Elméletben fizikailag ki tudnánk cserélni az Apple piszik drága gépében az SSD-t, de mégsem fogjuk soha megtenni.

Amikor az Apple bemutatta a Mac Studiót, akkor sokak előtt egy közel tökéletes gép kezdett körvonalazódni. Ez pedig úgy tűnik, hogy nem egy hiú ábránd, hiszen az „Alkotógépnek” becézett masina még a gyengébbik kiszerelésében is egy bestia, az pedig csak hab a tortán, hogy emellé még hihetetlenül kompakt, kis méretű. Cserébe viszont drága is: az alapgép közel 900.000-, míg az M1 Ultra több, mint 1,6 millió forintba kerül. A minőséget persze meg kell fizetni, de ezen túl sem minden fenékig tejfel.

A hétvégén a Max Tech nevű YouTube-csatorna ugyanis darabokra kapta a Mac Studiót, hogy megnézze, mennyire lehetne konfigurálni, és egészen érdekes dologra lett figyelmes. Az Apple többi M1-es gépével ellentétben a Mac Studio tárolója nincs az alaplapra forrasztva, vagyis elméletben – és mint később kiderült a gyakorlatban is – probléma nélkül ki lehet cserélni benne az SSD-t.

Igen ám, csakhogy ezt valószínűleg sosem fogjuk tudni megtenni, mivel ezt az Apple szoftveresen blokkolja.

Tehát hiába lenne lehetősége a felhasználónak, hogy ha nagyobb tárhelyre van szüksége, hogy kicserélje magának a gyári SSD-t egy nagyobbra, az Apple ezt szoftveres szinten meggátolja. Erre persze legyinthetünk, hogy hát erre eddig sem volt túl sok lehetőségünk, attól még a kritika nagyon is valós.

Főleg annak fényében, hogy az Apple ezt a korlátozást mindössze arra használja, hogy eladja a saját bővítésre szolgáló eszközeit, esetenként félelmetesen magas áron. Ezt pedig egy olyan gépen, amelyet alapvetően stúdiómunkára tervezett, előbb-utóbb bekövetkezik, főként mert a 879.000 forintos alapgépbe mindössze egy 512 GB-os tárhelyet sikerült beleszuszakolni, de a drágábbik 1TB-ja is hamar megtelhet a folyamatos munka mellett.

Egy Mac Studio egyébként sem egy olcsó mulatság, legalábbis akkor, ha maximális képességeivel szeretnénk használni. A Studio Display (monitor) például 660.000 forintba kóstál mellé, míg egy Thunderbolt 4 Pro összekötőkábelért, ami hosszabb, mint amilyet csomagolnak hozzá, 70.000 forintot kérnek el. Ezek mellett pedig valóban eltörpülhet egy külső tárhely ára.

Szerencsével jó kritikával is illethetjük az almás vállalatot, az új iPhone SE 3 ugyanis meglepően jól teljesít az első törésteszteken:

Nem kamuzott az Apple – Az új olcsósított iPhone kijelzője tényleg jól bírja a strapát

 

×