Az új iPhone SE 3 ugyan nem kapta meg az Apple maximális védelmét, de még így is rendkívül jól bírja az első teszteket.

Az újabb, olcsó iPhone-ként ismert SE 2022-es készülékének bemutatásakor sokan ugyan nem vágódtak azonnal hasra tőle, mivel mint kiderült, valamivel drágábban kerül a boltokba, mint amire eredetileg számítottunk. Persze még ezzel az árszabással is messze van az Apple csúcstelefonjaitól, sokaknak azonban pont ez a 200.000 forint jelenti a felső lélektani határt.

Pedig nagyon is sok remek dolog került az SE 3-ba. Az A15 chippel például – amellett, hogy 5G képes – sebességben simán lekörözi a hasonló árkategóriában mozgó konkurenciát, a kameráját e legjobb szoftveres funkciókkal látták el és javították fel, de még IP67-es por- és vízállósággal is rendelkezik.

Mindezeken felül az Apple azt is hangsúlyozta, hogy okostelefonokba még sosem került olyan kemény üveg, mint amilyet az új SE-be pakoltak. Ez persze nagyon jól hangzik, csakhogy az SE 3 valamiért nem rendelkezik a képernyőnek extra védelmet nyújtó Ceramic Shield megoldással.

Kicsi a bors, de erős!

A Ceramic Shield hiánya nagyon úgy tűnik, hogy nem túl nagy probléma. Legalábbis az első törés- és ejtéstesztek alapján egészen jól bírja a strapát az SE 3 edzett üvege. Meglepően jól. Az Allstate Protection Plans tesztjében például

2 méterről ejtették le a telefont kijelzővel lefele egy kemény járdára, és csak kisebb karcolások lettek rajta – pont mint a kerámiapajzsos iPhone 12 és 13 esetében is.

Vagyis nemhogy nem hazudott az Apple, de az iPhone SE kijelzője első ejtésre pontosan olyan jól ellenáll a törésnek, mint a drágább testvérei. Ez a strapabíróság azonban már nem feltétlenül mondható el a hátlapjáról. Az ugyanis hasonló magasságból leejtve elsőre megrepedt, amit a lapos alumínium védőburkolat hiányának tudtak be. Az oldalról történő leejtést viszont szintén jól, karcolásokkal kibírta.

Ami pedig a fentebb már említett vízállóságot illeti, ezzel is tettek egy próbát, és az SE 3 ezen is csont nélkül átment. Az Allstate szakemberei 30 percig hagyták ázni a telefont egy 1 méter mély vízben, melyet a várakozásoknak megfelelően gond nélkül túlélt. Kezdetben ugyan tapasztaltak némi hangtompulást, de egy óra elteltével már ez a probléma is megoldódott.

A tesztek rámutattak, hogy az újabb iPhone SE ugyan valóban drágább lett, mint az elődjei, ezért viszont tényleg egy remek, gyors és láthatólag strapabíró készüléket kap a vásárló. Ettől viszont még érdemes lehet beszerezni egy tokot is mellé, amely még a hátlapi zuhanástól is megvédi.

Mindeközben már az iPhone 14-es kinézetére is fény derülhetett:

Több újdonság is vár majd ránk – Kiszivárgott az iPhone 14 és iPhone 14 Pro designja

 

×