Ez a történet a legjobb bizonyíték arra, hogy a kemény munkának és a tehetségnek idővel bizony meglesz a gyümölcse.

Mondjon bárki bármit, nagyon nagyon sok év után a The Mandalorian sorozat a legjobb dolog, ami a Star Wars világával történt. A legnagyobb hibájaként talán a ’90-es évekbeli kalandsorozatos formuláját lehetne felhozni, ami személy szerint nekem kifejezetten tetszik, de el tudom fogadni, ha valakinek pont emiatt nem lett a szíve csücske.

Ne olvass tovább, ha nem láttad a második évadot!

De tetszik, vagy sem, a második évad utolsó részének egyik utolsó jelenete minden Csillagok Háborúja rajongó szívét hevesen megdobogtatta – de büszkén vállalom, hogy az én szemembe néhány könnycsepp is becsempészte magát (NEMSÍRTAM!). Ebben a jelenetben a Jedi visszatér után először láthatjuk újra a fiatal Luke Skywalkert, aki egy tucatnyi elit rohamdroidon heroikusan átfénykardozva magát eljut végül hőseinkhez.

Luke itt leveszi az arcát mindvégig rejtve tartó csukját, majd minden férfiember hangos sírásban tört ki (NEMSÍRTAM!). A jelenet érdekessége, hogy a ténylegesen forgattak Mark Hamillel, sőt, a hangját is ő adta, a karakter megfiatalításához már egy dublőrt kellett alkalmazniuk, akit digitális utómunkával maszkíroztak Luke Skywalkerré.

A végeredmény pedig egészen meggyőző lett – de sajnos nem tökéletes. A nézők túlnyomó többségének persze már ez is bőven kielégítő volt, egy tehetséges amatőr VFX-es, Shamook úgy döntött nem hagyja annyiban a dolgot, és saját kezébe veszi Luke arcát. A kész alkotást pedig 2020. decemberében fel is töltötte Youtube-ra, ami ha egy hajszálnyival, de tényleg jobban néz ki, mint az eredeti.

 

Persze ez sem lett tökéletes, a szájmozgás például egy kezdő hasbeszélőre emlékeztet, mintsem egy artikuláltam beszélő emberre, de ennek az az oka, hogy Shamook nem a dublőr arcával, hanem a kész jelenettel dolgozott. Elmondása szerint ha a nyers felvétellel tudott volna dolgozni, akkor még ennél is jobb eredményt tudott volna elérni.

Nos, ezt a Lucasfilm szakemberei is látták-olvasták, és teljesen le voltak nyűgözve tőle. Felvették vele a kapcsolatot, majd nem sokkal később már a munkaszerződést írták alá.

Bizony, Shamookot néhány hónappal a videó feltöltése után felvették a Lucasfilmhez tartozó Industrial Light and Magichez, ahol mostantól jövőbeli Star Wars projekteken dolgozhat mint „Senior Facial Capture Artist”. A deepfake-ekre szakosodott tehetség tehát mostantól azzal foglalkozhat, amiben tényleg nagyon profi, ehhez pedig csak gratulálni tudunk.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a The Mandalorian ikonikus jelenete előtt is felhívta magára a figyelmet a Tarkin, Leia, Solo, és még sok-sok más Disney-hez tartozó jelenetek és arcok fantasztikus feljavításával.

Szinte biztos, hogy néhány készülő Star Wars sorozatban láthatunk már olyan hivatalos jeleneteket is, melyek az ő keze munkáját fogják dicsérni, de hogy mik lesznek azok (Lando, Boba Fett, Kenobi), azt még nem tudni.

via – SlashGear, The Verge

https://leet.hu/?s=cyberpunk&post_type=product

×