Tech/Tudomány

Elon Musk nagy veszélyre figyelmezteti az ukránokat: Az oroszok az űrinternetet is támadhatják

Már több mint egy hete folyik az egyre keményebbé váló és újabb, eddig sosem látott hadszíntereken zajló ukrán-orosz háború, melybe már számos magáncég és magánszemély is – támogatások révén – belefolyt. A játékipar szereplői például példátlan nagy összegekkel támogatják az ukrán civileket, pont ahogy a kripo-társadalom java része, de az Anonymous is besorolódott az ukrán kiberhaderőbe.

Rajtuk túl viszont a világ leggazdagabb embere, a sokat kritizált Elon Musk is ott segít az ukránokon, ahol csak tud, így a Tesla töltőállomásai mellett a Starlink műholdas internetét is teljesen ingyen vehetik igénybe. Ez utóbbihoz pedig több tucatnyi vevőegységet is küldött Ukrajnába, így az ukrán civilek számára (is) a lefedett területeken ismét hozzáférhető az internet.

Erre pedig nagy szükség is volt, hiszen az oroszok az első támadások alkalmával zavarták-akasztották meg a helyi szolgáltatásokat. Az internet kapcsolat problémája viszont még közel sem hárult el, sőt, a java még csak most jön, legalábbis Musk potenciális veszélyekre figyelmeztette az ukrán vezetést.

Musk szerint „mivel nem orosz kommunikációs rendszerről van szó, a Starlink műholdas internetszolgáltatás „nagy” valószínűséggel célpont lehet a folyamatban lévő orosz invázió során”.

A SpaceX alapítója és elnöke azt tanácsolta az ukrán felhasználóknak, hogy csak szükség esetén kapcsolják be a Starlinket, és az antennákat a lehető legtávolabb helyezzék el az emberektől, és próbálják meg álcázni is őket, hogy nehezebben kiszúrható célpontok legyenek.

Musk mellett több kiberbiztonsági szakértő is hasonlókat javasolnak, kiemelve azt is, hogy a műholdas kommunikációs rendszerek veszélyeztethetik a felhasználókat, mivel Oroszországnak jelentős tapasztalata van a műholdak célba vételében. John Scott-Railton, a Torontói Egyetem Citizen Lab kutatója szerint ha Oroszország elfogja a Starlink ukrajnai uplink adásait, akkor tulajdonképpen jeladókká válnak a légicsapások számára.

Emellett az amerikai Nemzeti Felderítő Hivatal (NRO) igazgatója, Christopher Scolese arra is rámutatott, hogy az orosz haderő a Starlink belépésével a műholdakat is célba veheti, hogy megzavarja a műholdas internetforgalmat, a kommunikációt és a GPS-szolgáltatásokat, ezzel pedig a háborút egy újabb színtérre, az űrre is kiterjesztheti,

via – ZDNet, Futurism

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Ilyen lenne a Dragon Ball, ha a Studio Ghibli készítette volna

Bódi Dániel 2024.02.14. - Tudom-tudom, sok mindenkinek herótja van már a mesterséges intelligenciával generált képektől.…

4 perc telt el azóta...

Többen használjátok a Disney+-t? – Akkor van egy tragikus hírünk

Bódi Dániel 2024.02.14. - A kapitalizmus egyik legnagyobb rákfenéje az állandó növekedésre való kényszer. Emiatt…

32 perc telt el azóta...

A Dead Island 2 végre megérkezik Steamre is – ekkortól érdemes keresni

Gábor János 2024.02.14. - Az először 2014-ben bejelentett zombis akció-RPG az elég viharosra sikeredett gyártási…

47 perc telt el azóta...

Az okosfülbevalók leválthatják az okosórákat, ráadásul stílusosak is

2024.02.14. - Ma már okosszemüvegek, órák, gyűrűk, fejhallgatók állnak a rendelkezésünkre nap, mint nap, arról…

47 perc telt el azóta...

Így állítsd be a Warzone-t Season 2-ben, hogy minél több FPS-ed legyen

2024.02.14. - A Modern Warfare III és Warzone második közös szezonja február hetedikén startolt el.…

1 óra telt el azóta...

Kellemetlenül rozsdásodnak a „rozsdamentes” acélból készült Tesla autók

2024.02.14. - Elon Musk még 2019. novemberében, igen komikus körülmények között mutatta be a Cybertruckot,…

2 óra telt el azóta...