Az új zöld kriptovaluta miatt a bányászok tömegével kapkodják a tárhelyeket, aminek nemhogy nincs még vége, de az egész világon érezhető hatása lesz.

Hosszasan lehetne vitatkozni arról, hogy a kriptobányászok jelenleg több jót, avagy több rosszat tesznek-e a világgal, az azonban tényállás, hogy a techszféra bizonyos szegmenseiben megfigyelhető őrületes mértékű dráguláshoz elég nagy közük volt.

Ez előbb a processzorok, majd a videokártyák esetében volt megfigyelhető, most pedig úgy tűnik, hogy egy új és egyre népszerűbbé váló kriptovaluta miatt az SSD-k sem maradnak ki a sorból – számolt be róla a Tom’s Hardware és a HVG.

Kínai beszámolók alapján a Chia bányászok egyre-másra halmozzák fel a tárhelyeket, teljesen kipucolva ezzel a raktárakat. Az üzleteket előbb a 4 és a 18 TB-os SSD-ktől szabadították meg, majd az 1 és a 2 TB-os NVMe M.2 SSD-k is erre a sorsra jutottak, amitől Hong Kongban várhatóan a háromszorosára emelkednek az áraik.

Szakértők szerint ez a fajta drágulás nem áll meg Kínánál, és futótűzként terjed majd el a világban, tulajdonképpen globális áremelkedést és készlethiányt okozva ezzel.

De mi ez a Chia, és miért pont a tárhely?

Kép: BTCMANAGER

A jelenlegi kriptovaluták bányászata jelenleg akkora mértékű energiafogyasztással jár, amely évente több ország károsanyag kibocsátásával is vetekszik, nagyban hozzájárulva ezzel az üvegházhatáshoz, illetve a klímaváltozáshoz – ez pedig kezd egyre tarthatatlanabbá válni. Emiatt sokan egy zsákutcának is találják a mostani módszereket (PoW) az Ethereum például ezért áll majd át fokozatosan a PoS (Proof of Stake) modellre, annak ugyanis jóval kisebb az energiatermelése.

Páran azonban ezt a módszert is vitatják, többek között a BitTorrent kiötlője, Bram Cohen is, aki erre válaszul rukkolt elő a zöld kriptopénzzel, a Chiaval. A Chia tulajdonképpen a vegán kriptovaluta, aminek szinte alig van ökológiai lábnyoma. Mindezt úgy éri el, hogy a bányászatot, Chia-nyelven farmolást, nem a számítási teljesítményhez, hanem a szabad tárhelyhez és az időhöz köti – ez a módszer a ‘Proof of Space and Time’.

Az érdekessége és zsenije abban rejlik, hogy mivel nem függ semmitől, csak a tárhelytől, bármin elfut, még mobilokon és TV-ken is – ha lesz hozzájuk kliens.

Többen úgy vélik, hogy mivel még új a rendszer sokan nem tapasztalták ki a mikéntjét, emiatt pusztították le az SSD-ket a polcokról. HDD-kkel azonban jobban, de minimum ugyanúgy működik a rendszer és a farmolás, így hamar áttérhetnek majd azokra, ahogyan ha kiszélesedik a kliens elérhetősége és több eszközön válik bányászhatóvá, úgy azokat sem kerüli el a tömeges felvásárlás.

A bányászok pedig nagyon is veszik, hiszen a kisebb energiaigénnyel ők is jól járnak, nem beszélve arról, hogy ez a megoldás olcsóbb, mint a jelenleg használt bányászati módszerek. A most zajló felvásárlási hullám már felverte a Chia árát, melynek hosszú távon hasonló jövőt jósolnak, mint előtte a Bitcoinnak – amely árfolyama ugyan pont most zuhant be, de még így is jelentős, 50 931 dolláron áll.

https://leet.hu/?s=%22white+shark%22+%22eshark%22&post_type=product

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859

×