Bűnözők éveken keresztül azzal kerestek meg török streamereket, hogy a Twitch belsős támogatási formáját kihasználva mossanak nekik tisztára több millió dollárt.

Október elején robbant a hír, miszerint egy ismeretlen hacker nem csak feltörte a Twitch rendszerét, hanem tulajdonképpen mindent lelopott onnan, ami a platformmal kapcsolatos. Volt itt minden mint a búcsúban: forráskód, jövőbeli és elkaszált fejlesztések, na meg a streamerek kifizetései évekre visszamenőlegesen.

Igen ám, csakhogy nem csak azoknak a pénzügyei lettek nyilvánosak, akik tisztesen próbálnak meg pénz keresni, hanem azoké is, akik tulajdonképpen bűnszervezetekkel és hackerekkel mosnak tisztára komoly összegeket a Twitch segítségével. A MEE, a Gamegar például igen furcsa anomáliára lettek figyelmesek, kisebb csatornák bevételével kapcsolatban.

Mint kiderült, néhány török streamer akár napi 1800 dollárt, 560.000 forintot is keresett úgy, hogy közben csak 40-50 nézőjük volt. 

Mindezt úgy érhették el, hogy néhány „néző” az átlagnál többször és magasabb összegű Cheermote-ot, vagyis Bitet küldött a streamereknek. Ezek a Biteknek nevezett eszközök a Twitch saját belsős támogatási formája, mellyel a tartalomgyártókat lehet segíteni. Ezeket a Biteket különböző „kiszerelésben” lehet megvenni, egyetlen Bit után a streamerek 1 centet, kb. 3 forintot kapnak.

Vagyis a bűnözők betáraznak Bitekből, majd sok kicsi, vagy kevesebb, de nagyobb tételben cheerlnek a lezsírozott videósnak. A streamerekhez került pénz 80%-át ezután visszautalják a bűnözőknek, és a ki tudja milyen úton és módon szerzett pénz tisztára is van mosva.

Ezzel a módszerrel 2019. és 2021. között 150 streameren és 2400 török nyelvű streamen keresztül 9,8 millió dollárt, több mint 3,1 milliárd forintot mostak tisztára.

A legaggasztóbb az ügyben az, hogy mindez valamiért éveken keresztül úgy történhetett, hogy a Twitch rá sem hederített, pedig ha egy külsős újságírónak szemet szúrt, akkor nekik is tudniuk kellett volna. Mikor több nagyobb tartalomgyártó is jelezte a török hatóságoknak, hogy megkeresték őket bűnözők a pénzmosással kapcsolatban, akkor elkezdődött valami a platformon is, de így is csak hatósági nyomásra. Egészen addig gond nélkül csinálhatták ezt a világon szinte mindenhol büntetendő trükközést.

https://leet.hu/shop/halloween/

×