Mostanság nagyon sokan szállnak ki a Chia-bányászatból, ami miatt ellepik az online felületeket a teljesen elnyűtt, hamar tönkremenő tárhelyek.

A Chia nevű kriptovaluta egészen ígéretes projektnek indult, ugyanis egy olyan fenntartható rendszert mutatott a jelenleg domináló kifejezetten energiaigényes megoldásokkal szemben. A Zöld-kriptónak is becézik, amely a Bitcoinnal és az Ethereummal szemben ‘Proof of Space-technológiára’ alapozik. A bányászata emiatt pedig nem a GPU/CPU-kat, hanem a tárhelyeket igényel.

Volt is belőle probléma, amikor néhány kínai bányász rápróbált a Chiára, amivel szépen felverték az SSD-k és a HDD-k árát. A népszerűsödéssel pedig szépen ment felfele a Chia árfolyama is, ami végül 1685 dolláros csúcsot is elérte, de csak rövid ideig. Azóta rendkívül sokat vesztett az értékéből, jelenleg 220 dollár körül mozog, ami miatt néhány nem túl elkötelezett bányász kiszállna a Chia-bizniszből.

Emiatt pedig egyre-másra jelennek meg az online felületeken az eladó tárhelyek, amivel önmagában nem lenne probléma, csakhogy a legtöbbel konkrétan átverik a vásárlókat. A Tom’s Hardware hívta fela  figyelmet arra,

hogy számos ex-Chia-bányász teljesen újként hivatkozik a leharcolt SSD-HDD-re, amit annak megfelelő áron is kínál.

Ez pedig önmagában is bitang nagy pofátlanság, de tudva, hogy a ‘Proof of Space’ bányászat milyen mértékben csökkenti a tárhelyek élettartamát különösen problémás a dolog. Ezt mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy a Chia tetőpontján a gyártók bejelentették, hogy csökkentik a termékeikre kiszabott garanciális időt.

Ezekkel a tárhelyekkel mindenképpen érdemes vigyázni, ugyanis a Chia-bányászat kevesebb mint két hónap alatt teljesen tönkreteheti az eszközöket. Ezért a másodkézből, és sajnos néhány kisebb viszonteladótól származó SSD-vel és HDD-vel különösen vigyázni kell. Érdemes tehát a hivatalos üzletekből és partnerektől beszerezni ezeket (például a LEET Shopból), hiszen azon túl, hogy megbízható forrásból kapjuk meg a valóban jó állapotban lévő új terméket, ha probléma is adódik vele, azt garanciával kicserélik.

https://leet.hu/?s=ICESHARK&post_type=product

×