Ukrajnában újabb nagy fogása volt az SSU-nak, ezúttal viszont nem hackerekre, hanem két óriási botfarmra csaptak le.

Az ukrán biztonsági szolgálat (SSU) kiberszakértői Lvivben két méretes botfarmot számoltak fel a napokban, melyeken több ezer közösségi médiás kamu profilt találtak. A hatóság azt gyanítja, hogy orosz személyek állhatnak a bűncselekmény mögött, akik így terjesztettek álhíreket és keltettek pánikot az országban.

A sajtóközlemény szerint a botfarmok összesen 18.000 hamis fiókot tartalmaztak, melyeket három helyi személy működtetett – ketten a lakhelyüket adták a farmoknak, míg egyikük a számlákat intézte és a felszerelések karbantartásáról gondoskodott. A botfarmokat legfőképp arra használták, hogy álhíreket terjesszenek a közösségi médiában, de többször előfordult, hogy ukrán létesítményeknél jelentettek hamis bombariadót.

Az akció során az SSU két GSM-kaput (92 és 375 online csatorna), 3000 SIM-kártyát, laptopokat és számviteli nyilvántartásokat is lefoglalt.

A GSM-kapuk egyébként olyan berendezések, amelyekkel SIM-kártyák segítségével az alapértelmezett hálózaton kívüli hálózatokhoz csatlakozhatnak. Ezek népszerű eszközök a hackerek és más kiberbűnözők körében, akik több telefonszám kezelésére, valamint Voice Over IP-, azaz VoIP-hálózatokhoz való csatlakozásra használhatják őket. ezeket a felszereléseket láthatjuk tucatszámra az SSU által megosztott felvételeken is.

Elon Musk fellőtt 49 műholdjából 40 szinte azonnal visszazuhant a Földre

 

https://leet.hu/shop/gamerfebruar/

×