártmány, és nincsen Xboxuk. Ebben az esetben az Extra-csomag remek szolgálatot tehet. A Premium első blikkre még nem villantotta meg a benne rejlő lehetőségeket, ezért egyelőre csak azoknak ajánlható, akiknek szívük csücske a retro.

A Game Pass ezzel szemben jóval nagyobb közönségnek lehet egy kiváló opció a játékra – még azoknak is, akik egyáltalán nem rendelkeznek Xbox konzollal. A Microsoft szolgáltatása egyelőre átláthatóbb és könnyebben kezelhető, mint a PS+, és jóval több eszközön is érhető el. Ugyan a PS+ Premium streamingje PC-n is elérhető, a Game Pass ajánlata itt is jobbnak bizonyulhat, hiszen nemcsak a felhőn, az interneten keresztül lehet játszani, hanem megfelelő vas birtokában natívan is, és még kifejezetten PC-s játékokat is kínálnak.

A két szolgáltatás tehát nagyon hasonló, sok esetben fedik is egymást, ugyanakkor a Game Pass a kedvezőbb ára, az újabb és exkluzív megjelenések, az elérhetősége és a használhatósága miatt – most még – jobb vételnek tűnik, ha csak egyet választhatunk. Persze a PS+ is egy remek szolgáltatás, főleg azoknak, akik csak PS konzollal rendelkeznek, viszont még közel sem érett be annyira, mint hosszú évek alatt a konkurencia.

Poll

 

Ha pedig játékszolgáltatások, akkor ezt is érdemes lehet elolvasnod:

Mennyibe kerülne összesen, ha minden játékszolgáltatásra előfizetnél?

 

https://leet.hu/hutes/

×