Bűnözők éveken keresztül zavartalanul moshatták tisztára a pénzüket Twitch streamerek hathatós segítségével, ami a platformnak valahogy sosem volt gyanús.

Tavaly októberben egy rejtélyes hacker tulajdonképpen a semmiből bejelentette, hogy teljesen feltörte a világ legnagyobb streaming oldalának, a Twitchnek a rendszerét, és sikeresen lelopott róla tulajdonképpen mindent, ami a platformmal kapcsolatos.

Ezeket a dokumentumokat el is kezdte közkinccsé tenni, a lelkes pénztárca turkászok pedig elsőként vettették rá magukat a tartalomgyártók kifizetéseire. A sorok között azonban egy ennél sokkal érdekesebb dolog is megbújt, kiderült ugyanis, hogy néhány török streamer a Twitch támogatói rendszerével mosta tisztára különböző bűnbandák piszkos pénzét.

Ez a tevékenység pedig nem hetekig vagy hónapokig, hanem évekig tartott, amely során összesen 3,1 milliárd forintnyi illegális pénzt vándoroltattak át a Twitchen.

A török hatóság a szivárogtatásra azonnal ráugrott, majd az isztambuli főügyészség vezetésével néhány hónapos nyomozást követően a napokban nem kis eredményre jutottak. A Daily Sabah török portál szerint a török rendőrség 40 személyt tartóztatott le országszerte, míg négy gyanúsított szabadlábon védekezhet, melyek között nem kevés tartalomgyártó is akad – köztük néhány kiskorúval. A hatóságok a razziák keretében egyelőre nem részletezett dokumentumokat, digitális anyagokat és elektronikai eszközöket foglaltak le.

Amikor a csalás lelepleződött, akkor több török streamer is önként előállt, és beismerték a bűncselekményt, a többségük azt állítván, hogy megvezették őket, mivel azt hitték, hogy mindez teljesen legális keretek között történik. Arról egyelőre nem tudni, hogy milyen büntetésre számíthatnak, de súlyosbító körülmény lehet, hogy éveken keresztül zajlott a szervezett bűnözés ezen formája. Az Amazon állítólag mindenben együttműködött a hatóságokkal, a vállalat felelőssége egyelőre sehol nem merült még fel.

A magyar Twitch 2021-ben – 374 évnyi TheVR streamet néztek a magyarok

 

https://leet.hu/akcioeso/

×