Ezután már VPN használatával sem lesz egyszerű mutatvány Oroszországból elérni a Facebookot és az Instagramot.

Az orosz kormány egyébként sem kifejezetten volt oda az olyan nyugati országokból érkező közösségi szabados oldalakért, mint amilyen a Facebook és az Instagram, ez az ellentét azonban az ukrán-orosz háború kitörése óta – a gazdasági szankciók hatására is – egyre csak fokozódott.

A Facebookot ezért már március elején blokkolta az orosz médiafelügyelet, a Roszkomnadzor, amire az volt a közösségi médiaóriás válasza, hogy engedélyezte a Vlagyimir Putyin és az orosz katonák meggyilkolására buzdító posztok írását a kelet-európai országokban. Ugyanez igaz volt a Meta másik oldalára, az Instagramra is, melyet a WhatsAppal együtt tettek blokklistára még március 11-én.

Az orosz bíróság végül március 21-én, hétfőn úgy döntött, hogy Oroszországban teljesen betiltja a Facebookot és az Instagramot. 

A moszkvai bíróság azzal indokolta a döntését, hogy a Meta tulajdonában lévő Facebook és az Instagram a kormánnyal szemben szélsőséges tevékenységet végzett, ezért teljes mértékben betiltják az oroszországi működésüket – adta hírül az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ. Ugyanakkor a vállalat csevegőalkalmazását, a WhatsAppot nem érinti a tiltás, de továbbra is blokkolják a működését.

Ez azt is jelentheti, hogy a Facebook és az Instagram orosz felhasználói hamarosan már VPN-en keresztül sem fognak tudni belépni a profiljaikba. Erre a döntésre azonban már lehetett számítani, hiszen a kormány ezzel készítheti elő annak a kalóz-törvényként emlegetett törvényjavaslatnak az elfogadását, amely voltaképp lehetővé tenné a nyugati tech vállalatok termékeinek és szabadalmainak szabad piaci felhasználását, amennyiben bíróság mondja ki, hogy a cég Oroszországgal ellenséges tevékenységet végez.

Nem is olyan régen például már be is jelentették az Instagram 1:1 orosz klónját, a Russgramot, amit március 28-án terveznek elindítani:

Pikk-pakk lemásolták az Instagramot az oroszok, még pislogni se volt időnk

 

×