A néhány napja elbúcsúzott esztendőben is óriási fejlődésen ment keresztül a magyar nyelvű Twitch, amit soha ennyien nem néztek még Magyarországon, mint 2021-ben.

Most, hogy féllábon átdöcögtünk a 2022-es esztendőbe, a platformok is úgy osztják meg velünk a 2021-es statisztikákat. Volt már itt Google és Pornhub kereséseket összesítő lista, az év legnézettebb YouTube videósairól is kaptunk egy remek összeállítást, de még a legrosszabb jelszavakat és a leghasználatosabb emojikat is kigyűjtötték nekünk 2021-ből.

A világelső streaming platform, a Twitch is elkezdte szállítani az éves adatokat-statisztikákat, ezeket viszont ömlesztve, a magyar piac szűkössége miatt hazai arcok nélkül böngészhetjük át. Pedig 2021-ben nem kicsit nőtt a hazai Twitch, hiszen a magyarok összesen 62.834.000 órát csüngtek a kedvenc tartalomgyártóin, ez pedig 11 százalékkal több, mint 2020-ban, ami nagyon, de nagyon nem kevés.

Viszonyításképp 365 nap 8760 órával egyenlő, ami azt jelenti, hogy a magyar nézők tavaly 7172 évre elegendő órán keresztül fogyasztottak valamilyen tartalmat a Twitchen. 

Mindez azért is kiemelkedő eredmény, mert ugyan pontosan annyi csatorna volt aktív ’21-ben, mint ’20-ban, de 3,5%-kal kevesebb élő adást indítottak az előző vizsgált időszakhoz képest. Ez pontosan 951.733 streamet jelentett tavaly, ami 34,931 élővel marad el 2020-tól. Ami pedig a játékokat illeti, összesen 6236 különböző játékkal játszottak a magyar streamerek.

A Twitch magyar titánjai 

2021-ben sem volt új a nap alatt, a TheVR egész évben nemcsak magyar, de globális viszonylatban is őrületes tempót diktált. Nem keveset fejlesztettek az új stúdiójukon, új taggal bővültek, új műsorokat indítottak, átalakították a YouTube tech csatornájukat, és még a magyar Forbes címlapjára is felkerültek.

A statisztikáik mégis csökkentő tendenciát mutatnak, szinte minden vizsgált szempontban rosszabb eredményeket hoztak 2020-hoz képest. Persze ezek is őrületes számok, hiszen az éves nézettségük több mint 3,2 millió óra fölött állt meg, ami lefordítva 374 évet tenne ki.

Természetesen ők is lettek a legsikeresebb magyar Twitch csatorna, olyanokat beelőzve, mint a hosszú kihagyása ellenére is második KriszhAdvice, az egyre ismertebbé váló AdamKissAK, a dinamikusan fejlődő Suri, és az újonnan szerencsejátékba belecsúszó Ruben.

A közös a Twitch legjobb öt magyar streamerében az az, hogy mindegyikük nézettsége beesett 2021-ben. A legnagyobb esést Ruben és Kriszh könyvelhetik el, akiket 37 és 36 százalékkal kevesebb órán keresztül néztek, mint előtte levő évben. Ez pedig azt jelenti, hogy egyre többen kezdik el felfedezni maguknak a kisebb tartalomgyártókat, akiknek a nagyok csökkenése növekedést hozhatott.

Ami a játékokat illeti, kirívó eltéréseket a globális eredményekhez képest nem fogunk találni. A legszembetűnőbb talán az lehet, hogy míg a Valorant a világ összesített statisztikái alapján az ötödik helyen áll, addig Magyarországon csak játszani szeretnek vele, de nézni már annál kevésbé.

A játékok nézettségi versenyében ezúttal is a League of Legends nyert, méghozzá úgy, hogy a Riot kompetitív játékát streamelték a legtöbben. A rosszmájúak akár az Arcane sikerének is betudhatják, bár érdemes tudni, hogy eddig alig, de inkább egyáltalán nem volt olyan esztendő, amikor bármi meg tudta volna előzni.

A második a világelső GTA V lett, amiből közel 400 évre is elegendő tartalmat néztek össze a magyarok – és akkor ebbe még nem is számoltuk bele Zsozé atyánk RP-it. A beszélgetős műsorok a világ átlagához képest hazánkban annyira nem kapósak, átlagosan 563 nézőt vonzottak adásonként, pedig bőséggel akadnak olyanok, melyekre kifejezetten érdemes odafigyelni (a Kókuszcsoport például a egyre feljebb kerül a havi ranglistákon).

Utánuk épp lemaradva a folyamatosan eltemetett-megsiratott, de közben töretlen népszerűségű Fortnite következik, ami azért is érdekes, mert több élőt indítottak belőle, mint a GTA V-ből, majd tőle másfél milliós megtekintéssel, de kiegyensúlyozott streamelt és nézett órák statisztikákkal a Warzone ér be ötödiknek 2021-ben.

A nézettségi lista tízes mezőnyébe még olyan játékok kerülhettek – sorrendben, mint a FIFA 21, a Valorant, a CS:GO, a Rainbow 6: Siege, és az Escape from Tarkov.

Nagy vonalakban ez volt számokban a magyar nyelvű Twitch 2021-ben, ami bizonyos tekintetben picit beszűkült ugyan, de soha nem volt még ilyen mértékben nézett a platform hazánkban. Ebben természetesen óriási szerepük volt a tartalomgyártóknak is, akik egyre szórakoztatóbb és minőségibb tartalmakkal próbálják elnyerni a magyar nézők figyelmét.

Ha érdekel egy részletesebb bontás, akkor a SullyGnome-ra érdemes lehet ellátogatni, ahol még ennél is komolyabban belemehettek egy-egy kategóriába és/vagy tartalomgyártó statisztikáiba. Ahogyan pedig tavaly, úgy idén is érkezünk még magyar Twitch statisztikákat kiveséző anyagokkal, de ezúttal kissé átgondoltabb formában, háromhavonta. Nem feledkezünk meg továbbá a kisebb, feltörekvő arcokról sem – velük is hasonló bontásban találkozhattok majd a Leeten.

Adatok és képek: SullyGnome, TwitchTracker | Borítókép: Forbes

Nem vicc, ez a valóság: Két NFT-s hamisító azon vitázik, melyikük az igazi csaló

https://leet.hu/akcioeso/

×