Az ukrán kiberbiztonsági hatóság egyre több botfarmot talál, melyekkel az ukrán társadalmat próbálják demoralizálni.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) jelentette, hogy az ukrán-orosz háború kirobbanása óta öt hatalmas, interregionális botfarmot számoltak fel, melyekkel Oroszországnak kedvező álhíreket terjesztettek a közösségi médiákban. Ezekkel jellemzően pánikot próbáltak kelteni a lakosságban, és így destabilizálni az ukrán társadalmi-politikai helyzetet.

A Harkiv, Cserkaszi, Ternopil és Kárpátalja területén lekapcsolt botfarmokkal az SZBU szerint 100.000-nél is több kamu közösségi médiás profilt működtettek, ezekkel terjesztették az álhíreket a háborúról és az ukrán hadsereg állapotáról. A rajtaütések során lefoglaltak

  • több mint 100 GSM-kapukészletet
  • több mint 10.000, különböző mobilszolgáltató SIM-kártyáját
  • elektronikai eszközöket: terminálokat, laptopokat, számítógépes berendezéseket, amelyeket a botok irányítására és koordinálására használtak
  • belsős könyvelési rendszert

Az SZBU az óriási fogásokat úgy bonyolította, hogy a rendszereiket és az oldalukat a háború kitörése óta többször érte kibertámadás. Szombaton például Vinnicjában fogtak el egy férfit, aki adathalász linkeken keresztül közösségi fiókokat tört fel, hogy azokat hamis lőszergyűjtések lebonyolítására használja.

De már a fegyveres konfliktus eszkalálódása előtt volt orosz dezinformációs kampányra példa, február elején, éppen a háború kirobbanása előtt csaptak le egy hasonlóképp működő, több ezer álprofilt irányító botfarmra.

Mindeközben az ukrán kiberrendőrségnek egy erős szövetségese is van, a leghírhedtebb hacker kollektíva az ő oldalukon harcol Oroszország ellen:

Az Anonymous feltörte az Orosz Központi Bankot – a kár felbecsülhetetlen lehet

×