A szakértők szerint az Anonymous szivárogtatása példátlan mértékű, ami eddig soha nem látott betekintést enged az orosz propagandagépezetbe.

Az Anonymous hackerkollektíva elképesztő vehemenciával küzd Oroszország ellen, és az utóbbi időben már közel egy tucat támadást intéztek orosz szervek és a média ellen, de nagyon úgy tűnik, hogy mindez még közel sem lesz elégséges.

A világ leghírhedtebb hackerszervezete ezért szakadatlanul, és egyre sűrűbben viszi be az ütéseit a kibertérben. Így történhetett, hogy előbb bejutottak és adatot loptak, majd szivárogtattak az Orosz Központi Bankból, aztán gyors egymásutánban szivárogtatták ki az Ukrajnában harcoló orosz katonák személyes adatait és fértek hozzá az orosz döntéshozás legfelsőbb intézményének, a Kreml biztonsági kameráihoz.

Mivel célpontból mint égen a csillag, a lendület sem fogyott nagyon, és ezúttal Oroszország legnagyobb állami médiakoporációját, az Összoroszországi Állami Televíziós és Rádiós Műsorszolgáltató Társaságot (VGTRK) sikerült megfúrniuk. 

A VGTRK rendszerébe az Anonymous egyik alszervezete, a Network Battalion 65, vagy az NB65 nevű hackercsoport fért hozzá, ahonnan 786,2 GB-nyi adatot és 900.000 e-mailt sikerült elemelniük. Mindezt a Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets) nevű, kifejezetten ilyen információk kiszivárogtatásával foglalkozó portálnak adták át.

A szakértők állítólag már nekiláttak a fájlok vizsgálatának, de ez minden bizonnyal el fog tartani még egy ideig. A Daily Dot szerint az üzenetek több mint 20 évnyi kommunikációt ölelnek fel, és olyan levélváltásokat tartalmaznak, amelyek a napi műveletekkel és az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókkal kapcsolatosak.

A DDoSecrets társalapítója szerint a szivárogtatás példátlan mértékű, hiszen a VGTRK Oroszország legnagyobb médiavállalata, amely öt országos televíziót, két nemzetközi hálózatot, öt rádióállomást és több mint 80 regionális televíziós és rádiós hálózatot üzemeltet. Mindemellett a VGTRK tulajdonosa és működtetője a Rosszija Szegodnya információs ügynökségnek is, ami az orosz lakosság 98,5 százalékát éri el és tájékoztatja, így kulcsszerepet játszik a propaganda előállításában és terjesztésében.

Az Anonymous az újabb támadás margóján megjegyezte, hogy ezzel még nincsen vége, további komoly csapásokkal készülnek Oroszország ellen.

via – The Independent, Metro, Unilad 

Mindeközben az ukrán kibervédelmi hatóság sem tétlenkedik:

100.000-nél is több kamu profilt működtető, álhírterjesztő botfarmokat kapcsoltak le

https://leet.hu/2022/03/28/warzone-clash-royale-mortal-kombat-indul-a-samsunggamer-nights-2-0/

×