Ez már hackersereg: Több százezer hacker állt be az ukrán kiberhaderőbe Oroszország ellen

Példátlanul sokan álltak be az ukrán kiberhadseregbe, de több szakértő szerint nem tudtak még kimutatható hatást vagy nyomást gyakorolni az orosz vezetésre, úgy pedig a fegyveres harcokra.

0
 

Példátlanul sokan álltak be az ukrán kiberhadseregbe, de több szakértő szerint nem tudtak még kimutatható hatást vagy nyomást gyakorolni az orosz vezetésre, úgy pedig a fegyveres harcokra.

Talán most először írhatjuk le, hogy Ukrajna kormánya tulajdonképpen felállította a világ első kiberhadseregét, mellyel szüntelen támadják az orosz szerveket, szolgáltatókat, oldalakat. Persze a hibrid hadviselésre korábban is volt már példa, olyan még nem fordult elő, hogy több mint 300.000 hacker várta volna a támadást indító parancsot.

Most viszont nagyon is ez a helyzet, ugyanis Mykhailo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes február 26-i felhívására eddig 310.000 önkéntes jelentkezett a világ minden részéről kifejezetten hacker tevékenységek elvégzésére. Őket egy „IT Army of Ukraine” nevű Telegram csoportba tömörítették, ahol az ukrán kormányzati erők megosztják a feladatokat, melyek célja az orosz haderő és kormány gyengítése.

Mindezt pedig egészen hatékonyan, legalábbis a NetBlocks globális internetkapcsolatokat figyelő cég szerint a Kreml és a Duma (az orosz parlament alsóháza) weboldalainak elérhetősége az invázió kezdete óta csak „időszakos”, de az állami tulajdonú médiaszolgáltatások, több bank és a Gazprom energiaipari óriáscég oldalai is célpontok voltak.

Ezek jellemzően DDoS-támadások, a csoportot is leginkább ilyen terheléses támadásokra használják. A bonyolultabb támadásokat az Anonymous hackerszervezet tagjai végzik, melyek több kisebb csoportokba tömörülve ütnek oda, ahol az orosz vezetésnek leginkább fáj.

Az Anonymous például bejutott a Roszkozmosz rendszerébe és átvette a kémműholdak feletti irányítást, betörtek az orosz állami médiába is, ahol a propagandaadásokat a háborúról szóló beszámolókra cserélték, de feltörtek több száz orosz biztonsági kamerát, illetve a médiahatóság legnagyobb rendszeréhez is hozzáfértek.

Néhány kiberbiztonsági szakértő szerint viszont nagy veszélyeket is jelent az önkéntes hackersereg. Alan Woodward, a Surrey Egyetem kiberbiztonsági professzora például az elszámoltathatóságot találja egy nagy problémának. Szerinte ugyanis könnyen megeshet – még véletlenül is, hogy rossz célpontokat kezdenek el támadni, vagy egy támadás átterjed például egy kórházra.

„Soha nem lehet tudni, hogy ki van egy önkéntes csoportban. Nemcsak, hogy Ukrajna nevében tehetnek valami nemkívánatos dolgot, hanem olyasmit is, ami közvetlenül az oroszok retorikájának felelne meg.” – mondta Woodward. 

A szakember hozzátette, hogy lehet, hogy az oroszok számára kellemetlennek az ilyesfajta támadások, de eddig nem igazán befolyásolták döntő mértékben az orosz harci képességeket. Mindeközben Agnes Venema,  a Máltai Egyetem nemzetbiztonsági és hírszerzési akadémikusa is hasonlókra figyelmeztet, kiemelve, hogy ugyan valóban példátlan az ekkora mértékű civil összefogás, de amint az ukrán hadseregtől kezdenek parancsokat elfogadni, elveszítik civil státuszukat, és harcosoknak, vagyis legitim katonai célpontoknak tekinthetők.

via – Futurism, The Guardian

Azonnal változtass jelszót! – Hackerek törtek be a Ubisoft rendszerébe

 

https://leet.hu/termekek/konzolok/?price=&pa_gyarto=venom&stock=

×