Nagyon úgy áll a dolog, hogy hamarosan már a világ legnagyobb ingyenes digitális enciklopédiája sem lesz elérhető Oroszországban.

Az orosz állampolgárok félelme egyáltalán nem alaptalan. Az ukrán-orosz háború kitörése után ugyanis már alig találni Oroszországban nyugati vállalkozást, végezze a tevékenységét online vagy fizikálisan, de ha ez nem volna elég, a kitartóbbakat a Kreml sorra tiltja ki.

A napokban a Facebook, az Instagram is erre a sorsra jutott, és hamarosan hasonlóképp járhat a Wikipédia is. Az online enciklopédiát az az orosz tömegkommunikációs cenzor, a Roszkomnadzor még március elején fenyegette betiltással, amiért nem tesz eleget a cenzúrájának, majd ezután a fehérorosz hatóság hirtelen letartóztatta a régió egyik legaktívabb szerkesztőjét, Mark Bernsteint is.

A flickering Wikipedia logo

A tiltással persze még nem feltétlenül lenne azonnal elérhetetlen az oldal, hiszen VPN-nel változatlanul fel tudnák keresni Oroszországból, a félelemhez azonban sokat hozzátesz, hogy egy ideje már a levegőben csüng a digitális vasfüggöny leeresztése, vagyis a globális internetről történő lecsatlakozás lehetősége. Ha ez megtörténik, akkor az orosz felhasználók VPN-nel sem tudnának hozzáférni a nyugati tartalmakhoz, szolgáltatásokhoz.

Az orosz civilek ezt látván érthető módon bepánikoltak, majd elkezdték tömegesen letölteni az orosz nyelvű szócikkeket.

Ezt pedig még a Wikipédia irányelvei sem tiltják, így tulajdonképpen az oroszok teljesen szabadon menthetik le a tartalmakat, amíg nem késő. Ez egyébként egyáltalán nem kevés munka, ez ugyanis több mint 1,8 millió szócikket jelent, amit már sikerült is egy 29 GB-os csomagba kigyűjteni. A letöltési láz pedig óriási forgalmat generált Oroszországból a Wikipédiának, ugyanis csak március első heteiben már 105.889 szócikket töltöttek le, ami 4000 százalékos növekedés az előző időszakhoz képest.

Hogy mi lesz a Wikipédia betiltása és egy esetleges elszigetelt orosz hálózat felállása után, azt nem tudni, mindenesetre az orosz kormány már 2014 óta tervezgeti a saját, természetesen cenzúrázott digitális enciklopédiáját, amely indulását előbb 2019-re, majd 2022-re tervezték.

via – Fossbytes, Slate

Ami érdekes, hogy az már az Instagram betiltása előtt bejelentették az orosz klónját, a Rossgramot:

Pikk-pakk lemásolták az Instagramot az oroszok, még pislogni se volt időnk

 

×