Nem mindig jön össze, amit Elon Musk eltervez, néha sajnos az élet közbeszól, amit jelen esetben geomágneses viharnak is hívhatunk.

Elon Musk a SpaceX vállalatával már 2018. óta lövi fel és állítja pályára a Starlink műholdas internetéhez elengedhetetlen műholdakat, melyekből már 1900 kering a Föld körül. A legutóbbi, már-már menetrendszerű művelet azonban közel sem úgy sült el, ahogyan tervezték – közbeszólt a Nap, pontosabban a napszél.

A SpaceX feruár 8-án kedden számolt be róla, hogy 40 műhold hull vissza a Föld légkörébe abból a 49-ből, amelyeket még múlt héten küldtek fel egy Falcon 9-es rakétával. Az indítást követően azonban a kitörő napszél miatt geomágneses vihar érte a bolygót, ami a Föld mágneses mezeje mellett az eszközök működését is megzavarta.

A vihar miatt a légköri légellenállás közel 50 százalékkal megnőtt, ezért a műholdakat gyorsan biztonságos üzemmódra állították át, hogy a légellenállás minimalizálása érdekében a szélükkel felfelé biztonságba repüljenek. Igen ám, csakhogy az alacsony magasságokban megnövekedett légellenállás megakadályozta, hogy a műholdak elhagyják a biztonságos üzemmódot, és megkezdjék a pályaemelő manővereket,

amely következtében visszaestek a légkörbe, majd megsemmisültek. 

Természetesen senkit nem fenyeget a veszély, hogy a fejére pottyanjon egy Elon Musk műholdjai közül, azok ugyanis teljesen megsemmisülnek zuhanás közben. Így nemcsak semmi nem hullik vissza a Földre, de még űrszemét sem keletkezik.

A csillagászok minden bizonnyal kárörvendve fogadták a hírt, ők ugyanis egyre arról számolnak be, hogy Musk kütyüi megnehezítik a munkájukat. A Zwicky Tranziens Létesítményben dolgozó csillagászok nemrég egy tanulmányt tettek közzé, amiben azt ismertetik, hogy a Starlink műholdak zavaró csíkokat okoztak a teleszkópok képein. Ezután nem sokkal a Nemzetközi Csillagászati Unió bejelentette a Sötét és Csendes Égbolt Védelmi Központ testületének megalakulását, amely céljául tűzte ki a műholdfelvételek negatív hatásainak enyhítését.

Musk és vállalata mindeközben egyre több műholdat kíván Föld körüli pályára állítani: a Szövetségi Hírközlési Bizottság engedélyével közel 12.000 eszköz felbocsátására kapott engedélyt, de elmondása szerint 30.000-ig nincs megállás.

via – Ars Technica, Engadget, CNET

Négy éve a sötét űrben kering Elon Musk űr-Teslája, de vajon hol járhat most?

 

https://leet.hu/shop/gamerfebruar/

×