Remélhetőleg a Disney odafigyel ezekre a fiatal tehetségekre, és jogi csapat helyett a HR-t állítja rájuk. Láthatólag elkélne a segítségük.

Meg kell állapítsuk, hogy hiába a legpénzesebb médiaipari birodalom a Disney, az idősebb színészek digitális visszafiatalítása egyszerűen nem megy nekik. Hogy ennek pontosan mi lehet az oka, azt csak találgatni lehet, de semmiképp sem lehet a forrás- és munkaerőhiányra fogni a dolgot.

Legalábbis néhány tehetséges rajongó munkáját elnézve semmiképp sem, hiszen a legtöbbjük mindössze a ráfordított idejükkel fizettek, hogy jobb munkát végezzenek a Disney-nél. Korábban ilyen volt például a The Mandalorian 2. évadában deepfake-technológiával visszahozott fiatal Luke Skywalker, akinek a fizimiskája hagyott némi kívánnivalót maga után.

A hiba persze nem volt ordítóan fájdalmas, ugyanakkor egy Disney méretű és presztízsű vállalat esetében azért kissé érthetetlen. Nem sokkal később egy Shamook nevű deepfake-kel kísérletező videós vette a fáradtságot és nemcsak kijavította ezeket a hibákat, hanem tökéletesítette a komplett illúziót is. A Lucasfilm ennek hatására felfigyelt rá, majd „Senior Facial Capture Artist” pozícióban munkát ajánlottak neki, aki így már feltételezhetően dolgozhatott az Obi-Wan Kenobi sorozat flashback-jelenetein – csak most a YouTube helyett a Disney+-ra.

Erre pedig mint kiderült szükség is volt, hiszen nem egy olyan jelenetet láthattunk a jelenleg is futó (az utolsó részre váró) sorozatban, amelyben a fiatal, körülbelül 19 éves Anakin forgatja a fénypallost. A nosztalgiakönnyek közepette sokak számára azonban fel sem tűnhetett, hogy azért nem csak egy kicsit lóg ki az a bizonyos lóláb, és a digitálisan megfiatalított, de egyébként a 40-et taposó Hayden Christensen még a deepfake Luke-nál is idősebbnek néz ki. Pedig az ő esetében azért nem volt megugorhatatlan a feladat.

Méghozzá annyira nem, hogy ezt ismét egy amatőr rajongónak kell példáznia, aki Shamookhoz hasonlóan zéró büdzséből, puszta önszorgalomból varázsolta közel tökéletessé az örök padawan Anakin ránctalan ábrázatát. Sokat nem is lehetne hozzáfűzni, talán csak annyit, hogy remélhetőleg a Disney jogi csapata helyett a HR-esek figyelnek fel majd rá, és neki is munkát ajánlanak. Láthatólag ugyanis Shamook asztala mellett számára is akadna még üres hely.

Valahogy így néz ki egy tisztes fiatalító VFX műtét:

 

A legjobb nem-kánon Star Wars karakterek, akikkel CSAK JÁTÉKOKBAN találkozhattunk

 

×